reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Jeśli dzidzia przybiera prawidłowo to czym się matrwisz? Ja do 24 tyg nic nie przytyłam. Schudłam za to 5 kg. Dopiero potem zaczęłam tyć. Mąż się śmiał ze jak stoję tyłem to nikt by nie powiedział że w ciąży jestem. Fakt ta dieta wykańcza psychicznie bo cały czas trzeba uważać. Ja miałam wrażenie ze cały czas jestem głodna i nie mogę się do końca najeść. Horror! A jak znajdę w druga ciążę pewnie czeka mnie to samo Uhhh... Z tym że teraz już bardziej na luzie podeje bo wiem czego się spodziewać :)

reklama
aneta_ck, ja juz tak mam, ze wiecznie sie martwie nad wyraz. Szczegolnie, ze diabetolog kaze mi teraz spisywac swoj jadlospis zeby kalorycznosc posilkow mi wyliczyc. Tez juz zmeczona tą cukrzycą jestem :( no nic, i tak mam jeszcze nadzieje, ze uda mi sie bez insuliny te pozostale tygodnie wytrzymac.

Aylin, to też nieźle :) ale tak jak wspomniala aneta, ważne, żeby dzieci zdrowo przybierały na wadze.

Dzięki za informację. Nie wiem czemu zawsze mierzyłam 2 godz. po posiłku :). A o której wy jecie ostatni posiłek, bo ja chyba źle to robię, bo kolację zjadam po 20 a potem smacznie zasypiam, bo wtedy mam najlepszy sen. Budzę się co prawda o 1 - 2 w nocy, ale wtedy wstaję jedynie do toalety. Czy powinnam o tej porze też coś małego skubnąć do jedzenia. Wydawałoby się że po całej nocy cukier na czczo powinnam mieć niski a tu zawsze 100 albo powyżej.
Dziś kupiłam sobie taki chlebek ProBody z niskim indeksem glikemicznym i od jutra spróbuję go jeść. Muszę koniecznie wziąć się za porządną dietę. A co do wagi to udało mi się tylko 1 kg. przytyć a leci 25 tc.
Jeszcze jedno małe pytanko, jadłospis sobie same układacie, czy gdzieś mogę sobie zdobyć małą ściągawkę.
A czy poziom cukru może wpływać na ruchliwość mojej kruszynki. Jak mam wyższy to wydaje mi się, że się mniej rusza. Czy macie tak??
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Marietta ja oprocz wytycznych od diabetologa to mialam wizyte u pielegniarki, ktora mi wszystko tlumaczyla i dodatkowo dostalam skierowanie do dietetyka, ktory tez dal mi wytyczne i przykladowe jadlospisy. Najlepiej zapytac diabetologa ile masz miec na kazdy posilek WW czyli wymiennikow weglowodanowych. Stona slodkie mamy jest bardzo fajna, warto poczytac. Posilki komponuje sama i eksperymentuje po jakis mam cukier ok a po ktorych niekoniecznie i niestety trzeba probowac bo po niektorych produktach jednym cukier wzrasta a u innych cukrzykow nie.
Pytanie o ktorej rano wstajesz? Nie moze byc za dluga przerwa miedzy posilkami. Ja ostatni posilek jem ok 23 bo ok 24 chodze spac a wstaje 7-8 i wtedy jem I sniadanie. Wazne jest tez regularne jedzenie i min. 5 posilkow co 2-3 h. Wg mnie powinnas zjesc II kolacje ok 22 np 1 kanapke.

Ja mierze 1h po zjedzonym posilku. W pierwszej ciazy miezylam rowniez o 2-3 w nocy jak bralam insuline. Teraz nie mierze ale sprawdzam ketony rano w moczu specjalnymi paskami.

Dokladnie za wcześnie jesz ostatni posiłek. Ja tez jem cos kolo 22-23 z tym ze mi dobrze o tej porze na cukier wpływają cytrusy. Wuec sobie pozwalam (choc ostatnio zezarlam kolacje pelna z serów plesniowych, bagietki, oliwek, i antipasti popiwszy Warka 0.0) i cukier ok 90....

Ja nam insulinę ale Diabetolog w nocy kazała mierzyć tylko przy zwiększaniu dawki.

Dziękuję za odpowiedź :) Ja od razu trafiłam do przychodni przyszpitalnej do ginekologa diabetologa, który prowadzi moją ciążę. Dostałam od niej jedynie 2 broszurki z produktami, które mogę jeść i przykładowym jadłospisem i to by było na tyle. Dziś na czczo miałam 105 a godz. po śniadanku tylko 110 - pewno tak mało bo zjadłam tylko 2 kromki tego chleba z wędliną. A czy któraś z was używa zamiast cukru słodziku Stevia. Słyszałam, że można go stosować w ciąży.
Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry