reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

witam
w zeszłym tygodniu stwierdzono u mnie cukrzycę ciążową i od soboty jestem na diecie...
ogólnie mam pytanie... pilnuję tych wymienników węglowodanowych tak jak mam rozpisane przez panią diabetolog i zastanawia mnie jedno - po śniadaniu już 3 razy zdarzyło mi się przekroczenie 120 i zastanawiam się czy następnym krokiem jest modyfikacja planu spożywania ww czy już będzie mi insulina grozić??
następną wizytę u diabetolog mam w poniedziałek, już kombinuję żeby przestawić psa i spacerować z nim po śniadaniu a przed pomiarem cukru - powinien ładniej opaść, ale boję się tej insuliny...
będę wdzięczna za odpowiedź.
pozdrawiam wszystkie cukrzycowe ciężarówki:)

reklama
sylwia kwaśne jablka najlepiej ze skórka
ema może zjedz kromkę mniej a może zjadłaś akurat coś co podnosi ci cukier np. pomidor

no w sumie jadłam pomidora dziś, ale miałam zaznaczone że pomidora można nawet nie liczyć do posiłku i jeść bez obaw...
zobaczymy jak będzie jutro ze spacerem po posiłku.
a i zakupiłam na stoisku dla diabetyków dżem niesłodzony, ale jest na nim napisane że słodzony zagęszczonym sokiem jabłkowym... i chodzi o to że ten cukier z soku jabłkowego jest ok i można taki dżem czy tylko tak naciągają że niesłodzony i go można... mam w notatkach że 1 ww to 25 g takiego dżemu - myślę że trzeba wypróbować jak to będzie...
oj wariactwo z tym liczeniem...

Ja nie liczyłam wymiennikow, więc tu nie pomoge, ale po pomidorach cukier mi skakał i nie mogłam ich jeść. Możesz spróbować z innym gatunkiem, może będzie lepiej

Cześć Dziewczyny :-)
Mam prośbę czy mogłabyście poradzić mi w kwestiach żywieniowych u niemowląt. Jak jeszcze byłam w ciąży to widziałam, że pisałyście kiedy co wprowadzacie do diety dziecka. Moja Emcia ma 15tygodni i nie wiem czy mam jej już gluten wprowadzać? Karmię ją piersią. Kiedy podawałyście jakieś warzywka czy owoce? Bardzo proszę o pomoc, bo kompletnie się w tym gubię.

Ema51

Nie jestem znawcą ale u mnie sprawdza sie taki schemat na śniadanie 1 kawalek pieczywa lub 0,5 bułki np z szynką i pomidorem lub kiszonym ogorkiem po 1,5h mierze cukier i wychodzi około 90 i od razu jem drugie śniadanie takie jak to 1 i jestem najedzina a cukier mi nie skacze. Na szkoleniu Pani dietetyk powiedziała że jeśli skoczy nam cukier po 2 lub 3 skibkach to mamy to rozłożyć na 2 lub 3 razy i się sprawdza tak samo z resztą posiłków jedz mniej a cześciej :-) ja czasem jem po 8 razy dziennie ale mało... :-)

Jabłka kwaśne jem i nic :-( kurcze może to przez te tabletki na anemie... :-\ sama już nie wiem....

Aha no i co jeszcze od rana mamy wolny metabolizm i to może być powodem takiego cukru u Ciebie więc może zmniejsz te ilości tak jak radze i będzie ok :-)
Jutro przeanaluzuje dzienniczek z jedzeniem i coś podeśle po czym u mnie jest dobrze i Tobie też posłuży :-)

hej
zjadłam dziś śniadanko jak zwykle z rozpiską ww, tyle że wzięłam psiaka na spacer do sklepu po śniadanku a przed pomiarem i cukier po godzinie wyszedł 100... więc chyba mam sposób:)
tylko na czczo znowu 93...
możecie coś poradzić żeby obniżyć wynik na czczo??

Ostatnia edycja:
A jesz przed samym pójściem spać? Badasz ketony? Może glodna w nocy jesteś i stąd ten wynik

Sylwia zmien żelazo, nie każde powoduje zaparcia. Polecam też ciepła woda na czczo, suszone śliwki

Iza posiłki po 6 miesiącu, chyba ze młodzież sie wyrywa sama wcześniej. Najpierw warzywa. Gluten po 5 misiacu

Ostatnia edycja:
reklama
jem przed snem, mam rozpisane 2 kromki chleba żytniego razowego... tak koło 22, no co prawda wczoraj jeszcze z pół godzinki po zjedzeniu się trochę po łazience kręciłam...
a ketony badam, raz w tygodniu mam zalecenie i wypadło wczoraj i było ok...

Do góry