reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hejka :-)

GOSIA oby to nie było cukrzyca! :no:

IZA ojj tak forum to duże wsparcie :tak: to jak taka jedna duża rodzina ;-) ojj to za chwilę będziesz się rozpakowywać :-)

MAŁGORZATKAR witaj :-)

ja na razie jestem bez diety, jem normalnie i jem normalne ilości :tak: cukry ładnie w normie.. jedynie dzisiaj wszamałam cała białą bułkę z dżemem i serek danio.. cukier 152 :szok::zawstydzona/y: więc jednak jest coś na rzeczy z tą cukrzycą..

wizytę u diabetologa mam 28.04. Teraz spisuje co jem i mierzę cukier aby lekarz miał podgląd no i zobaczymy :tak:

Miłego dnia :*

reklama
Kurcze Dziewczyny im blizej porodu tym bardziej stresuje sie ta cukrzyca ciazowa. Moje wyniki sie poprawily. Zaczelam jesc biale pieczywo i jakos tak ogolnie sie martwie, bo czasami sobie cos podjadlam. Zastanawia mnie jaki wplyw ma jedzenie na moje zdrowie i dziecka. Gin mi mowil, ze on nie widzi, zeby cos bylo nie tak. Mowil tez, ze niebezpieczne jest jak ma sie wyniki po 180. Ale ja i tak sie zaczynam stresowac. Poza tym juz nie mam sily byc na diecie i nawet nie chodzi o to co jem, ale te ilosci zarcia sa straszne! Nigdy az tyle nie jadlam. U mnie zawsze bylo: sniadanie, potem w ciagu dnia jogurt, jablko, lunch, obiad z mezem i kolacja. Ale lunch to sama salatka. A tu ciagle jem i jem. I to wiecej niz normalnie jadlam, bo jak jadlam tyle co normalnie to mialam ketony.

Mam pytanie, w ciazy jak mierzyłam cukier, to godzine po posiłku nie mogło przekroczyć 120. A jakie są normy po porodzie, wciąz takie same? Do diabetologa mam dopiero wizyte za miesiąc.....pozdrawiam:)

Wydaje mi się że 140 po 2 godzinach.

Witajcie "nowe" Dziewczyny :)

U nas chyba powoli zaczną iść zęby, Asia wszystko wkłada do buzi, ślini się jak nie wiem no i dziąsełka ma napuchnięte. I zbiera się do siadania. Bo przecież świat z pozycji leżącej nie jest taki fajny:sly: jak się ją odkłada to się zaczyna wkurzać. Pozdrawiamy cieplutko wszystkie Ciotki:)

Ostatnia edycja:
Witajcie :-)
Zalatana jestem ostatnio bo chrzciny tuż tuż,więc ciągle jest jeszcze coś do zrobienia, załatwienia.
A na dodatek, jak na złość wszystko się sypie. A to zepsuł się odkurzacz, coś wysiadło w lodówce, padły wycieraczki w aucie, a zepsuta cześć praktycznie nie do zdobycia, no chyba, że w autoryzowanym serwisie za ok 1000 zł :szok: Całe szczęście mąż załatwił gdzieś ze świata w przystępnej cenie. Na domiar złego malują klatkę schodową. Smród w całym mieszkaniu farbą olejną. No masakra jakaś! :wściekła/y:
Na dodatek czymś się strułam, choć żadnych wynalazków nie jadłam i żołądek boli jak cholera. Dziewczyny co brałyście przy takich bólach?
Wiem, że można nospę albo apap no i miętę. Może podrzucicie jeszcze jakiś pomysł.

Mały w sobotę zaczął sie przewracać z pleców na brzuch i odwrotnie, no i siada podpierając się na łokciu :-) Na brzuchu zaś dupka ciągle w górze.:-D Mamy też już zęba :-)

Zaczęłam znów podawanie kaszy. Uwielbia ją i zazwyczaj protestuje, że już koniec. Gotuję mu też marchewkę, a za kilka dni dostanie ją z jabłkiem.
Waga też poszła w górę i prawie dobiła do 8 kg.

Aga podajesz Malutkiej gluten? Jak z załatwianiem?
Możesz śmiało podawać surowe jabłuszko, to Małej nie zaszkodzi, a na pewno pomoże przy załatwianiu.
Małemu to skrobałam łyżeczką i od razu do dzioba.

Aniołek zaczęłaś już gluten czy jeszcze czekacie?

Gosia przykro mi z powodu tego wyniku :-(. Powtórz może za jakiś czas badanie. Po ciąży norma jest do 140 po 2 godzinach.

Iza głowa do góry! Już tak mało zostało, dacie radę :tak: Trzymam kciuki :tak:
Natkusia, Malgorzatkar witajcie :-)

Aniołek, ja już nic nie rozumiem. Krzywa wyszła mi zla, tzn. na czczo dobry wynik, 1h po i 2h po powyzej 170. Do diabetologa czekam ...dzis przeprosilam się z glikometrem i godzine po śniadaniu 91, 2 godz po sniadaniu 70. Na drugie specjalnie dowalilam cukru, tzn ugotowalam gęstą owsiankę, rozgotowalam platki specjalnie i poslodziłam 2 duzymi łychami cukru i wyszło po godzinie i 2 w normie, cos koło 100. Nie wiem o co chodzi. Normalnie w ciązy to miałabym nie wiem ile, na pewno wyżej 200. Jestem przerażona, ze cukrzyca może mi towarzyszyc do końca zycia:(

Mój maly tez ma ząbka, ale na razie tylko na cycu lecimy, ma 4 miesiące, dopiero zabieram się myslami do wprowadzania czegos, ze wzgledu na ten gluten...ale poczekam chyba do skończenia 5 miesięcy, w nocy budzi się co chwilkę na cyca, juz nie mam siły...:(

iza marta, ja po porodzie nie mierzyłam cukru i nie stosowałam diety, ale to mógłbyć błąd, bo krzywa wyszła mi zla. W szpitalu kazali 6 tyg być na diecie a potem zrobić krzywą i jak wyjdzie ok to zapomnic o cukrzycy.

Witam, tutaj chyba jeszcze nic nie pisałam, więc dzień dobry jestem Anita i jestem "słodką mamusią" od jakiegoś czasu jestem już na insulinie, która tak na prawdę nic mi nie pomaga. Cukier jak skakał tak nadal skacze:/

Jak dlugo trzeba mierzyc cukier po porodzie i ile czasu to trwa? Jak ogolnie to wszystko wyglada, co oni kaza robic?
mi diabetolog mówiła, że po porodzie będę na insulinie lub tabletkach insulinowych. Na diecie mam być ale takiej już nie cukrzycowej a tej co można jeść przy karmieniu dziecka. Potem 8 tyg po porodzie mam zrobić krzywą. Gdy krzywa wyjdzie ok, mam zapomnieć o cukrzycy. O szczegółach ma mnie jeszcze powiadomić, gdy będę bliżej terminu porodu.

reklama
Anitka a to badanie na glukoze co robia na poczatku ciazy to ono mowi wstepnie czy ta cukrzyca Ci zostanie czy nie? Szczerze to ja sie boje, ze mi zostanie. Ja na szczescie nie biore insuliny, ale strasznie sie obawiam co to bedzie, itd. A powiedz mi dala Ci cos zmiana chleba? Ja jem teraz biale pieczywo i o dziwo nic mi po nich nie wychodzi a ketony zniknely. Wiec juz calkiem nic nie ogarniam i uwazam, ze mozna tylko zglupiec przy tym wszystkim.

Do góry