reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

iza, nie, nie, nie. Ten z ciąży pokazuje, że to jest cukrzyca ciążowa. Potem po ciąży (8 tyg), gdy będzie wykonywać się obciążenie glukozą wyjdzie, czy organizm "ogarnął się" i nie ma cukrzycy, czy jednak cukrzyca została. Diabetolog mnie uspokajała i mówiła, że będzie wszystko dobrze. Tylko mam stosować się do wskazówek. Ale tak jak pisałam, o szczegółach jeszcze mnie będzie informować. Pewnie jej wskazówki to przez jaki czas mam zażywać tabletki insulinowe, trzymać dietę no i to wszystko, co mogę zrobić. Reszta zależy od organizmu ;)

Z tym chlebem to mam nadal jazdy. Kupiłam chleb ProBody i jeden dzień była masakra a na drugi dzień było ok. I sama już nic nie wiem. Jak zmniejszyłam 1 kanapke mniej na śniadanie (ale pominiętą kanapkę zjadłam na II sniadanie) od razu na drugi dzień miałam ketony np. wczoraj ketony miałam aż średnie (+++) :/

reklama
Ja po pierwszej ciąży mierzyłam sobie cukier przez 6 tygodni :tak: a na diecie byłam matki karmiącej :tak:

ANITAJAS współczuje skoków cukrów.. jeżeli potwierdzi mi się cukrzyca u diabetologa to pewnie też mnie to czeka :sorry2: nienawidziałam tego w pierwszej ciąży.. a Ty już jesteś bliżej niż dalej :-)

ANIOŁEK oby szybko i bezboleśnie wyszły ząbki :tak:

MARYSIAK łoo jej.. jak nie urok to sraczka :confused: oby nastał lepszy czas :-)

Miłego dnia!

Marysia jeszcze nie zaczęłam nic. Asia na razie na piersi. Po tym antybiotyku trochę się boję. Ale chyba zacznę od sloiczkow. Na razie spowrotem Asia zaczęła mi robić po kilka kupek dziennie i nie wiem czy to przez antybiotyk... Po świętach idziemy na szczepienie, bo przez chorobę nam się przesunęło więc spytam jeszcze lekarkę.

gratulacje z okazji pierwszego zabka super:)
Gosia dziwne to że twoje pomiary wychodzą ok a obciążenie wyszlo trochę masakryczne...

Witam nowe Mamusie :)
Anita, dziwne to, co Ci mówi Twoja pani dr. Byłam również na insulinie i po porodzie usłyszałam, że koniec z insuliną, koniec z dietą, mam jeść normalnie i przez kilka dni mierzyć cukier. No a później krzywą cukrową, ale to po połogu, a nawet jeszcze później.

Asia dziś ogarnęła przekrecanie się z pleców na brzuch:) tak jej się podobało że co chwilę się obracała:)
W sumie to też chyba pierwsze słyszę żeby po porodzie brać jeszcze insulinę ale w sumie co kraj to obyczaj. I tak patrząc na nas to też w różnych miastach są czasami różne zasady.

Dzięki za przywitanie. Dziwaczna ta moja cukrzyca... Jednego dnia mogę zjeść bulke z dzemem i jest ok, a drugiego po chlebie z kielkami jest za wysoko... Poza tym zauważyłam, ze jak jestem glodna, to wyższy cukier później mam... No i te ketony... Ciężko mi rozpoznać kolor, czy to śladowe czy już niskie są.... Wyniki obciążenia na czczo o po godz miałam w normie, dopiero po dwóch mi.skoczylo ....

Czasami niestety na cukry ma wpływ to co jadłyśmy dzień wcześniej. I może tak być u Ciebie że po bułce nie wywalilo a przy jakimś innym jedzeniu jest kosmiczny wynik. Przynajmniej tak mi kiedys lekarka mówiła.

Witam,
wczoraj mieliśmy szczepienieu i tradycyjnie Młoda zagorączkowała, choć nie tak wysoko jak ostatnio. Do tego strasznie marudna i jednocześnie bardzo pobudzona była. Waży 7800 i ma 67 cm. Pani doktor stwierdziła, że te suche plamy co ost pisałam to "delikatna skaza białkowa" i nadal mamy zostać przy mleku HA. Po mału przechodzić na 2. "Po mału" znaczy raz butla z 1 następne karmienie 2. I szlak trafił moje wielogodzinne doczytywanie o mlekach 2 teraz trzeba analizę HA zrobić /
Małgorzatka, Anitajas witamy :)
Natkusia po samej bułce to bm miała cukier, że ho,ho :)
Iza pomyśl, że już blizej niż dalej. Poza tym gwarantuję Ci, że mimo wszystko po porodzie ciezko będzie rozstać się z dietą ;) Po porodzie cukier tak kontrolnie kazał lekarz mierzyć, ale raczej nie było na to czasu albo się zapominało :/
Marysia podaję gluten, po przerwie 3 dniowej krostki zeszły, więc wróciliśmy no i na razie jest ok. Obiadki już u nas na porządku dziennym :) Marchewka, ziemniak, dynia, zupa jarzynowa. Najbardziej lubi ziemniaka ze szpinakiem aż się trzęsie a ja nie nadązam z nakładaniem na łyżkę :) Jabłko kazała lekarka odstawić i podawać śliwkę. Dzisiaj po raz pierwszy od dawna kupa lepsza, nie super ale też nie taka twarda, więc idziemy ku lepszemu - mam nadzieję.
Gosia to super te wyniki myślę, że to jakiś błąd był. Najlepiej jak będziesz miała chwilę to powtórz badanie.

Muszę lecieć Dominika dziś co chwilę budzi sie z płaczem nie wiem co się dzieje jutro postaram się dokończyć

reklama
Dziekuje Dziewczyny za mile slowa i wsparcie. Ja wczoraj mialam strajk i zjadlam wielka pizze z mezem na pol. U mnie te cukry jakos dziwnie sie obnizyly, bo po tak wielkiej pizzy mialam 140. Teraz wracam na diete, bo to bylo istne szalenstwo zwlaszcza, ze bylam tez w pijalni czekolady. Oczywiscie zamowilam czekolade roztopiona i mialam po niej 107. Bylam wczoraj na wizycie u diabetologa. Troche pogadalismy. Super lekarz, odpowiedzial na wszystkie moje pytania. Bardzo konkretny, gdyby ktos byl z Krakowa i potrzebowal namiary to sluze pomoca. Naprawde jest godny polecenia. Bylam wczesniej u niego i tez byl bardzo pomocny.

Do góry