reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Marysia mam stracha dawać jeszcze surowe jabłko, więc dostaje słoiczkowe. A o co chodzi z tym "Fajnie też działa puszczanie kropelek wody."
Gosia a po jakim czasie od porodu robiłaś badanie? U mnie po 2h wynik 109. Ja wyrodna matka kupiłam błyskawiczną kaszkę z nestle :)

reklama
Witam się :-)
W pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciążową.. wczoraj szłam na badanie z nadzieją, że tym razem mnie ominie ale niestety :dry:

wynik na czczo: 70,5
wynik po 2 godz: 140,3

można znowu dołączyć do grona ciężarowych cukrzyków? :-)

Choć widzę, że tu już większość to mamuśki bez strachu o swoje maleństwo :-)

Miłego dnia!

P.S: dziewczyny.. cukier mierzy się 1h czy 2h po jedzeniu bo już nie pamiętam :zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
wyszło mi po godzinie 175 a po 2 godz. 170....nie spodziewałam sie tego, myślałam, ba, byłam pewna, że cukrzyca minie...z glukometru wyniki były ok, zawsze koło 100...a z glukozy nie, teraz musze z wynikami isc do lekarza i co dalej???czy któras z was wie co w takim przypadku? czytałam w necie, ze cukrzyca jest od 200 po obciązeniu- a do 200 to stan przed cukrzycowy, taki alarm, zeby sie "samokontrolowac'. ja jebne, ledwo co te diete przezyłam w ciazy:( jestem załamana. oczywiscie od porodu diety nie trzymam:( słodkie co dziennie :( jak częściej bywałam na tym forum, to nie spotkalam się z sytuacja, że którejś dziewczynie cukrzyca została, czyzbym byla pierwsza?? i znowu sałata, pomidory i ryba na parze.....??/?:crazy::szok:

natkusia, cukier mierzy sie 1 godzine po posilku i norma do 120.

Kurcze Gosia chyba na prawdę będziesz pierwsza. Też nie pamiętam żeby ktoś miał podwyższony wynik. Chociaż pamiętam że jak byłam w pierwszej ciąży i byłam na tym forum to nie wszystkie dziewczyny robiły obciążenie. Ale jedną z moich pan doktor mówiła że obciążenie zrobić niby dopiero jak skończy sie karmić. Więc może spróbuj jeszcze później powtórzyć

Gosia faktycznie spróbuj po karmieniu. Przykro mi strasznie moja mama ma cukrzycę i szczerze powiem raczej sobie nie żałuje, jeżeli Cię to trochę pocieszy.
Natkusia witaj! Co prawda większość mamusiek teraz na forum ale jesteśmy gotowe i zwarte pomagać i wspierać. Z tym mierzeniem to różnie, większość dziewczyn miała sprawdzać cukier 1h po posiłku, ja pod opieką poradni w Poznaniu miałam po 1,5 h.

Dzięki dziewczyny :tak:
Znalazłam moją książeczkę kontroli cukru i faktycznie mierzyłam po 1h a norma do 120-130 :tak:
Na razie jem normalnie.. wczoraj po obiedzie 95, dzisiaj po śniadaniu 96 a dodam, że posiłki konkretne.. więc ciekawa jestem :confused2:

Ah maluszki już na świecie.. fajnie :-) ja już nie umiem doczekać się lipca.. ale pewnie każda ciężarna tak ma ;-)

Gosia szczerze Ci wspolczuje! Jest mi bardzo przykro, ze ta niewdzieczna przypadlosc dalej Cie dreczy. Moze sie okaze, ze tylko tak strasza i to falszywy alarm.

Natkusia ja mam termin na maj i Dziewczyny faktycznie bardzo wspieraja tzn. mnie osoboscie duzo to dalo. Poza tym zawsze mozna sie o cos zapytac i jak tylko sa moga to pomagaja w przeciwienstwie do Poradni i Lekarzy, bo oni mi sie wydawali jacys niedostepni. Super, ze jest taki watek na BB i ze mozna sie kogos poradzic kto juz to przezyl. Niestety osoby, ktore nie mialy z tym do czynienia nie rozumieja co to jest ta cukrzyca ciazowa i o co w niej chodzi.

reklama
witam,
u mnie również wyszedł za wysoki cukier po 2h. mam glukometr, mierzę się co 1h, jem normalnie i tylko czasami mam cukier przekroczony. z tym, że moje normalnie to dla niektórych na pewno dieta :p

Do góry