reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witajcie,

Ja również dołączam do grona słodkich mamusiek! Dwa dni temu odebrałam wyniki testu na obciążenie glukozą 75g i wyszło po 2h 154. Byłam dziś u diabetologa. Dostałam glukometr ale Pani powiedziałam mi że norma 1h po posiłku to 120. Z tego co czytałam to piszecie że norma jest 140???

Proszę napiszcie jak to jest bo już sama nie wiem co o tym myśleć.

Pozdrawiam,
Agnieszka

no nie, tak nie jest niestety. Podobno zaostrzyli w ostatnim roku te cukry dla ciężarnych i diabetolog mówiła, że jeszcze będą zaostrzać. Mi kazała do 120 się trzymać.

reklama
Dziewczyny, jutro ide zrobic badanie na hemoglobine glikowana. Czy to badanie trzeba robic na czczo??

Iza marta, no to diabetolog napewno nieco Cie uspokoil :) Ja tez naleze do nerwusow i tez cała ciaze mam "ciagle cos"... Niedługo czeka mnie jak i Ciebie cytologia.. Nie wiem co oznacza III grupa, ale czasem jest tam cos wiecej napisane obok samego wyniku.. Noi lekarz powininen wytlumaczyc co to znaczy chyba...

PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.

Załączniki

• 40.001. 33,3 KB. Ryżowa potrawka... ODPAROWANE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  STRUKTURY  C... G.jpg
    40.001. 33,3 KB. Ryżowa potrawka... ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C... G.jpg
    27,7 KB · Wyświetleń: 41
Ostatnia edycja:
Agnesik witaj! :) Jeżeli chodzi o normy to owszem norma jest do 120. 140 było, jeżeli sIię nie mylę 2 albo 3 lata temu. Co do czasu mierzenia to zależy od województwa dziewczyny mają godzinę po posiłku, ja miałam 1,5h po posiłku.
Nanncy glikowaną robi się na czczo.
Iza dobrze, że po wizycie wszystko w porządku.

Aga agi, o rany, to o ktorej isc zeby nie fiknac z niskiego cukru? Chyba na 7:30 pojde...
Kurka, a w internecie czytalam pozniej ze niby glikowana nie musi byc na czczo bo to itak w miare staly wynik i posilek go nie zmieni... Mimo to przy okazji chcialam zrobic zwykla morfologie, a to juZ napewno na czczo...

Mam pytanko :) poszlam spac wczoraj o 2 w nocy i przed snem zjadlam jeszcze jogurt naturalny. O 9 sprawdzalam cukier na czczo i wyszlo 91, czy to oznacza, ze cos jest nie tak i nie moge jesc jogurtu czy minelo za malo czaso od spozycia? Robilam tez test na te cale ketony i wyszly negatywne wyniki :).

Iza marta, ja tez mam podoby dylemat z jogurtem dzis wlasnie. Diabetolog powiedziala ze moge je jesc ale reakcje mam rozne. Raz zjadlam o 2 w nocy tak jak Ty, to mialam wynik na czczo 75. Jak zjadlam rano, na czczo, przy niskim cukrze, po 1h bylo 90 .... A dzis zjadlam rano, na czczo, po pobraniu krwi, plus wysilek fizycZny (spacer do domu) a tu 107 :eek:

Ostatnia edycja:
Witam :-)
Aniołek jak Malutka? Czy udało jej się zrobić kupkę?
U Małego cisza od niedzieli ;-)Więc czekamy i wypatrujemy kiedy się pojawi :laugh2: Podałam mu trochę wody niegazowanej do picia może pomoże.
Jest marudny, słabo śpi w nocy ale nie wiem czy to przez brak kupki, czy od ząbków czy to taki etap :eek:

Aga jak Malutka po zjedzeniu marchewki? Ja jeszcze czekam z podaniem. Zaopatrzyłam się już w warzywko z działki i jeszcze trochę i będzie gotowanie. A gluten już podawałaś?

Iza_Marta przepis na pizzę to 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, pół szklanki mleka, 2 łyżki oliwy, jajko, sól, drożdże i odrobina cukru do ich rozrobienia.
Pulpety robię tak, że do mielonego dodaję jajko, zioła, przyprawy do smaku, marchewkę tartą na drobnych oczkach, obtaczam w mące i wrzucam do wywaru warzywnego. Na koniec koperek i jak lubisz to śmietana.

W kwestii cytologii to czy masz na wyniku tylko grupę czy też taki dokładny rozpis odnośnie wartości technicznej rozmazu, ocena rozmazu, zmiany zapalne, odczynowe itp? Dzwoń do gina niech wyjaśni co i jak.

Co zjadłaś na kolację? Może to w połączeniu z jogurtem dało taki wynik rano?

Iza, Nancy jakie jogurty kupujecie? Sprawdzajcie czy nie mają w składzie mleka w proszku.

Agnesik witaj :-). Ja miałam normę 1h po posiłku do 120.

Ostatnia edycja:
MarysiaK dziekuje za przepis! Jogurt ZOT maly :). Zjadlam wczesniej tylko mace. U mnie diabetolog powiedzial, ze wg niego gdybym teraz ponowila badanie to wynim wyszedlby negatywny i dalej nie wiem co jest grane ;). Na sniadanie zjadlam 4 kromki bagietki z makiem (bialej), maslo, szynka, herbata z cytryna i wynik 110. A od rana mnie az trzesie z nerwow, bo ide do gina w sprawie mojej cytologii.
Wynik mialam, ze sa LSIL i ta III gr wlasnie przez to. Mam dostac skierowanie do Poradni leczenia szyjki macicy. Przed ciaza zaraz jak robilam cyto to mialam II gr i wszystko bylo OK. W ciazy wyszla ta III przez LSIL. Dostalam globulki na 10dni i znow mialam cyto i znow ten sam wynik. Bardzo sie martwie i denerwuje! Cala sie trzese z nerwow i nie potrafie sobie miejsca znalezc.

reklama
Wyniki hemoglobiny glikowanej bede miala dopiero jutro...

MarysiaK, ja jem jogurty Danona. Te na czczo o ktorych pisalam to Danone gratka (taki malutki, truskawkowy), jest na nim napisane: mleko i serwatka... Poza nim jem ogolnie jogurty Danona z owocami i Danio -> tu widnieje syrop glukozowo-fruktozowy ale nie mialam zlego wyniku. Ten Danone Gratka jakis dziwny... Ktoras pisala o tym ze zamrozony jogurt daje takie skoki a cieply juz nie. Moze za zimny zjadlam??

Iza marta, nie dziwie sie ze sie denerwujesz, wystarczajaco juz cukier Cie nastresowal... Napisz jak tylko wrocisz od gina. Powodzenia!

Do góry