reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

chyba juz ten drugi glukometr dobrze mierzy. po kolacji 108. a zjadłam 2 kromki chleba żytniego z szynką drobiową i pomidorkiem, do tego kefir pół szklanki i troszkę papryki z kapusta pekińską. mam nadzieję że taki cukier jest dobry

reklama
Elizabet, nutella?? Odważna jesteś! Ciekawa jestem wyniku! Ja myślę tak samo jak Gosia, że jak bym spróbowała, to mogłoby mi odwalić i zjadłabym cały słoik! Insulinę - zależy od lekarza, każdy ma tam swoje, mi się wydaje, że włączyli mi póxno, ale tak jak pisałam mój poprzedni diabetolog to taki olewczy był.
Eve.85, bardzo ładny wynik.
Ja już po drugiej kolacji, zjadłam śledzie w oleju - kolejne zalecenie pana profesora- ciężarna codziennie ma zjeść śledzia w oleju. No i wypić szklankę zsiadłego mleka z krasnegostawu. Tzn w rozsądnych odstępach czasu ;-)

chyba juz ten drugi glukometr dobrze mierzy. po kolacji 108. a zjadłam 2 kromki chleba żytniego z szynką drobiową i pomidorkiem, do tego kefir pół szklanki i troszkę papryki z kapusta pekińską. mam nadzieję że taki cukier jest dobry

Wynik super...ten glukometr jest w porządku:)
A wynik 115, hmmm no raz kiedyś 1 kromeczkę można zjeść, ale myślę, ze gdyby to był inny chleb to i wynik pewnie byłby wyższy;-)

A czemu nutelle? Bo czytam, że wy jecie te batony Twix i zaczęłam wertować neta i wyczytałam, ze nutella ma niskie IG , nawet niższe niż Twix...i po nitce do kłębka musiałam skosztować, hahaha:-D
Ale ja mam córcię 8 latkę, który ten słoik szybko opróżni , więc w sumie dlatego kupiłam:)

i jestem po wizycie, rozwarcie nadal jest ale się nie powiększa, pani doktor mnie pocieszyła, że przez to że to moja druga ciąża to tak może się zdarzyć że zrobiło mi się rozwarcie i tak może mi zostać ale nie postępować, no zobaczymy. szyjka jest podobno miękka,ale ostatnio się wydłużyła więc aż tak na razie się nie denerwuje,co ma być to będzie. niestety przypałętał mi się jakiś stan zapalny i dostałam lekarstwo:angry: Malutka w zeszłym tygodniu miała 2100g a w tym już 2600g:szok: więc wielkoludek się robi, fakt że to inny lekarz i inne usg więc nie wiadomo jak jest tak do końca.a główka nadal 37 tydzień:-)

aniołek infekcje czesto zdarzają się w ciąży niestety:( ale jak są leczone to nic groźnego. ja już dwa razy brałam globulki na infekcję, zrobiłam posiew i w sumie nic wielkiego nie było, wzrost był skąpy i lekarz zalecił tylko probiotyk doustny na poprawę flory bakteryjnej i powtórkę posiewu po kilku tygodniach żeby zobaczyć czy wszystko ok.

a ja mam dylemat, cukier na czczo 89:(ledwo zmieściłam się w normie. teraz nie wiem co mogę zjesc wieczorem żeby cukier rano był niższy. przed snem wypiłam pół szklanki mleka, może zrezygnować z tego mleka?
a po śniadaniu 119 też nie rewelacja, chyba musze jeszcze mniej jeść na śniadanie:(

Ostatnia edycja:
Eve- sama nie wiem co można by jeść na ostatnią kolację, żeby ketonów nie było ale i cukier trochę niższy żeby był na czczo.
U mnie jest tak, jak zjem na ostatnią kolację plaster placka drożdżowego nigdy nie mam ketonów a wynik na czczo w granicach 86-88 a nawet 90. Jak zjem coś innego, np. coś mlecznego, kromka chleba lub nawet owoc, (owoc nie wskazany na noc ale wczoraj miałam atak na nektarynkę:szok:) i cukier na czczo miałam 82, ale ketony już się pojawiły na +, gdzie od ponad 2 tygodni ich w ogóle nie było...i bądź tu mądry i pisz wiersze:angry:.
Z jednej strony mogę jeść ten placek drożdżowy, nie znudził mi się, pycha jest...ale zawsze rano mnie nerwy szarpią czy czasem nie przekroczyłam norm na czczo...
P.S śledzia w oleju muszę sobie kupić, mniam, zawsze to co innego:)
A dziś na kolację chcę przetestować te naleśniki z mąki gryczanej ale z bezpieczną i sprawdzoną wkładką czyli ze szpinakiem i serem feta, podam potem jak wynik. Jak będzie ok, to tak sobie myślałam, że nawet ala gyrosa sobie w tych naleśnikach zrobię...ale najpierw ze szpinakiem:)

Aniolek, cieszę się bardzo, że bez zmianinfekcję się wyleczy, dobrze, że wykryta w porę, do porodu nawet ślad po niej nie zostanie :)
Eve, dopóki nie przekraczasz norm, to nie ma co się przejmować. Po to są właśnie te widełki, żeby wynik poniżej był normie :)) U mnie zawsze na czczo w granicach 87-89, nawet 90 i diabetolog nie reaguje i nie zwiększa insuliny na noc.
Elizabet, życzę smacznego obiadku :)) Mi mąż ma jutro przywieść roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą - już się nie mogę doczekać, aż je wszamam :-)
U mnie dziś po śniadaniu 122, zjadłam tyle co zwykle, a wynik dużo dużo niższy, cieszę się bardzo. A wczoraj na podwieczorek zjadłam kanapkę wasę przełożoną masą czekoladowo serkową, niebo w gębie :-)
MIłego dnia i niskich cukrów!

reklama
Do góry