reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

aga przychodnie mam zaraz pod blokiem, minutke spacerkiem wiec ruch był że tak powiem znikomy. ale mogłam wziąć mój glukometr i zmierzyć na miejscu to może byłoby bardziej miarodajne. spróbuje załatwić sobie drugi glukometr, może się uda i wtedy porównam wyniki. ale ledwo udało mi się jeden zadobyć z drugim może być problem.

reklama
W szoku jestem z tą poradnią, aż by się chciało coś niecenzuralnego napisać ale pewnie i tak mnie wykropkują:szok: Czy potrzebujesz wizyty czy nie WTF!!! Polska służba zdrowie - brak słów...

ale makabra z tymi przychodniami :baffled: przykro mi, że tak jesteście traktowane...u nas ciężarne przyjmują bez kolejki, i nigdy nie czekałam na wizytę dłużej jak 10 min, tzn nie dokładnie u mnie ale w mieście obok w szpitalu

Ostatnia edycja:
Aga,no otóż to. Piję po troszku pół kubka między posiłkami, ale wiadomo jak to jest, późnie po posiłku i tak wyższy cukier niż normalnie.
Bardzo mi właśnie brakuje ruchu po posiłkach, drepczę sobie co najwyżej do kuchni,jak mąż przyjeżdża, to wtedy szaleję lekko i idę z nim do barku lub do sklepu. A tak to już dwa miesiące leżę.
No i gratulacje dla znajomych, cieszę się, że wszystko dobrze!
Eve.85, no to niefajnie Cię potraktowali! Przecież wiadomo, że jak w ciązy z cukrzycą to pilne!! Weź im tam wytłumacz dobitnie, może do nich dotrze!

Gusiak ale mi narobiłaś smaka na taki sok wyciskany. Pewnie się skusze bo nawieźli mi marchewki, jabłek i buraków to sobie wycisnę :tak::-)

Eve współczuję. Z tego co mi wiadomo to powinni przyjąć Cię bez kolejki na wizytę. Zapytaj czy lekarz rodzinny może wpisać na skierowaniu cito może to pomoże. Zadzwoń do oddziału NFZ i zapytaj co zrobić z tym, że nie chcą cie przyjąć, a masz cukrzycę i potrzebujesz pilnej wizyty. Trzeba się upominać bo inaczej to za przeproszeniem można do u.....j śmierci czekać :wściekła/y:

mam skierownie pilne od rodzinnego mówiłam babce w rejestracji, a ona że i tak muszę przyjechać że przyjmą mnie od ręki ale nie w poradni tylko w jakimś pokoju i tam zdecydują czy pilne czy nie...brak słów. i powiedziała jeszcze że oni mają dużo ciężarnych, tzn że mają pewnie tyle pacjentek że nie wyrabiaja ale co ja mam zrobić? przecież to jest bardzo ważne żeby ten cukier był ustabilizowany. a w moim miasteczku kobiet w ciąży nie przyjmują u diabetologa, tylko w sąsiednim mieście, bo dziś dzwoniłam i tak mnie poinformowali:(
a zrobiłam test płynem kontrolnym do glukometru, wychodzi że mierzy prawidłowo, zakres wartośći to 115-154, a z płynem zmierzył 140 i ponoć jak się mieści w tym zakresie to oznacza że dobrze mierzy.

Eve- glukometrem się nie przejmuj, gorzej z tą wizytą u diabetologa. U nas też jest zatrzęsienie ciężarnych z cukrzycą i też są terminy ale mimo to ciężarne starają się wcisnąć jak najszybciej.
Jedź do tego ich pokoju i niech Ci dadzą glukometr, w sumie to nie musisz mówić, że masz co ich to obchodzi, na jakiej podstawie oni chcą do cholery stwierdzić czy potrzebujesz pilnie wizyty? Spojrzą Ci w oczy i zadecydują?, no chore to..

Elizabet właśnie nie wiem na jakiej podstawie to stwierdzą. mam tylko wynik testu obciążenia glukozą 75 g, cukier na czczo i to tyle. może zmierzą mi cukier na miejscu tylko że jak teraz jestem na tej diecie to może być dobry wynik i wtedy będę czekać. ewentualnie pójdę prywatnie do diabetologa jak już naprawdę długo będę musiała czekać. to wszystko jest dołujące:(

Eve ale cię załatwili z diabetologiem, szok- jaka służba zdrowia...

Dziewczyny, a wy chodzicie do "zwykłego" diabetologa, czy do kogoś od kobiet ciężarnych z cukrzycą?

reklama
A co do porodu, to mi lekarz mówił, że mam rodzić wtedy- kiedy zwyczajnie zacznie się akcja porodowa, nic nie mówiło przyspieszaniu, on w ogóle tą cukrzycą się nie przejmuje jakby to był katar,a ja przy każdym skoku zastanawiam się czy szkodzę dziecku...

Do góry