reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja się sugeruję tym, że ma 2 glukometry i różnica jest ok.5, więc malutko. I tym, ze po 1h a po 1,20h to ja też mam już dużo niższy wynik, dlatego fajnie jakbym mogła np. mierzyć po 1,5 godziny. Mi cukier bardzo szybko spada, i też mam tylko nietolerancję glukozy, wszystkie wyniki mam idealne, nawet miałam zlecone przez diabetolog jak pracuje trzustka i u mnie prawidłowo pracuje,...
Ale w sumie to musisz czekać na wizytę u diabetologa, a na razie mierzyć tym co masz:)

reklama
Eve mi wcześniej też wywaliło anemię więc zmieniłam witaminy na prenatal i jest ok. Musisz jeść dużo warzyw i owoców z witaminą C, która powoduje lepsze przyswajanie żelaza. Najlepsza jest natka pietruszki, sprawdziłam ;-)
W aktualnym numerze gazety Dobra Mama mój gin pisze o dolegliwościach ciążowych m.in. o anemii i jest też drugi fajny artykuł na ten temat.
Twoja lekarka ma rację, masz nietolerancję glukozy, podobnie jak My wszystkie chyba :-) Cukrzyca jest stwierdzana jeśli po 2 godzinach od wypicia glukozy wynik jest ponad 200. Więc mimo, że mówimy o cukrzycy to tak naprawdę chodzi o nietolerancję :tak::-)

Elizabet szkoda że ja nie mam drugiego glukometru żeby sobie tak porównać:(a juz sie cieszyłam ze chociaz jeden udało mi sie zdobyć. jesli cukier rzeczywiscie tak szybko spada to mi zmierzyli zaraz 20 minut później i może dodawać sobie do wyniku nie 15 tylko 25? już sama nie wiem, bo skoro zaniża to muszę jakąś wartosć dodać zeby chociaż wiedziec czy nie przekraczam tych 120

Cukrzyca czy nietolerancja - jak zwał tak zwał, nam to różnicy żadnej nie robi :p
Mi tutaj pan profesor kazał pić sok z buraków, marchewki, pietruszki i jabłek na podniesienie wód płodowych i podwyższenie hemoglobiny, no to piję, ale cukier niestety po tym skacze :baffled:

eve.85 to może zrób tak jak ja...poszłam do labolatorium i zrobiłam glukoze na czczo z żyły i minutke później glukometrem zmierzyłam z palucha-wynik labu to 74, a glukometru 93 :) a glukometr am jeden z lepszych bo wcześniej miałam optimum xido i na nim wyniki były z kosmosu :D
a co do jedzenia przed snem to ja...wypijam szklankę mleka lub kakałka słodkiego...i do tego dwie kostki czekolady pożeram mlecznej z karmelem czy czymś i rano wynik oscyluje pomiędzy 79, a 90 więc ok :) mam super lekarza, bardzo życiowego diabetologa który nigdy mnie nie straszy i nawet ostatnio jak mu powiedziałam że pożarłam 2 kawałki pizzy a potem ją wybiegałam i po godzinie było 112 to powiedział, że to świetny sposób i innym pacjentkom też poleci tę metodę

Eve no właśnie ciężko powiedzieć jak to teraz rozwiązać, czy dodawać i ile dodawać. Szkoda, że jak Cię pielęgniarka dziabnęła od razu po tym ukłuciu na swoim nie sprawdziłaś jak to wygląda. Po pierwsze różnica 20 min, po drugie do przychodni też musiałaś się przejść, więc jakiś ruch był. Marysia ma rację wszystkie mamy nietolerancję ale czy to jest jakaś różnica(?)
Gusiak wcale się nie dziwię, że cukry szaleją po takiej bombie z buraków i marchwi, No ale jak mus to mus. Ważne, że dzidzia ładnie rośnie.
Karpula jak bym sobie taką kolacyjkę zaserwowała:szok: A ruch to wiadomo zawsze dobrze mi cukry zbijał, tylko szkoda, że już coraz mniej sił na to:sorry2:

Od 13:20 Ksawery jest na świecie, teraz czekam, aż Młoda weźmie przykład z kolegi :-D

Karpula niestety moje cukry nie reagują na pranie czy prasowanie, bo za bardzo je do intensywnego ruchu przyzwyczaiłam. Na dw miesiące przed porodem to n rowerze śmigałam, do tej pory zdarza mi się na orbitreka wskoczyć. No a spacery to już plecy za bardzo dają o sobie znać i Młoda za bardzo na krocze ciśnie :)

Ostatnia edycja:
reklama
Karpula dziękuje za radę, może właśnie tak najlepiej zrobić.
a co do poradni diabetologicznej dodzwoniłam sie ale mnie nie zarejestrowali:(powiedzieli że mam przyjechac do szpitala i zgłosic sie do jakiegos pokoju i tam zdecydują czy pilnie potrzebuje tej wizyty czy nie:baffled: bo jesli nie pilnie to kolejki sa długie i czekanie odlegle. no kurcze jestem w ciąży i mam czekać nie wiadomo ile na wizyte, to moze niech mnie przyjma w ogóle po porodzie :-(

Do góry