reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

No to rzeczywiście dobrze! Bo u Ciebie ten wynik po 2h to prawie się mieści w normie! No u mnie po 2, już widać dobrze przekroczona norma, całe szczęście, że wyszło nam to na badaniach i teraz możemy to kontrolować najlepiej jak umiemy! Raz lepiej raz gorzej, ale na pewno bez porównania z tym, co by było gdybyśmy nie wiedziały o cukrzycy!

reklama
Witam :-)
Gratuluję dobrych wyników :-) oby tak dalej.
U mnie dziś po śniadaniu znów wynik zawyżony-121 :-( Zjadłam kanapkę z wczorajszym chlebem i niestety to chyba jego wina.
Gusiak mój gin skierował mnie na 3krotne pobranie tej krwi przy teście na tolerancję glukozy i wyniki miałam następujące:
na czczo - 79
po1 h- 138
po 2 h-143
Jeśli chodzi o normy testu, to gin wyjaśnił, że jeśli wynik po 2 h wynosi od 140-199 to jest nietolerancja glukozy, zaś powyżej 200 to cukrzyca. Jednak wszyscy posługują się stwierdzeniem "cukrzyca" jeśli wynik jest przekroczony.
Gusiak a patrzyłaś może jakie masz wyniki godzinę po posiłku?

Marysia, nie, nie sprawdzałam. Tzn ja mierzę nie tak dokładnie po 1,5, czasem 1:10, czasem 1:15 lub 20., nigdy nie mierzę później, ale wcześniej to jak najbardziej. Też tak trochę, żeby sprawdzić czy wcześniej nie jest wyższy.

Mnie to nikt nie pobije w 9 tygodniu na czczo w normie nie pamiętam,a po 2h 212. tak jak piszecie powyżej 200 jest cukrzyca ale wszystkim mówią o cukrzycy.

Ja też słyszałam o tym, że powyżej 200 jest cukrzyca a nietolerancja poniżej.

Ja miałam na czczo jakoś poniżej normy-nie pamiętam. Po 1h 153, po 2h151.

Dzisiaj po śniadaniu 118, chyba te parówki mi nie służą choć zjadłam strasznie dużo i trochę boli mnie brzuch :baffled: Jutro zjem mniej :-D

A teraz pora na arbuza ;-)

a ja już po obiadku, rybka pieczona w folii ryż brązowy i kapusta kiszona. Myślę, że żadnych niemiłych niespodzianek przy pomiarze nie będzie:)

No i ja dołączam do grona słodkich mamuś i witam serdecznie :/ W pierwszej ciązy 3 lata temu wyniki były super po obciązeniu 75g
na czczo 75
po 1 h - 126
po 2 h - 63
Natomiast teraz w drugiej ciązy 24 tydz juz nie jest tak różowo po obciązeniu 75g:
na czczo - 65
po 1 h - 140
po 2 h - 138
Czyli górna granica i bardzo mały spadek przez godz :( W środe idę do gina i czuje ze dostanę skierowanie do diabetologa - i dieta i pewnie glukometr :( Ech to ja już wolałam anemie z pierwszej ciąży.

Iza ja chyba nie wolę mojej anemii, bo miałam straszliwą! :szok: A co do Twojej cukrzycy to moja jedna kuzynka też miała takie wyniki i nie dostała glukometru tylko lekarz kazał jej ograniczyć słodkie no jakieś tam inne tłuste, niedozwolone potrawy. Myślę, że nie masz cukrzycy. Chciałabym mieć takie wyniki :-)

reklama
W najgorszym momencie miałam 10,3 hemoglobinę, potym jak zaczęłam brać Sorbifer Durules badanka zaczęły się poprawiać. A teraz wiem, że tragedii nie ma jak na razie, ale musiałam się komuś pożalić, bo mi się tak źle zrobiło że takie wyniki wyszły. Ale wiadomo że najważniejsze zdrowie malutkiej i dla niej się popoświęcam. Bo dla mnie nie możnosć jedzenia słodkiego to koszmar, zreszta jak Was czytam to widzę że znajdę zrozumienie :)

Do góry