reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

witam nowa koleżankę... wyniki przeciez super, ja bym sie tak nie martwila...
moje wyniki po obciążeniu 75g glukozy to( tylko ja mialam w innych jednostkach)
na czczo - 4,12 mmol/l
po 2h - 9,29 mmol/l
Ja juz po obiadku i wynik 103 po 2h wyszlo 95:-)
Niestety nadal nie potrafie znalezc dla siebie dobrego chleba, nawet po kromeczce mlutkiej wywala mi kolo 120... praktycznie juz cakiem wyrzucilam juz go z mojego menu... ale strasznie ciezko bez chleba komponowac posilki... nie za bardzo wiem czym go zastapic... jakas tragedia ....:-(
 
reklama
nie znam się jeszcze na ograniczeniach, ale czytam i zacznę wprowadzac troche zmian do jadlospisu. A co do chleba, to mój mąż ostatnio trafił na stronę wegetariańską i sa tam fajne przepisy. Ale jak piszecie o tym, ze chleb tak podnosi cukier to może spróbowac czegos takiego:
Chleb zmieniający zycie
Składniki na jedną keksówkę:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Przygotowanie:


  1. Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
  2. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem.

Czy taki chleb jest zjadliwy dla osób z cukrzycą?
jak chcecie to mogę podać link do tego bloga (nie to nie jest mój blog:))
 
Iza moim zdaniem wyniki są super :-) W tym teście z glukozą po godzinie norma jest podobno do 180, a po dwóch do 140 więc się mieścisz :-)
Dziś zjadłam szklankę agrestu i wynik w normie, więc możecie śmiało spróbować :-)
 
Nie mam pojęcia czy taki chleb jest zjadliwy :no: Choć ja bałabym się słonecznika, migdałów i oleju kokosowego...

(kurcze skasował mi się ciąg dalszy postu:baffled:)

Botanica strasznie mi żal Ciebie z tym chlebem. Ja na początku też nie mogłam sobie dopasować, ale trwało to dosłownie kilka dni. Lekarka zaleciła mi jedzenie chleba całkowicie naturalnego po czym okazało się, że po takim najbardziej skacze mi cukier. Po tych kilku dniach wyszło, że mogę jeść chleb, który jadłam do tej pory czyli ze słodem i ziarnami. Nie wiem co mogę Ci doradzić. Może sama upiecz chleb...

Maryś dobrze, że próbowałaś agrest :) Ja się do niego przymierzam od kilku dni. Ile go zjadłaś?
 
Ten chlebek to wkleiłam tak pod kątem dziewczyn które mają problem z pieczywem, nie ma tu mąki tylko same ziarna.
Margo25 Ale słonecznika, migdałów i oleju kokosowego bys się bala ze podniosą cukier czy ze względów alergicznych?
 
Bym się bała, że mi wywalą cukier w górę ;) Choć jak ostatnio doszłyśmy do wniosku z dziewczynami ta cukrzyca to jest naprawdę dziwne zjawisko..nigdy nie wiesz co po czym Cię spotka :-D
 
Margo..... nie pisz please o arbuzie.........:sorry2:

Botanica - ja chyba właśnie też odkryłam, że wywala mi cukry po chlebie i nabiale, ale tylko do wczesnego popołudnia, potem jest ok. Chleb to ten z niskim IG oczywiście :) Jak te produkty wyeliminowałam, to mam ładne cukry, dziś bez przekroczeń, a zjadłam znów kostkę czekolady i nawet troszeczkę loda. Dziwne, nie? Po pustych węglowodanach nie wywala, a po zbożach tak..

Iza - witaj, choć raczej życzę Ci, żebyś tu była tylko gościnnie - dziewczyny tu są naprawdę super, tylko nasza choroba niemiła... :D Ale w końcu masz wyniki w normie, więc powinno być ok.
 
Ostatnia edycja:
Cześć Iza! Ja też biorę Sorbifer Durules, przez dwa miesiące pomagało, ale teraz jak byłam w szpitalu badali mi hemoglobinę i znów zaczęła spadać. W piątek idę na badani przed wizytą, zobaczymy jak dalej.

Bym się bała, że mi wywalą cukier w górę ;) Choć jak ostatnio doszłyśmy do wniosku z dziewczynami ta cukrzyca to jest naprawdę dziwne zjawisko..nigdy nie wiesz co po czym Cię spotka :-D
Margo, żebyś wiedziała! Po tym moim niby to pewnym obiadku -111. Norma, ale przyznam, że spodziewałam się duuużo niższego! Godzinę później po kawie pół na pół z mlekiem ( 2%!) i nektarynce i kilku malinkach -84.
 
Margo zjadłam szklankę tego agrestu, miałam mieszany tzn. żółty i bordowy :-)
Chodzi za mną arbuz bo uwielbiam ale trochę się boję ;-)
Dziś jadłam też omlet z 2 jaj z mąką razową i wanilią, a do tego spora garść borówek i wynik 92 :baffled:
 
reklama
Tak dla własnego spokoju, bo Botanica mnie trochę zaniepokoiła, sprawdziłam godzinę po kolacji - 3 kromki żytniego z serkiem, pomidorem i kalafiorem, wynik 94, więc jestem baaardzo zadowolona :-)
 
Do góry