reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

przeszłam na piomiary z tych palców :tak:
Jutro się wybieram na wizytę do diabetologa, bo jednak nie ciągle, ale zdarzaja mi sie podwyzszone cukry, zobaczymy co mi powie. Ale jestem dobrej myśli.

reklama
z mojego polowania na Accu Check nic nie wyszlo zlazilam sie jak glupia i go nie znalazlam.Moglam go zamowic w aptece ale kosztowal by mnie 65zl wiec dalam sobie spokuj.A po zatym cukry przestaly mi szalec....

Ja mam Glucosense, mam przyniesc w poniedzialek do poradni diabetologicznej to mi go sprawdza czy jest dokladny.
Ja po wizycie wlasnie w przychodni, jestem w szoku jak mnie profesjonalnie potraktowano. Rano zadzwonilam czy moge przyjsc, to dr powiedziala zebym od razu przyszla. Okazalo sie ze jest duzo ludzi, ale przyjeto mnie bez kolejki :szok: przy czym pielegniarka zbadala mi na dzien dobry krew i siuski. dr obejzala moje wyniki i srednio sie jej podobaly, podala mi nieco nizsze normy:
na czczo: 70 - 90
przed posilkiem < 100
1h po posilku < 130
2h po posilku < 110

Na czczo sie trzymam, ale po posilku mialam pare razy pow. 130 (ale do 140, a skolei gin podawal mi norme do 140), wiec wykonala konsultacje telefoniczna z kolezanka czy nie podac mi insuliny :szok: ale ta druga powiedziala, ze nie trzeba. Mam trzymać bardzo diete, mierzyc czesto glukoze oraz rano i wieczorem badac siuski na obecnosc glukozy i cial ketonowych (dostalam recepte na takie paski).
Mam przyjsc w pon. zeby wlasnie skalibrowac glukometr, pokazac wyniki z weekendu cukrow i siuskow.
Nie spodziewalam sie, ze tak rzeczowo i powaznie mnie potraktuja, zwlaszcza po tym co tu poczytalam o wizytach.

Aha i w przychodni zobaczylam taki adres: http://www.slodkiezycie.pl/ jest tam "codzienniczek", taki wygodny sposob na zapisywanie pomiarow.

Ostatnia edycja:
Carioca77 U mnie słowem się nie odezwali w poradni o badaniu moczu, ale na szczęście ostatnio u gina miałam robione i nie mam nic . Mi trochę spada hemoglobina i nie wiadomo czy anemia się z czasem nie wda. Normy i tak masz fajne, zazdroszczę Ci. Tą ranną też mam do 90 ale po posiłku 1h mam do 120. Na szczęście na razie nie przekraczam, ale wcześniej dużo razy mi się zdarzało.

Ja czasami grzeszę i podjadam słodycze. Np wczoraj głupotę zrobiłam, bo o 23 byłam okropnie głodna i zjadłam 2 herbatniki bez dodatku cukru, ale wiadomo mają substancję słodzącą. I rano cukier na czczo 85 a po śniadaniu 118 a dawno takiego nie miałam, więc chyba to przez te ciacha.

Pulka to Ty pięknie trzymasz cukry, ja po obiedzie potrafie mieć 135. Raz jak napiłam sie (sporo) kompotu słodzonego to miałam nawet 178 :szok: No ale jak trzymam dietke to jest ładnie - tak do 120 w 1h po posiłku. Ale widze ze nie mozna sobie pozwolic na grzeszki :no: Na kiedy masz termin?
Ja niestety mam minimalna anemie, 11,7 zamiast 12 hemoglobiny, ale gin i tak jest zadowolony. W pierwszej ciazy spadla mi az do 10. Biore żelazo Tadyferon.

Ostatnia edycja:
Termin mam na 23 października. Masz rację z tymi grzeszkami jak się za bardzo podjada to czego nie można to później rezultaty są np po kolacji. Wczoraj zjadłam dwa ciacha małe czekoladowe no i niby 2 h przed kolacją ale cukier skoczył, więc teraz będę bardziej się pilnować.

Ale ciężko jest, bo to jeszcze tyle czasu. A Ty na kiedy masz termin?

Ja też październik :-) wg miesiaczki na 11.10, a wg usg 14.10, chociaż ostatnio usg wybiło nawt datę 19.10 - wolniej mała rośnie co mnie oczywiście już wprawia w bezsenność. Mam bardzo wyboista ciaze, dopada mnie niemal wszystko :-( Mam nadzieje, że na tej cukrzycy już poprzestaniemy.

Wiesz moja ciąża tez nie jest najlżejsza. Od początku zagrożona 6 miesięcy leżenia i dwa pobyty w szpitalu. okropne mdłości i wymioty, no a teraz ta cukrzyca. Oby chociaż wszystko teraz było dobrze.

reklama
A ja dzieki mojej znajomej znalazlam sposob aby zjesc np.1 ciastko lub z 2 owoce.Kiedys jak jadlam np owoce to jako podwieczorek lub 2 sniadanie i z cukrami bylo roznie.a teraz zaraz po dozych posilkach jem np 1 jabko lub brzoskiwinie i jak mierze cukier po 1,5 godz.jest w normie.Gdyz cukier z posilku jak i dodatku jest spalany rownoczenie dzieki czemu od razu jest produkowana przez trzustke wieksza dawka insuliny...u mnie ten sposob dziela jak i zreszta u kolerzanki meza ktory jest cukrzykiem.A podpowiedziala go jemu pani diabetolog ktora go prowadzi....

Do góry