reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

dziewczyny byłam dzisiaj w poradni diabetologicznej w szpitalu i jakieś jedno wielkie nieporozumienie
nikt mnie nie zbadał nikt mi nie powiedział co i jak bo kogoś nie było
a lekarz nie ma czasu rozmawiać ani badać bo jeszcze 20 innych pacjentek czeka w poczekalni:szok:
ledwo w drzwiach się dowiedziałam że godzinę lub dwie po jedzeniu mam mierzyć
i że najlepiej 6 razy na dobę
no i dostałam receptę na paski i kierunek apteka żeby kupić glukometr

na badania usg, ktg się nie załapałam bo przyjechałam na 8 i nie było już numerków
nie rozumiem sensu istnienia takich poradni:crazy:

muszę sobie teraz odszukać jakie są normy których nie powinnam przekraczać

Witam,
Jeżeli byłaś na Polnej to mogę Ci powiedzieć co nie co o normach jakie tam obowiązują, bo sama tam jeździłam (ode mnie 200 km).
Na czczo do 95
2 h po posiłku do 120

Każde miasto inaczej ma ustalone normy.
W poradni tej trzeba być bardzo wcześnie, żeby nie zabrakło numerków, ale musisz mieć w zaleceniach w karcie wpisane, że powinnaś mieć USG i KTG zroobione bo inaczej też robią problem.
Wogóle miałam wrażenie, że tam idą na ilość "obsłużonych" pacjentek niż na jakość. Jak masz za dużo pytań to owszem odpowiedzą, ale ma się wrażenie, że im się przeszkadza.
Mnie ani razu przez pół roku nie zbadał ginekolog - jedynie diabetolog.
Pozdrawiam...

reklama
dziewczyny ja mam juz dojsc..nie wiem czy to cukry u mnie tak szaleja czy moze glukometr cos zacza szwankowac..wczesniej cukry w normie a teraz na czczo zdarza sie 104 lub 109 jem to samo co wczesniej a cukry po 1,5 potrafie miec 140 :wściekła/y:bylam dzis u gina i sie okazalo ze przez miesiac nie przytylam nic tylko nawed schudlam.Glukometr ktory mam teraz to Glucosens pro..jestem juz zdecydowana zakupic jutro Accu Check, powiedzcie ile Accu kosztuje?

dziewczyny ja mam juz dojsc..nie wiem czy to cukry u mnie tak szaleja czy moze glukometr cos zacza szwankowac..wczesniej cukry w normie a teraz na czczo zdarza sie 104 lub 109 jem to samo co wczesniej a cukry po 1,5 potrafie miec 140 :wściekła/y:bylam dzis u gina i sie okazalo ze przez miesiac nie przytylam nic tylko nawed schudlam.Glukometr ktory mam teraz to Glucosens pro..jestem juz zdecydowana zakupic jutro Accu Check, powiedzcie ile Accu kosztuje?

przy dobrych wiatrach można kupić za 37 zł.mi się udało kupić za taka kwotę.musisz popytać w aptekach bo w kazdej różne ceny. czasami accu check wymienia glukometry-dajesz stary obojetnie jakiej firmy i dostajesz accu checka.

A ja po wczorajszej wizycie. Jade dzisiaj do poradni blagac, zeby mnie wczesniej przyjeli. Moj gin mowi, ze musze jak najszybciej zalapac sie na insuline.
Jezeli dzisiaj mnie nie przyjma to w przyszlym tyg kladzie mnie do szpitala:-(, bo oprocz szalejacych cukrow, wyszly mi w moczu ketony i to parokrotni zwiekszone.

Tak na marginesie, wiecie moze dokladnie co to znaczy???? Jak ketony sa w moczu????

Z tymi glukometrami to też można zwariować. Ja przez dłuższy czas mierzyłam Glucotrendem (działa na paski Accu-Chek Aktiv), ale ponieważ używałam go razem z mamą załatwiłam sobie ostatnio One Touch Select. Jak zaczęłam porównywać pomiary (z tej samej kropli krwi) tak zgłupiałam. Na początku (2,3 pomiary) One Touch pokazywał wartości mniejsze. Mówie ok trzeba przemnażać wyniki o 1,1 bo on jest skalibrowany do pełnej kropli krwi a tamten do osocza i tak wtedy się robi. Ale ale ostatnie pomiary z One Touch są takie jak na starym albo nawet wyższe ! Już nie wiem którym mam teraz mierzyć.
Dodam że sprawdzałam u diabetologa ten stary z ich pomiarem i było na moim 132 a na ich 127. Stwierdzili że różnica niewielka więc ok.

Dzieki dziewczyny za odpowiedz.
megi5566 ja sie ketonow nabawilam jak bylam w szpitalu, z tego co mi tlumaczyli ketony pojawiaja sie albo przy bardzo wysokich cukrach lub na 100% przy glodzeniu (czyli ze jest za malo glukozy we krwi i w tedy spalane sa bialka czego skutkiem ubocznym sa ketony w moczu. ja na poczatku mialam ich 150 to kazali mi dozo pic i wieczorny posilek ten ostatni pozniej jesc i mial byc bardziej wartosciowy czyli np.kromka chleba zytniego a nie pieczywo chrupkie.Podobno nie moze byc za dozy odstep miedzy ostatnim posilkiem a sniadaniem.ja ostatni jadam ok 22 lub troche po niej.) Mi sie ostatni znowu pojawily ketony ale mialam ich 5 i moja gin wczoraj kazala mi tylko wiecej pic.A w szpitalu aby wyplukac ketony czesto praktykuja podawanie kroplowek z sola fizjologiczna,mnie naszczesci to ominelo bo sama wyplukalam:-).A na insuline nie godzilabym sie tak szybko moze wystarczy dieta,moze po prostu w Twojej diecie wystepuja jakies bledy zywieniowe i dla tego cukry szaleja...Zreszta wszystko ci powie diabetolog.

Zaraz ide polowac na Accu Chec.

ja mam glukometr OneTouch Select
nie wiem czy zawyża zaniża ale nie mam z czym porównać
i chyba dobrze bo też bym się pewnie ciągle zastanawiała który lepszy

megi trzymam kciuki żeby jednak może udało uniknąć się podania insuliny

ja narazie zmieniłam pieczywo odstawiłam wszystkie słodycze zero cukru popijam duzo wody i wyniki narazie mam ok

reklama
Ja też mam one touch select. Też nie mam z czym porównywać i chyba nawet dobrze. Póki co u mnie cukry w normie. Mam mierzyć teraz już tylko co 2 dni, ale w praktyce to różnie wychodzi.

Do góry