reklama
aniołek ,to co piszesz z tym ginem jest dość mądre i rozsądne.Ja w poprzednich dwóch ciązach nie miałam problemów z cukrzycą.Ale było to jakiś czas temu.
Jest może na forum ktoś z okolic Poznania i zna dobrego gina ,obeznanego z cukrzycą?
Jest może na forum ktoś z okolic Poznania i zna dobrego gina ,obeznanego z cukrzycą?
Nie martw się, ja też dopiero jestem na początku tej drogi. Jakoś podołamy:-)
Może zadzwoń do tej poradni i zapytaj czy nie mogą wpisać Cię na wcześniejszą wizytę. Z tego co wiem kobiety w ciąży z cukrzycą powinni przyjąć na cito. Jeśli takiej możliwości nie ma to choć niech wyjaśnią jak mierzyć ten cukier.
Może zadzwoń do tej poradni i zapytaj czy nie mogą wpisać Cię na wcześniejszą wizytę. Z tego co wiem kobiety w ciąży z cukrzycą powinni przyjąć na cito. Jeśli takiej możliwości nie ma to choć niech wyjaśnią jak mierzyć ten cukier.
masz racje, na pewno skorzytam z rady... strasznie dziala ta nasza sluzba zdrowia... juz sie smialam ze szybciej urodze niz dostane sie do poradni... nie boje sie o siebie tylko o niunie... nie chce jej zrobic krzywde... to moje pierwsze dziecko...
kulkaPrzytulka
Fanka BB :)
Ojej, ale produkcja:-)
U mnie wyglądało to tak, że moje wyniki obciążenia glukozą najpierw były u mojej ginekolog, ona skierowała mnie do szpitala na wykonanie profilu glikemii. Tam przez dobę miałam mierzony cukier przed posiłkami i po 1,5 h po rozpoczęciu posiłku. Kolejne dwa dni to już mierzenie po posiłkach. Jeszcze w szpitalu miałam naukę diety z panią edukator. Po powrocie do domu poszłam do lekarza rodzinnego i on dał mi skierowanie do diabetologa. Tak więc dziewczyny poszukajcie - może macie również możliwość umówienia się na wizytę z edukatorem. I tak jak pisze Marysia - kobiety ciężarne z cukrzycą powinny być przyjęte jak najszybciej.
My tu doradzimy ile będziemy mogły, ale wiadomo - lekarza nie zastąpimy:-(
No i teraz normy 1 h po posiłku do 120 - tak jak już było tu pisane, na czczo 90. Na ogół udaje się zachować, czasem się przekroczy, jak coś nowego lub niedozwolonego się spróbuje;-)Wiadomo, że na początku więcej takich wpadek, bo wszystko trzeba przetestować na sobie, ale dziewczyny -nie panikujcie za bardzo, bo stres też podnosi cukier
Ja mam insulinę nocną, żeby w nocy i na czczo mieć dobry cukier, ale to nic strasznego:-)
U mnie wyglądało to tak, że moje wyniki obciążenia glukozą najpierw były u mojej ginekolog, ona skierowała mnie do szpitala na wykonanie profilu glikemii. Tam przez dobę miałam mierzony cukier przed posiłkami i po 1,5 h po rozpoczęciu posiłku. Kolejne dwa dni to już mierzenie po posiłkach. Jeszcze w szpitalu miałam naukę diety z panią edukator. Po powrocie do domu poszłam do lekarza rodzinnego i on dał mi skierowanie do diabetologa. Tak więc dziewczyny poszukajcie - może macie również możliwość umówienia się na wizytę z edukatorem. I tak jak pisze Marysia - kobiety ciężarne z cukrzycą powinny być przyjęte jak najszybciej.
My tu doradzimy ile będziemy mogły, ale wiadomo - lekarza nie zastąpimy:-(
No i teraz normy 1 h po posiłku do 120 - tak jak już było tu pisane, na czczo 90. Na ogół udaje się zachować, czasem się przekroczy, jak coś nowego lub niedozwolonego się spróbuje;-)Wiadomo, że na początku więcej takich wpadek, bo wszystko trzeba przetestować na sobie, ale dziewczyny -nie panikujcie za bardzo, bo stres też podnosi cukier
Ja mam insulinę nocną, żeby w nocy i na czczo mieć dobry cukier, ale to nic strasznego:-)
Botanica dla dobra Dzidzi to wszystkie staramy się utrzymać 120 godzinę po posiłku. Wiadomo jak kiedyś się przekroczy to tragedii nie ma. Ale ogólnie do 120. Awena ja jestem z Poznania. W pierwszej ciąży chodziłam do poradni na Polnej bo tam taka się znajduje, skrę nie byłam do końca zadowolona. Najlepsza specjalistka w Poznaniu od cukrzycy jest prof Wenger Ozegowska czy jakoś tak. Ona jest między innymi z Polnej.
Moja cukrzyce prowadzi moj ginekolog, mialam skierowanie do poradni diabetelogicznej , ale kobieta do ktorej trafilam moim zdaniem nie powinna sie zajmowac cukrzyca ciezarnych.Jak zobaczyla moje wyniki po tyg , a mialam moze z dwa razy przekroczone 120 to zaczela cos krzakac i wspominac o insulinie.Dlatego zrezygnalam z uslug tej pani.Poszlam do dietetyki zajmujacego sie cukrzyca ciazowa i wszystko w porzadku, cukry opanowane, synek rozwija sie prawidłowo, nie ma zadnych objawow makrosomii.A poradnie diabetologiczna w naszym miasteczku omijam szerokim łukiem
reklama
Botanica ja też z pierwszym dzieckiem w ciąży:-) i też drżę o wszystko, choć pewnie w wielu przypadkach zupełnie niepotrzebnie ale wiem z własnego doświadczenie, że jak człowiek sam dopilnuje, a czasami nawet wymusi to wychodzi tylko na dobre.
Ja dziś nawet nie musiałam czekać w kolejce do diabetologa, wchodziłam przed pacjentami. Podobnie miałam jak poszłam po skierowanie do rodzinnego.
Dziewczyny jestem już po pierwszym, samodzielnym mierzeniu cukru :-)
Wynik 108 po kolacji składającej się z kanapek z chleba żytniego na zakwasie z masłem, wędlina, pomidorem i serem feta.
Ja dziś nawet nie musiałam czekać w kolejce do diabetologa, wchodziłam przed pacjentami. Podobnie miałam jak poszłam po skierowanie do rodzinnego.
Dziewczyny jestem już po pierwszym, samodzielnym mierzeniu cukru :-)
Wynik 108 po kolacji składającej się z kanapek z chleba żytniego na zakwasie z masłem, wędlina, pomidorem i serem feta.