reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
sama juz nie wiem co mam robic... dziwne to wszystko... zaczne pewnie mierzyc godz po posilku, przynajmniej znam normy... nie wiem czy sobie z tym wszystkim poradze:-(dziekuje za szybka odpowiedz...

aniołek ,to co piszesz z tym ginem jest dość mądre i rozsądne.Ja w poprzednich dwóch ciązach nie miałam problemów z cukrzycą.Ale było to jakiś czas temu.
Jest może na forum ktoś z okolic Poznania i zna dobrego gina ,obeznanego z cukrzycą?

Nie martw się, ja też dopiero jestem na początku tej drogi. Jakoś podołamy:-)
Może zadzwoń do tej poradni i zapytaj czy nie mogą wpisać Cię na wcześniejszą wizytę. Z tego co wiem kobiety w ciąży z cukrzycą powinni przyjąć na cito. Jeśli takiej możliwości nie ma to choć niech wyjaśnią jak mierzyć ten cukier.

masz racje, na pewno skorzytam z rady... strasznie dziala ta nasza sluzba zdrowia... juz sie smialam ze szybciej urodze niz dostane sie do poradni... nie boje sie o siebie tylko o niunie... nie chce jej zrobic krzywde... to moje pierwsze dziecko...

Ojej, ale produkcja:-)
U mnie wyglądało to tak, że moje wyniki obciążenia glukozą najpierw były u mojej ginekolog, ona skierowała mnie do szpitala na wykonanie profilu glikemii. Tam przez dobę miałam mierzony cukier przed posiłkami i po 1,5 h po rozpoczęciu posiłku. Kolejne dwa dni to już mierzenie po posiłkach. Jeszcze w szpitalu miałam naukę diety z panią edukator. Po powrocie do domu poszłam do lekarza rodzinnego i on dał mi skierowanie do diabetologa. Tak więc dziewczyny poszukajcie - może macie również możliwość umówienia się na wizytę z edukatorem. I tak jak pisze Marysia - kobiety ciężarne z cukrzycą powinny być przyjęte jak najszybciej.
My tu doradzimy ile będziemy mogły, ale wiadomo - lekarza nie zastąpimy:-(
No i teraz normy 1 h po posiłku do 120 - tak jak już było tu pisane, na czczo 90. Na ogół udaje się zachować, czasem się przekroczy, jak coś nowego lub niedozwolonego się spróbuje;-)Wiadomo, że na początku więcej takich wpadek, bo wszystko trzeba przetestować na sobie, ale dziewczyny -nie panikujcie za bardzo, bo stres też podnosi cukier:tak:
Ja mam insulinę nocną, żeby w nocy i na czczo mieć dobry cukier, ale to nic strasznego:-)

Botanica dla dobra Dzidzi to wszystkie staramy się utrzymać 120 godzinę po posiłku. Wiadomo jak kiedyś się przekroczy to tragedii nie ma. Ale ogólnie do 120. Awena ja jestem z Poznania. W pierwszej ciąży chodziłam do poradni na Polnej bo tam taka się znajduje, skrę nie byłam do końca zadowolona. Najlepsza specjalistka w Poznaniu od cukrzycy jest prof Wenger Ozegowska czy jakoś tak. Ona jest między innymi z Polnej.

Moja cukrzyce prowadzi moj ginekolog, mialam skierowanie do poradni diabetelogicznej , ale kobieta do ktorej trafilam moim zdaniem nie powinna sie zajmowac cukrzyca ciezarnych.Jak zobaczyla moje wyniki po tyg , a mialam moze z dwa razy przekroczone 120 to zaczela cos krzakac i wspominac o insulinie.Dlatego zrezygnalam z uslug tej pani.Poszlam do dietetyki zajmujacego sie cukrzyca ciazowa i wszystko w porzadku, cukry opanowane, synek rozwija sie prawidłowo, nie ma zadnych objawow makrosomii.A poradnie diabetologiczna w naszym miasteczku omijam szerokim łukiem

reklama
Botanica ja też z pierwszym dzieckiem w ciąży:-) i też drżę o wszystko, choć pewnie w wielu przypadkach zupełnie niepotrzebnie ale wiem z własnego doświadczenie, że jak człowiek sam dopilnuje, a czasami nawet wymusi to wychodzi tylko na dobre.
Ja dziś nawet nie musiałam czekać w kolejce do diabetologa, wchodziłam przed pacjentami. Podobnie miałam jak poszłam po skierowanie do rodzinnego.
Dziewczyny jestem już po pierwszym, samodzielnym mierzeniu cukru :-)
Wynik 108 po kolacji składającej się z kanapek z chleba żytniego na zakwasie z masłem, wędlina, pomidorem i serem feta.

Do góry