reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Margo...ja ciśnieniem wcześniej się nie martwiłam,ponieważ zawsze miałam niskie ,przed ciaża też ale pomyślałam ,że może ma to jakiś związek z tym cukrem.
Nie mam na razie żadnej wizyty w poradni oprócz skierowania do szpitala na 5.VIII.2013 . A do tego czasu muszę radzić sobie sama.
Stąd moje wątpliwości.

reklama
Awena ja też jestem niskociśnieniowiec. Myślę, że to nie ma związku z cukrami. Dziś po obiedzie 122 a wczoraj 75? Duża rozbieżność. Mi czasem krew leci bardzo słabo więc do tej pory nie przywiązywałam uwagi do wielkości kropli :confused: a rzeczywiście to może być znaczące...

Witam ponownie :-),
właśnie wróciłam ze szkolenia z poradni diabetologicznej.
Lekarz zalecił dietę 1600kcal i stwierdził, że wyniki nie są tragiczne (143 po 2h) i dieta powinna wystarczyć. Zmierzyli mi cukier 1h po obiedzie i wyszło 112 więc w normie, a na obiad miałam rosół z ciemnym makaronem i po pół godzinie gołąbek z kromką chleba żytniego na zakwasie.
Kazali mierzyć cukier rano i 3x po głównych posiłkach. Teraz zobaczę jak te cukry będą się zachowywały.

Dziewczyny ,jak to jest , czy Wasze wszystkie lekarki kierowały Was do Poradni Diabetologicznej ? Czy chodzicie prywatnie ,na własną rękę ?

AwenaXX Ja nie dostałam skierowania do ginekologa prowadzącego.
Jednak na wizycie u endokrynologa pokazałam wyniki i powiedziano mi że powinnam udać się do poradni diabetologicznej. Skierowanie do poradni otrzymałam od lekarza rodzinnego od ręki.

Hej dziewczyny,mam pytanie do rozpakowanych;) Jaką glukozę lekarz Wam kazał robić po porodzie?50 czy 75?

witam serdecznie... jestem tutaj nowa... widze, ze jestescie obyte w temacie cukrzycy ciążowej... jestem obecnie w 27 tc. tydzien temu robilam test na tolerancje glukozy 75. niestety wynik wyszedl niezbyt pozytywnie bo 9,29 mmol/l. zostalam skierowana do szpiatala na dwa dni w celu zrobienia profilu glikemii. badano mi cukier po 2 godz od posilku. aktualnie mam badac poziom cukru glukometrem na czczo, 2 godz po duzym posilku oraz w nocy w godz. 2-4 Moje pytanie brzmi - jakie sa normy cukru dla kobiet w ciąży? wszedzie pisze co innego. podobno powinno sie mierzyc godz po posilku, nie wiem dlaczego ja mam 2godz. moze zmienic sobie sama i mierzyc co godz? konsultacje z diabetologiem mam dopiero w polowie sierpnia i nie wiem czy moje pomiary mieszcza sie w normie i nie robie mojej niuni krzywdy? jestem przerazona bo zostalam z tym sama...

Witaj botanica :-),
ja dziś byłam na szkoleniu w poradni diabetologicznej i kazano mi mierzyć 1h po głównym posiłku. Powiedziano mi, że dwie godziny po posiłku mierzą osoby, które chorują na cukrzycę, a nie są w ciąży. Normy otrzymałam takie:
przed śniadaniem 60-90,
godzinę po śniadaniu 90-120,
godzinę po obiedzie i kolacji do 120.

reklama
Marysia a jakie dostałaś normy? Teraz niby obowiązujące są 1h po posiłku do 120,ale w zeszłej ciąży miałam 2h po posiłku do130. Awena ja niby dostałam polecenie od lekarza że mam się udać do poradni, ale po nauczce w poprzedniej ciąży wolałam poszukać ginekologa który poprowadzi mi ciążę z cukrzycą :-) Emka ja po pierwszej ciąży dwa lata temu miałam obciążenie po porodzie też 75g. Ostatnio gdzieś czytałam że niby rezygnują z 50g.

Ostatnia edycja:
Do góry