reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam slodkie mamy!
Dawno sie nie odzywalam...dzis poprostu nie wiem co sie dzieje z mojimi cukrami jakas wariacja..na czczo bylo 109 (jak nigdy) pozniej po obiedzie (a jadalm tak jak w szpitalu czyli zmieniaki, stek z indyka gotowany i ogorek z jogurtem 0%) wynik to 147:wściekła/y:z ciekawosci zmierzylam cukier z prawej dloni ( a zawsze mierze z lewej) a tam wynik 254...az glukometr postawil znak zapytania:szok:
nie rozumiem normalnie co jest grane...czy moze byc to spowodowane tym ze dzis pozno wstalam i cukier zmierzylam ok 10 (gdyz dopiero o tej porze przywieziono paski ktore zamawialam) a moze to te nowe paski cos szwankuja??Jutro ide ma morfologie wiec popytam sie internisty w tej sprawie...

reklama
....carioca nie wiem ale moj lekarz jak tylko zobaczył moj wynik po obciazeniu 50g (154) kazał mi zrobic po 3 dniach 75g i miałam 150mg%, to był pt a w pon już byłam w poradni, to był 28tydz ciąży. nawet diabetolog powiedział ze obciazenie 50 jest mało wiarygodne i jak jest pow normy to nalezy zrobic 75. ja na Twoim miejscu bym nie czekała do 32tyg

no więc nieco się wystraszyłam i pobiegłam do internisty. Ta popatrzyła na te moje pomiary i stwierdziła, że dieta skutkuje i jest ok. Mysle, ze moj gin nie pogonil mnie do poradni dlatego, ze mam w domu glukometr i w zwiazku z tym, ze mamy w domu cukrzyka to wiem na czym polega dieta cukrzycowa. A skoro sama dieta skutkuje, to oznacza nawet jesli test na obiazenie 75 gr glukozy wyjdzie zle - to i tak pozostaje dietka, insulina nie bedzie potrzebna. No ale zrobie ten test 75 gr w przyszlym tyg.

W zasadzie moje wyniki w godzinę po jedzeniu nie przekraczają 120, a dwie godziny po jedzeniu 110. No ale widze, ze to dzieki diecie, bo w pierwszych dniach diety mialam po jedzeniu 135 w godzine po jedzeniu i blisko 100 na czczo.

Nadulec - az sobie jutro zrobie z dwóch palców :eek:

Witajcie

Ja też tak mam, że co palec to inny wynik. I teraz do każdego posiłku mam wybrany palec:-D

Dzisiaj rano na czczo 77 a po śniadaniu 134 i w sumie sama nie wiem czemu. Może dlatego, że znowu nie było chlebka i musiałam kupić żytni razowy słonecznikowy.

Czemu zawsze nie może być pięknie:zawstydzona/y:

Mimo że ja niedawno się dowiedziałam o cukrzycy też mam jej już dosyć.....
czasami nie daję rady i płaczę....
Ostatni posiłek staram się jeść przed 20 bo później jestem głodna, a mimo to cukier z rana zawsze wysoki, zawsze powyżej 100. Kiedy jadłam o 21 2 kromki chleba z rana był 130. Niewiem skąd te cukry takie wysokie u mnie.:wściekła/y:
I też z każdego palca mam inny wynik, dxiwne....

wiecie co ja też dzisiaj mierzyłam z dwóch palców, w lewej ręce we wskazującym miałam po obiadku 148, a w małym 131, może im mniejszy palec tym mniejszy wynik :-D:-D:-D, Ja też zaczynam sobie coraz bardziej odpuszczać dietkę chyba macie racje im bliżej porodu tym bardziej słabnie motywacja, mnie już tylko tydzień został, a jak się zgłoszę do szpitala, to i tak ktoś za mnie będzie musiał dopilnować dietki:-). Na ostatniej wizycie w CZMP pani diabetolog i tak powiedziała ze w sumie nie jest źle, a po porodzie kazała mi mierzyć cukier tylko dwa razy w tygodniu i po 6 tygodniach zgłosić się na wizytę.

Mimo że ja niedawno się dowiedziałam o cukrzycy też mam jej już dosyć.....
czasami nie daję rady i płaczę....
Ostatni posiłek staram się jeść przed 20 bo później jestem głodna, a mimo to cukier z rana zawsze wysoki, zawsze powyżej 100. Kiedy jadłam o 21 2 kromki chleba z rana był 130. Niewiem skąd te cukry takie wysokie u mnie.:wściekła/y:
też z każdego palca mam inny wynik, dxiwne....

ja o 20 .30 wypijałam szklanke soku pomidorowego i cukry ranne nawet spadały do 77. zobacz czy to działa u ciebie. u mnie do tego czasu byla masakra. wiem,że sok pomidorowy jest okropny ale warto sie przemeczyc.musi to byc sok niedosłodzony

Monika dzięki za rade napewno wypróbuję.

A jak to jest z waszymi dzieciaczkami dziewczyny, mój synek dużo już waży. W 29/30 tyg 2 kg. Jak jest u was? Boję się rodzić takiego wielkoluda.

Luiza mój mały w 34 ważył 2500 także sporo, a pierwsze dziecko urodziłam 4440, poród był lekki i trwał tylko 3 godzinki. Także dziewczyny nie ma co panikować duże dziecko nie zawsze oznacza jakieś straszne męczarnie przy porodzie, a ja nawet mile to wspominam. Oczywiście nie obyło sie bez małego nacięcia ale nawet to nie było w sumie jakieś straszne :-)

reklama
Laski ja melduje jeszcze z szpitala, ze moj synus Julian urodzil sie przez CC 21 lipca o 8:05 z wagą 3930 dlugoscia 56 :)))
Jest okazem zdrowia od razu 10 pkt, cukry w normie! Jestem PRZESZCZESLIWA!!! Prawdopodobnie jutro wychodze do domku, wiec napisze cos wiecej.
Pozdrawiam Was i zycze niskich cukrow i jeszcze mniej stresu :)
Paaa

Nie czytalam watku wstecz, wiec nie wiem co tam u Was - mam nadzieje, ze u Beatki w porzadku :) i tez cieszy sie juz Maluszkiem.

Do góry