reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Sprawdziłam te opakowania z paskami i wcześniej nie było żółtego kółeczka, a teraz jest czyli faktycznie dla mnie są to nowe paski.

Zauważyłam, że z jednego palca mam zawsze niskie wyniki:-) I to nawet po obfitym obiadku 104 , takie moje małe oszustwo. No ale jednego nie rozumiem, czemu z każdego palca jest inny wynik. Np dzisiaj po śniadaniu mierzyłam z dużego palca i było 129 a ze środkowego 116. Jak mam to rozumieć?

reklama
Sprawdziłam te opakowania z paskami i wcześniej nie było żółtego kółeczka, a teraz jest czyli faktycznie dla mnie są to nowe paski.

Zauważyłam, że z jednego palca mam zawsze niskie wyniki:-) I to nawet po obfitym obiadku 104 , takie moje małe oszustwo. No ale jednego nie rozumiem, czemu z każdego palca jest inny wynik. Np dzisiaj po śniadaniu mierzyłam z dużego palca i było 129 a ze środkowego 116. Jak mam to rozumieć?

Ja mam podobnie :) i też nie wiem o co kaman :).

Ja się już bardzo cieszyłam (za bardzo!) dwa dni cukry poniżej 120 w dnień (najwyższy 111) a na czczo wszystkie w okoli 85 czyli super. Ale mała coś się słaobo ruszała przez ostatnie dwa dni, więc się wystraszyłam i zjadłam batona dziś rano (no skoro te cukry takie ładne....) i co?? wynik: 189 po 2h szlag by to trafił! czyli jest chamstwo! mam nadzieję że chodzi jedynie o cukry proste, bezpośrednie czekoladowe :) teraz czekam aż wynik spadnie i mierzę co godzinę!

ps: mała się oczywiście od razu poruszała jak tylko dostała czekoladki...:baffled::-)

Witam słodkie kobitki :-) zaliczam się do Waszego grona. Ech, czego ja nie przechodzę w tej ciąży...

Po obciążeniu 50 gr glukozy miałam wynik 207, lekarz zalecił mi więc dietę cukrzycową i zapowiedział że wyniki mam sobie sprawdzać sama w domu (mam glukometr glico sense).
Jestem więc na tej diecie i zastanawiam się, czy skolei teraz wyników nie mam za niskich?
Na czczo wychodzą raczej dobrze (71 mg%, 88 mg%, 81 mg% a dzisiaj 53mg%)
Na głodnego, przed posiłkami jest w okolicach 80-90 mg%, ale po posiłkach: 109, 114, 112, 101 mg%. Czy to nie za nisko?

Ostatnia edycja:
witaj carioca, to dość dziwne ze nie kazał Ci lekarz zrobić obciążenia 75g glukozy:szok: zawsze jak jest zły wynik po 50 a czesto jest tak ze jest zakłamany nalezy zrobić obciazenie 75g i wtedy ten jest miarodajny. Może powinnaś zrobic drugi test i jak bedziesz miec wynik po 2h siedzenia bez ruchu ponizej 140mg% to luzik i nie masz cukrzycy ani nietolerancji glukozy. Radzę Ci zrobić to badanie żebyś bez potrzeby w stresie nie zyła.

witam...a ja juz po rozpakowaniu. cesarka w 36 tc. Mały troche sie pospieszył na swiat. Po urodzeniu miał cukier 160 ale szybko wyregulował sobie i utrzymywał w normie. Z powodu mojej cukrzycy dostawał przez 4 dni kroplówki. Poza tym z tego co mi powiedziano obecnie sa przepisy, że po ciązy cukrzycowej dziecko wypisuje sie do domu po 7 dniach to takie info dla przyszłych mam. Ja w tej chwili nie jestem w stanie dalej stosowac diety cukrzycowej. Jem normalnie zwracam tylko uwagę zeby małemu nie szkodziło. Raz czy dwa sprawdziłam cukier i był w normie więc mam nadzieje, że to koniec mojej przygody z cukrzyca.
moj diabetolog powiedział ze po porodzie nie powinnysmy stosowac diety cukrzycowej bo jak po 6 tyg zrobimy obciazenie to bedzie zakłamany wynik. mamy stosowac dietke dla karmiących o ile karmimy piersią bądz normalnie się odzywiac i wtedy zrobic obciazenie 75g i 300ml wody :-)

moja diabetolog kazała mi zrobić obciązenie 75 glukozy po 8 tyg. od porodu. No to wtedy sie okaże co dalej. Powiem Wam tylko, ze tak sie do tego niesłodzenia przyzwyczaiłam, że jakoś wszystko mi się wydaje za słodkie. Dlatego jak pieke ciasto to każe małżonowi próbować czy dośc słodkie:)...choc jakiegoś snikersa bym wciągneła ale te orzechy?nie wiem co młody by na to powiedział.

witaj carioca, to dość dziwne ze nie kazał Ci lekarz zrobić obciążenia 75g glukozy:szok: zawsze jak jest zły wynik po 50 a czesto jest tak ze jest zakłamany nalezy zrobić obciazenie 75g i wtedy ten jest miarodajny. Może powinnaś zrobic drugi test i jak bedziesz miec wynik po 2h siedzenia bez ruchu ponizej 140mg% to luzik i nie masz cukrzycy ani nietolerancji glukozy. Radzę Ci zrobić to badanie żebyś bez potrzeby w stresie nie zyła.

owszem, mam zrobić ten test - w okolicy 32 tygodnia :tak:

Ja też miałam robiony tylko test na obciążenie 50 g i wyszedł mi wynik 175. Od razu dostałam skierowanie do poradni dal cukrzyków no i tyle. Zaczynają mnie troszkę martwić cukry po śniadaniu, bo dzisiaj miałąm 135, ale przyznaję, że zjadłam troszkę więcej niż zawsze no i w dodatku pasztecik drobiowy. Widocznie nie mogę na śniadanie go jeść, ale jak jem na kolację to mam niski cukier.

ja dziś na sniadanko 2 kromki razowego z serem zółtym, i puszka rybki w pomidorach bo coś mnie naszło, cukier 83 na starym glukometrze, na nowym 164:szok: i ktoremu ufac? wierze w wyniki starego bo całą ciążę nim mierzyłam , a ten nowy wyprobuje po ciazy i zobacze.
pulka mi pasztet nigdy cukru nie podniosł
agorana daj znac jak sie czujesz no chyba że Ty juz na porodowce lezysz, ja spakowana jutro jade na 9:00
carioca nie wiem ale moj lekarz jak tylko zobaczył moj wynik po obciazeniu 50g (154) kazał mi zrobic po 3 dniach 75g i miałam 150mg%, to był pt a w pon już byłam w poradni, to był 28tydz ciąży. nawet diabetolog powiedział ze obciazenie 50 jest mało wiarygodne i jak jest pow normy to nalezy zrobic 75. ja na Twoim miejscu bym nie czekała do 32tyg

reklama
Beatko jestem jestem :) ale nie na porodówce :) Staram się nic nie robić i głownie leżakuję, żeby dotrwać do planowej daty cc - już niewiele zostało. Mam byc w szpitalu we wtorek na 7:30.
Niestety diety nie bardzo trzymam od kilku dni, więcej śpię i zupełnie nie pilnuję godzin posiłków (dziś np. śniadanie zjadłam o 12), sporadycznie mierze cukier - jak ewidentnie przegnę. Dziś pozwoliłam sobie na budyń - słodka chwila. Było rzeczywiście słodko, a marzą mi się jeszcze na kolację naleśniczki z twarożkiem i śmietaną :)

Beatko wszystkie pozytywne fluidy kieruję w poniedziałek w Twoją stronę - będzie dobrze!

Do góry