reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Aniolek nic nie mów....zblenderowałam truskawki z maślanką i zjadłam w końcu z ciemnym ryżem i po 1h cukier 160 a po 1,5h prawie tyle samo więc ledwo co spada. Teraz leci już chyba trzecia godzina i zaraz mierzę, ale coś czuję, że ciężko będzie :baffled: ale się władowałam :baffled: widzę, że z blenderowaniem u mnie słabo. Jak jeść truskawy to w całości :baffled:

reklama
Cześć dziewczyny,

mam pytanie odnośnie prawidłowego poziomu glukozy w badaniu wyrywkowym? Mam cukrzycę ciążową, jednak dowiedziałam się o tym tydz temu, teraz czekam na wizytę w poradni.

Dziś kupiłam sobie glukometr i pierwszy raz zmierzyłam sobie cukier, ok. 18.00 - wynik 140. Wydaje mi się że to sporo. Jakieś kilkanaśćie minut wcześniej wypiłam szklankę soku warzywnego, własnej roboty więc bez cukru (tylko marchew jabłko burak). Oczywiście w ciągu dnia coś jadłam, jednak nie za wiele i nic słodkiego ani tłustego.

czy są jakieś normy dla takiego wyrywkowego badania poziomu cukru?

Mmonika wyrywkowe badanie czyli z glukometrem w domu rozumiem? Normy są takie: na czczo <90, po głównym posiłku <120. Z tego co dziewczyny piszą na forach i mówiła mi lekarka oraz diabetolog 2 lata temu norma po głównym była do 140 więc jak przekroczę 120 to mam nie popadać w panikę. Choć restrykcyjnie staram się trzymać 120.
Jeśli chodzi o sok wyciskany z marchwi to ja też piję z dodatkiem selera, ale nie później jak o 17 i nie bezpośrednio w okolicach posiłku, bo wtedy też cukier zdarzał mi się wyższy.
Jeśli masz glukometr to dobrze by było jakbyś mierzyła cukry też rano bezpośrednio po wstaniu z łóżka :)
Ja wyrywkowo mierzę bardzo rzadko, np. 1h po tym jak zjem kostkę czekolady albo truskawki albo jak coś nowego wprowadzam do diety. Generalnie zawsze (poza porankiem) powinnaś trzymać się normy poniżej 120.

Dziękuję za odpowiedź. To był mój pierwszy samodzielny pomiar. Zmierzyłam teraz 2 h po posiłku, i miałam 96, czyli nie aż tak tragicznie.
Zmierze jutro rano na czczo.

Kulka dzięki za uzupełnienie :-)

Mmonika po 2h ja też mam już niski cukier więc tym bym się aż tak bardzo nie sugerowała. Najważniejszy jest wynik 1h po posiłku. Dzisiaj mi się po zblenderowanych truskawkach zdarzyła niespodzianka ;) ale generalnie każda z nas jest inna i my możemy Ci doradzić, coś podpowiedzieć z naszego niedługiego doświadczenia, ale na pewno w razie czego nie popadaj w panikę tylko zaczekaj na wizytę u lekarza, on Ci dokładnie wszystko powie i wyjaśni spoglądając na Twoje wyniki.

to ja już nie mam co dopowiadać:-p, dziewczyny kluczowe normy podały. a tak Tobie się wydaje, że sok warzywny był bez cukru, jeśli dodałaś jabłko to właśnie w nim jest cukier, pewnie nie było go za dużo ale zawsze.

mnie po prostu jakiś dołek złapał, a Ty Margo się nie martw to jednorazowy wybryk:-)
ja dziś poszalałam i na II śniadanie zrobiłam sobie koktajl z truskawek i jogurtu greckiego i dorzuciłam sobie do tego kawałek gorzkiej czekolady wyszła pychotka i cukier po miałam fakt, że po 1,5h ale94:szok::rofl:

No tak, ale przecież nie da się zupłenie wyeliminować cukru z diety. MOzna tylko mniej lub bardziej skutecznie go ograniczać. Jesli po wypiciu szklanki soku mam cukier 140 to pewnie nie obejdzie się bez insuliny.

jeszcze mam troche nadziei, bo może coś źle zrobiłam, może za mocno wyciskałam tę kropelkę krwi.

no nic, będę się obserwować

reklama
Do góry