reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

witajcie

Ostatnio kupiłam nowe paski do accu-chek active no i pisze na nich, że teraz wyniki będą o 11 % wyższe niż kiedyś przy starych paskach. A ja wcześniej miałam kupowane jeszcze w tamtym roku, bo siostra mi dała (oczywiście datę ważności mają dobrą). A teraz się boję, że przez te nowe znowu zacznę przekraczać normę:wściekła/y: Dzisiaj po śniadaniu miałam już 120 a zawsze było mniej.

Sprawdz, a może masz juz te nowe bo one takie nowe nie są- nowe mają zółtą kropkę na opakowaniu.

reklama
Hej dziewczyny ostatnio do was pisałam.

Byłam na obciążeniu glukozą 50g. Na czczo miałam 120 a po godz od wypicia 190.
Powtórzyłam po ponad tyg badanie glukozą 75g, na czczo wyszło 116 po godz 197 po dwóch 170. Od razu zostałam skierowana do szpitala, dziś właśnie wyszłam. Dostałam glukometr Optium Xido. Mimo że mam dietę moje cukry są takie na granicy. czasami przekraczają 140, wczoraj miałam nawet 159. I to na diecie szpitalnej, ale diabetolog powiedziała że narazie może obędzie się bez insuliny.

Zupełnie nie wiem co ja mam jeść, nie dostałam żadnych wskazówek:confused:
Może macie jakieś propozycje....

LuizaPatrycja już po kilku dniach mierząc cukier 1,5 po posiłkach sama się zorientujesz po czym najbardziej Ci się podnosi. Generalnie powinno się zrezygnować ze słodyczy, mleka, białego pieczywa i potraw mącznych oraz:
- jeść niewiele ale co2,5-3 godziny
-pierwszy posiłek powinien być bardzo skromny
- ostatni posiłek ok godz 21-23
- jeść dużo warzyw, ryb, chudego mięsa
- chleb tylko razowy
- owoce (oprócz winogron i bananów) starać się jeść w środku dnia
- pić dużo wody

Hej dziewczyny ostatnio do was pisałam.

Byłam na obciążeniu glukozą 50g. Na czczo miałam 120 a po godz od wypicia 190.
Powtórzyłam po ponad tyg badanie glukozą 75g, na czczo wyszło 116 po godz 197 po dwóch 170. Od razu zostałam skierowana do szpitala, dziś właśnie wyszłam. Dostałam glukometr Optium Xido. Mimo że mam dietę moje cukry są takie na granicy. czasami przekraczają 140, wczoraj miałam nawet 159. I to na diecie szpitalnej, ale diabetolog powiedziała że narazie może obędzie się bez insuliny.

Zupełnie nie wiem co ja mam jeść, nie dostałam żadnych wskazówek:confused:
Może macie jakieś propozycje....

MOJA PIERWSZA SUGESTIA -WYMIEŃ GLUKOMETR NA ACCU CHECK BO TEN KTÓRY DOSTAŁAŚ TO DZIADOSTWO JAKICH MAŁO. ZAWYŻA WYNIKI. POZA TYM PRZESTUDJUJ NASZE POSTY I WSZYSTKO BEDZIESZ MIAŁA CZARNE NA BIAŁYM. ZWRÓĆ UWAGE NA POSTY monigsan TO DOPIERO BYŁA CZARODZIEJKA W PRZYGOTOWANIU POTRAW.

Luiza zgadzam się z Moniką - optium xido przysporzy Ci tylko niepotrzebnego stresu - wiem z doświadczenia, bo używałam tego dziadostwa i wszystkie próby porównania między wynikami z glukometru a wynikami z labolatorium potwierdziły, że zawyża i to całkiem sporo (jakieś 30-40 jednostek).

Ja juz chyba daję sobie spokój z dietą - zostały mi 4 dni do cc i tylez samo do diety karmiących, więc może by sobie troszkę poszaleć??? :)

ZWRÓĆ UWAGE NA POSTY monigsan TO DOPIERO BYŁA CZARODZIEJKA W PRZYGOTOWANIU POTRAW.

:zawstydzona/y::sorry2::rolleyes2::rofl:
coś mnie podkorciło żeby tu wejść (tak dawno nie zaglądałam). Kobieca intuicja jest jednak nieoceniona :tak:
Szkoda tylko, że teraz nie potrafię już tak czarować. Dietka karmiącej nie daje miżadnego pola do popisu. Przegrywam w każdym starciu (mam na myśli ograniczenia produktów, zero urozmaicenia i jałowość dozwolonych potraw)

A ja nie zrobiłam jeszcze sprawdzającego obciążenia po porodzie :baffled: Siedzenie 2 godziny w przychodni w przypadku dziecka na cycu jest ciężko wykonalne :no:

no a a propos optium xido. Ja miałam (taki mi wręczono w diabetologowie, czyt. karowa bull shit) i przy nim zostałam do końca. Nie przekraczałam zwykle norm więc spokojnie sobie z nim żyłam. Może i dobrze ... może miałam jeszcze mniejsze cukry niż w rzeczywistości?
Chociaż kilka razy sprawdzałam, wyniki z glukometrem gluko sense pro i były identyczne (1-3 jednostki różnicy) :tak:

Co do tego glukometru to powiem wam że wczoraj miałam super cukry. Nie zauważyłam żeby mi coś podnosił za wiele.Wczoraj zjadłam o 21 jeszcze 2 kromki razowego chleba z serem i wędliną z pomidorem i dzś rano cukier na czczo 130:szok::no::shocked2:
Kurczę a już się tak cieszyłam że mi dobrze idzie.

witam,mam już dość tej cukrzycy:( totalnie ... ile nerwów to ze sobą niesie, we wtorek 21.07 wędruję dzięki niej do szpitala na 2 tygodnie przed terminem i tam będę ostatnie chwile z brzuszkiem spędzać na patologii ciąży pod stałym monitoringiem:( i będą decydować albo cc, albo indukcja albo czekamy az akcja sama sie zacznie- wszystko zalezy od stanu małego- ale możemy tam kwitnąc nawet do terminu czyli 2 tygodnie:(
Wolałabym wcześniej urodzić, maly dostal podczas ciąży sterydy na płucka więc ok, a ja mam wrażenie ,że ona się juz tam z tymi moimi cukrami męczy...i w sumie wolałabym aby był już po tej stronie brzuszka i spędzac z nim czas w domku a nie w szpitalu czekając 2 tygodnie na poród:(

ja niestety też im bliżej porodu (3dni) to sobie troche odpusciłam, wczoraj na miescie zjadłam bułke słodką i na contour ts 200mg%, na starym one touch horizon 133, wiec zrobiłam test sikany na cukier w moczu bo przy wartosci 200 to spokojnie by wykazał i oczywiscie nie pokazał nic:-) wiec na bank contour zawyzył wynik i to sporo. mam go dosc i najchetniej juz bym nie mierzyła cukrow wogole. No ale wytrzymałam tyle to te 3 dni z palcem w nosie wytrzymam.

reklama
witam...a ja juz po rozpakowaniu. cesarka w 36 tc. Mały troche sie pospieszył na swiat. Po urodzeniu miał cukier 160 ale szybko wyregulował sobie i utrzymywał w normie. Z powodu mojej cukrzycy dostawał przez 4 dni kroplówki. Poza tym z tego co mi powiedziano obecnie sa przepisy, że po ciązy cukrzycowej dziecko wypisuje sie do domu po 7 dniach to takie info dla przyszłych mam. Ja w tej chwili nie jestem w stanie dalej stosowac diety cukrzycowej. Jem normalnie zwracam tylko uwagę zeby małemu nie szkodziło. Raz czy dwa sprawdziłam cukier i był w normie więc mam nadzieje, że to koniec mojej przygody z cukrzyca.

Do góry