reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Cześć dziewczyny. Ostatnio nie pisałam, bo nie miałam dostępu do neta. Lekarz mi w końcu pozwolił chodzić no i od razu lepsze miałam wyniki. Na dodatek zmieniłam glukometr na accu- cheek active ( nie wiem czy dobrze napisałam:baffled:) , bo wcześniej mierzyłam contour ts i wyniki o wiele zawyżone.

mam jednak problem z dobraniem odpowiedniego chlebka. Proszę Was o radę po jakim chlebie jest najmniejszy cukier? Bo ja ostatnio kupiłam żytni pełnoziarnisty no i od razu skoczył mi cukier:szok:

reklama
Cześć dziewczyny. Ostatnio nie pisałam, bo nie miałam dostępu do neta. Lekarz mi w końcu pozwolił chodzić no i od razu lepsze miałam wyniki. Na dodatek zmieniłam glukometr na accu- cheek active ( nie wiem czy dobrze napisałam:baffled:) , bo wcześniej mierzyłam contour ts i wyniki o wiele zawyżone.

mam jednak problem z dobraniem odpowiedniego chlebka. Proszę Was o radę po jakim chlebie jest najmniejszy cukier? Bo ja ostatnio kupiłam żytni pełnoziarnisty no i od razu skoczył mi cukier:szok:
u mnie przez pół roku zero chleba jdłam tylko chrupki firmy CHABER bo po innych cukry katastrofa.

no fakt, te czynniki ryzyka u mnie też się nie sprawdziły, ale mi chodzi w tej stronce głównie o to, że tam można napisać pytanie a ta położna odpowiada na nie. kiedyś miałam kryzys i do diabetologa miałam jeszcze parę dni a tu napisałam i w ten sam dzień miałam odpowiedź:) więc to nie jest żadna ściema;-). Miłego weekendu

Marli44 pamiętam jak kiedyś pisałaś o swoich dawkach insuliny i ze były dość duże, a czy po porodzie też je przyjmowalaś czy już nie było takiej potrzeby i tez chciałam sie zapytać jak to wygląda przy porodzie jak sie jest na insulinie:/ bo ja sobie tego nie potrafie wyobrazic. oni mnie pod coś będą podłączać? Ja też biorę 2 rodzaje insuliny ( na dzien przed głównymi posiłkami - 18j,8j,4j, a na noc 8j)ale pewnie jeszcze będą rosnąć te dawki bo zauważyłam im dalej wchodzę w kolejne tygodnie ciąży tym zapotrzebowanie na insuline mi wzrasta:-(

GRATULACJE VIEV!!! I WSZYSTKIEGO DOBREGO!!!
Ja przyjełam ostatnią dawkę insuliny o 22 a poród zaczął się o24,nic mi nie podłączyli nic nie mierzyli,dopiero po porodzie miałam robiony profil , no i małej po urodzeniu zaraz pobierano krew na krzywą cukrzycową.A pamiętam że brano również krew z pępowiny przed urodzeniem łożyska [ nie wytłumaczono mi dlaczego].Jak zbliża się termin porodu 2 -3 tygodnie przed wyniki cukru są coraz lepsze ponieważ organizm dziecka zaczyna wytwarzać insulinę.

hej, kurcze skonczyły mi się paski do starego glukometru i teraz mierzę contour ts a on zawyza w przypadku kobiet ciezarnych :wściekła/y: i musze sie bardziej trzymac i wiecej ruszac po posiłkach bo inaczej bede miec cukry pow normy. juz dzis po sniadaniu mialam 133 wg nowego, a wczoraj to samo jadłam i miałam 112 jak starym mierzyłam:baffled: ma może ktoraś z Was ten contour? dobrze ze mam w pon sie zgłosic juz na oddział na cc bo mam dosc tej cukrzycy

Ja mam również ten glukometr contour ts i też zauważyłam, że zawyża i to o dużo. Teraz mierzę accu- check active i jest o niebo lepiej. A wcześniej tak samo przekraczałam normy.

Witam słodkie mamusie ... zwiększono mi insuline :( teraz musze brać przed sniadaniem 6j, przed kolacją 4j a o 21:30 5 j ... wczesniej przed kolacją nie miałam insuliny

Cukier jak dla mnie wogóle sie nie zmienia a wrecz przeciwnie im dluzej wyższa ciąża tym wyższy cukier ...słodyczy wogóle nie jem ... tylko owoce ale nie kilogramami tylko mała miseczka czeresni na dzien mi styka...nie wiem o co chodzi z tymi cukrami ... ja juz głupieje ... i juz dośc mam tej insuliny w brzuch :wściekła/y: w udo jeszcze jeszcze ... ale w brzuch to jednak mnie troszke boli ... jeszcze tylko 9 tyg .. mam nadziejej ze po porodzi nie bede musiała brac juz tej okropnej insuliny

reklama
LilithGoth insulinę krótko działającą możesz robić w zewnetrzną strone ramienia , mi nawet tak poradzili, wiedzą że kobietki w ciąży moga mieć problem z wbijaniem się w brzuch...

Do góry