reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Cześć dziewczyny. Ostatnio nie pisałam, bo nie miałam dostępu do neta. Lekarz mi w końcu pozwolił chodzić no i od razu lepsze miałam wyniki. Na dodatek zmieniłam glukometr na accu- cheek active ( nie wiem czy dobrze napisałam:baffled:) , bo wcześniej mierzyłam contour ts i wyniki o wiele zawyżone.

mam jednak problem z dobraniem odpowiedniego chlebka. Proszę Was o radę po jakim chlebie jest najmniejszy cukier? Bo ja ostatnio kupiłam żytni pełnoziarnisty no i od razu skoczył mi cukier:szok:

reklama
Cześć dziewczyny. Ostatnio nie pisałam, bo nie miałam dostępu do neta. Lekarz mi w końcu pozwolił chodzić no i od razu lepsze miałam wyniki. Na dodatek zmieniłam glukometr na accu- cheek active ( nie wiem czy dobrze napisałam:baffled:) , bo wcześniej mierzyłam contour ts i wyniki o wiele zawyżone.

mam jednak problem z dobraniem odpowiedniego chlebka. Proszę Was o radę po jakim chlebie jest najmniejszy cukier? Bo ja ostatnio kupiłam żytni pełnoziarnisty no i od razu skoczył mi cukier:szok:
u mnie przez pół roku zero chleba jdłam tylko chrupki firmy CHABER bo po innych cukry katastrofa.

no fakt, te czynniki ryzyka u mnie też się nie sprawdziły, ale mi chodzi w tej stronce głównie o to, że tam można napisać pytanie a ta położna odpowiada na nie. kiedyś miałam kryzys i do diabetologa miałam jeszcze parę dni a tu napisałam i w ten sam dzień miałam odpowiedź:) więc to nie jest żadna ściema;-). Miłego weekendu

Marli44 pamiętam jak kiedyś pisałaś o swoich dawkach insuliny i ze były dość duże, a czy po porodzie też je przyjmowalaś czy już nie było takiej potrzeby i tez chciałam sie zapytać jak to wygląda przy porodzie jak sie jest na insulinie:/ bo ja sobie tego nie potrafie wyobrazic. oni mnie pod coś będą podłączać? Ja też biorę 2 rodzaje insuliny ( na dzien przed głównymi posiłkami - 18j,8j,4j, a na noc 8j)ale pewnie jeszcze będą rosnąć te dawki bo zauważyłam im dalej wchodzę w kolejne tygodnie ciąży tym zapotrzebowanie na insuline mi wzrasta:-(

GRATULACJE VIEV!!! I WSZYSTKIEGO DOBREGO!!!
Ja przyjełam ostatnią dawkę insuliny o 22 a poród zaczął się o24,nic mi nie podłączyli nic nie mierzyli,dopiero po porodzie miałam robiony profil , no i małej po urodzeniu zaraz pobierano krew na krzywą cukrzycową.A pamiętam że brano również krew z pępowiny przed urodzeniem łożyska [ nie wytłumaczono mi dlaczego].Jak zbliża się termin porodu 2 -3 tygodnie przed wyniki cukru są coraz lepsze ponieważ organizm dziecka zaczyna wytwarzać insulinę.

hej, kurcze skonczyły mi się paski do starego glukometru i teraz mierzę contour ts a on zawyza w przypadku kobiet ciezarnych :wściekła/y: i musze sie bardziej trzymac i wiecej ruszac po posiłkach bo inaczej bede miec cukry pow normy. juz dzis po sniadaniu mialam 133 wg nowego, a wczoraj to samo jadłam i miałam 112 jak starym mierzyłam:baffled: ma może ktoraś z Was ten contour? dobrze ze mam w pon sie zgłosic juz na oddział na cc bo mam dosc tej cukrzycy

Ja mam również ten glukometr contour ts i też zauważyłam, że zawyża i to o dużo. Teraz mierzę accu- check active i jest o niebo lepiej. A wcześniej tak samo przekraczałam normy.

Witam słodkie mamusie ... zwiększono mi insuline :( teraz musze brać przed sniadaniem 6j, przed kolacją 4j a o 21:30 5 j ... wczesniej przed kolacją nie miałam insuliny

Cukier jak dla mnie wogóle sie nie zmienia a wrecz przeciwnie im dluzej wyższa ciąża tym wyższy cukier ...słodyczy wogóle nie jem ... tylko owoce ale nie kilogramami tylko mała miseczka czeresni na dzien mi styka...nie wiem o co chodzi z tymi cukrami ... ja juz głupieje ... i juz dośc mam tej insuliny w brzuch :wściekła/y: w udo jeszcze jeszcze ... ale w brzuch to jednak mnie troszke boli ... jeszcze tylko 9 tyg .. mam nadziejej ze po porodzi nie bede musiała brac juz tej okropnej insuliny

reklama
LilithGoth insulinę krótko działającą możesz robić w zewnetrzną strone ramienia , mi nawet tak poradzili, wiedzą że kobietki w ciąży moga mieć problem z wbijaniem się w brzuch...

Do góry