reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Marta ja mieszkam w Katowicach, narzeczony w Krakowie. raz od przyjeżdża do mnie, raz ja do niego. Pewno w ten weekend jestem ostatni raz bo już musi po mnie autem przyjeżdżać. Ale jak się Ludzik urodzi to chyba tu zamieszkamy, jakoś latem...
Byłam na echo serca w szpitalu Ujastek. No i tak wiesz- na zapas, w razie godziny "w" mogłabym tam rodzic gdyby się okazało, że mnie dopadło akurat w Krakowie. Albo gdyby gin kierował na jakiś specjalistyczny oddział to wolę Kraków niż u nas- Bytom.

reklama
no właśnie nie moglam się polapać, bo wydawało mi się że chodzisz do Krakowa:) ja na Kopernika mam diabo i tam też na poradnię patalogi, ale tylko na badania nie na oddzial

cześc dziewczyny. dopiero niedawno wrociłam- maskara- niby na godzinę sie umówisz i tak musisz swoje odstać.
Powiem, że jestem chyba głupia- nie wiem o co chodzi- musicie mi pomoc. Diete musze stosować.
7 posiłkowe muszę jeśc- ostatni o 22- maskara- nigdy tak późno nie jadłam-.
dała mi jakąś tabele wymienników- ale tak wytłumaczyła ze nie bardzo wiem co jest kaman.mierzenie cukru na czczo i po godzinie po 3 głównych posiłkach.
jeśli możecie napiszcie mi o tych wymiennikach:confused: może jakieś diety??

edyta ja nie jem już o 22, bo nie jestem głodna
cukier mierzysz rano, na czczo a później godzinę po śniadaniu, podobnie z obiadem i kolacją- 10-15 minut przed posiłkiem i godzinę po posiłku, ważne żeby nie podjadać pomiędzy posiłkami
ja mam cukry wysokie rano, więc śniadanie dzielę na 2 części( w tej chwili już czasem nawet nie jem tej drugiej, bo nie jestem głodna), później jem 2 śniadanie ok.12, obiad około 14-15 ( i tu mierzę cukier przed i po), podwieczorek ok. 18 i kolacja koło 20 (i mierzenie cukru)
z tym, że ja jeszcze dodatkowo biorę insuliny

Edyta ja też mam dietę na wymienniki i 1 Wymiennik to jest jeden produkt z tej listy którą dostałaś ja np mam na śniadanie 4ww na II śniadanie 3 ww na obiad 6 ww i tak dalej. a posiłek o 22 jest po to aby w nocy organizm nie głodował i rano nie było w moczu ciał ketonowych które szkodzą dzidzi. Jem posiłki o stałych porach i jest ok.
A do wymienników się nie zalicza mięso jajka i niektóre warzywa i je można jeść w większych ilościach do posiłków . Np na śniadanie swa kawałki chleba razowego to juz są 2 wymienniki i do tego jeszcze kompletuje jakieś dwa inne jak chcesz to prześle CI broszurkę tylko podaj mi na pw Twój e-mail

A ja się skusiłam na ten blok czekoladowy i cholera niestety nie mogę po godzinie cukier 140

Ostatnia edycja:
Smutna lala czy na pobranie krwi na hemoglobinę glikowaną trzeba być na czczo? Zapomnialam zapytać:(
Ja robiłam na czczo ale tylko dlatego, że robiłam je przy okazji innych badań zleconych przez gina. Ale nie trzeba być. To bada jak się cukry miały przez ostatnie 3 miesiące więc bycie/niebycie na czczo nie ma żadnego znaczenia ... W szpitalu mi pobierali po południu, zdecydowanie byłam po jedzeniu :)

reklama
Kochane to nie w każdym szpitalu może rodzić mama z cukrzycą? ;/ kurde przeraziłyście mnie :(

U mnie poniedziałek będzie bez mierzenia bo jadę do Katowic na badania w RODKu ;/

Do góry