reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Marta ja mieszkam w Katowicach, narzeczony w Krakowie. raz od przyjeżdża do mnie, raz ja do niego. Pewno w ten weekend jestem ostatni raz bo już musi po mnie autem przyjeżdżać. Ale jak się Ludzik urodzi to chyba tu zamieszkamy, jakoś latem...
Byłam na echo serca w szpitalu Ujastek. No i tak wiesz- na zapas, w razie godziny "w" mogłabym tam rodzic gdyby się okazało, że mnie dopadło akurat w Krakowie. Albo gdyby gin kierował na jakiś specjalistyczny oddział to wolę Kraków niż u nas- Bytom.

reklama
no właśnie nie moglam się polapać, bo wydawało mi się że chodzisz do Krakowa:) ja na Kopernika mam diabo i tam też na poradnię patalogi, ale tylko na badania nie na oddzial

cześc dziewczyny. dopiero niedawno wrociłam- maskara- niby na godzinę sie umówisz i tak musisz swoje odstać.
Powiem, że jestem chyba głupia- nie wiem o co chodzi- musicie mi pomoc. Diete musze stosować.
7 posiłkowe muszę jeśc- ostatni o 22- maskara- nigdy tak późno nie jadłam-.
dała mi jakąś tabele wymienników- ale tak wytłumaczyła ze nie bardzo wiem co jest kaman.mierzenie cukru na czczo i po godzinie po 3 głównych posiłkach.
jeśli możecie napiszcie mi o tych wymiennikach:confused: może jakieś diety??

edyta ja nie jem już o 22, bo nie jestem głodna
cukier mierzysz rano, na czczo a później godzinę po śniadaniu, podobnie z obiadem i kolacją- 10-15 minut przed posiłkiem i godzinę po posiłku, ważne żeby nie podjadać pomiędzy posiłkami
ja mam cukry wysokie rano, więc śniadanie dzielę na 2 części( w tej chwili już czasem nawet nie jem tej drugiej, bo nie jestem głodna), później jem 2 śniadanie ok.12, obiad około 14-15 ( i tu mierzę cukier przed i po), podwieczorek ok. 18 i kolacja koło 20 (i mierzenie cukru)
z tym, że ja jeszcze dodatkowo biorę insuliny

Edyta ja też mam dietę na wymienniki i 1 Wymiennik to jest jeden produkt z tej listy którą dostałaś ja np mam na śniadanie 4ww na II śniadanie 3 ww na obiad 6 ww i tak dalej. a posiłek o 22 jest po to aby w nocy organizm nie głodował i rano nie było w moczu ciał ketonowych które szkodzą dzidzi. Jem posiłki o stałych porach i jest ok.
A do wymienników się nie zalicza mięso jajka i niektóre warzywa i je można jeść w większych ilościach do posiłków . Np na śniadanie swa kawałki chleba razowego to juz są 2 wymienniki i do tego jeszcze kompletuje jakieś dwa inne jak chcesz to prześle CI broszurkę tylko podaj mi na pw Twój e-mail

A ja się skusiłam na ten blok czekoladowy i cholera niestety nie mogę po godzinie cukier 140

Ostatnia edycja:
Smutna lala czy na pobranie krwi na hemoglobinę glikowaną trzeba być na czczo? Zapomnialam zapytać:(
Ja robiłam na czczo ale tylko dlatego, że robiłam je przy okazji innych badań zleconych przez gina. Ale nie trzeba być. To bada jak się cukry miały przez ostatnie 3 miesiące więc bycie/niebycie na czczo nie ma żadnego znaczenia ... W szpitalu mi pobierali po południu, zdecydowanie byłam po jedzeniu :)

reklama
Kochane to nie w każdym szpitalu może rodzić mama z cukrzycą? ;/ kurde przeraziłyście mnie :(

U mnie poniedziałek będzie bez mierzenia bo jadę do Katowic na badania w RODKu ;/

Do góry