reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

A Agnieszka116 ile jednostek insuliny bierzesz? U nas niestety musimy czekać w długiej kolejce do diabo...średnio 3 h...

reklama
hej Dzieczyny! Ja jestem tu nowa. Glukoza w gornej granicy, bo 134 po 2h na czczo obciazenia 75g glukoza.
Lekarz powiedzial, ze mam sie pilnowac, ale za bardzo sie nie przejal. Czy ktoras z Was ma podobne doswiadczenia? Pozdrawiam! Ania

Ja dostałam skierowanie do diabetologa przy wyjściu ze szpitala, gdzie trafiłam zaraz z wizyty rutynowej u gina. Czekały tam na mnie wyniki z obciążenia glukozą: po 2 h po 75 g miałam 263. Od razu z gabinetu na oddział, 3 dni obserwacji, hemoglobina glikowana i skierowanie do diabetologa. Wychodziłam ze szpitala w czwartek a na poniedziałek miałam już umówioną wizytę u diabetologa- podzwoniłam po przychodniach, wszędzie mówiłam, że jestem w ciąży i jakoś poszło.
Też leżę, w sumie od 20 tc i nie mam szansy spalić cukru- najpierw były obrzęki, teraz prawdopodobnie rozchodzi mi się spojenie.
Wydaje mi się, że głodzenie się nie jest dobrym sposobem na cukry- z mojej wiedzy wynika, że lepiej organizmowi dostarczać mało a często- wtedy sobie lepiej z tym radzi- stąd min. posiłki co 2 h...

Ja dziś na 2 śniadanie zjadłam kawałek keksa (powyciągałam kandyzowane owoce) plus kawa z mlekiem- cukier 112 :) na obiad w stołówce studenckiej: pieczeń wołową, kopę surówki z kapusty białej i 3 ziemniaki i był 119 ;)

Marta H u mnie z tą insuliną to dziwna sytuacja jest bo zapotrzebowanie na insulinę powinno wzrastać wraz z wiekiem ciąży a u mnie maleje
Na początku musiałam brać 10 j do śniadania , 6j obiad , 10 j kolacja i 10 j na noc , a teraz biorę tylko 7j do śniadania i kolacji do obiadu już nie muszę no i na noc 10

Hmmm a orientujecie się KIEDY pojawia się ten moment, że zapotrzebowanie wzrasta? Ja mam póki co 4 j do śniadania, 2 j do obiadu i 2 j do kolacji. I jest ok. Jestem w 33 tc. Jeśli się okaże, że to spojenie się rozłazi to za około miesiąc będą robić cesarkę...
W czwartek mam wizytę u diabetologa- muszę babę zapytać odnośnie porodu SN i CC jak to wygląda. Planowana cesarka to bycie na czczo, co z insuliną po porodzie, co gdybym jednak rodziła SN ileś godzin- mierzyć cukier? Jeść? Brać insulinę?
Tyle pytań ...

Mówili, że zapotrzebowanie na insulinę rośnie z każdym tygodniem ciąży, ale jak na razie jestem na tylu jednostkach od ilu zaczynałam, więc nie wiem.
Smutna lala podobno podczas porodu z cukrzycą dają jeść, a to jest duży wysilek więc zapotrzebowanie na insulinę nie jest duże. Ale to tylko gdzieś czytałam, a jutro idę do gina to też się dowiem.
A miałyście glukozę w moczu? Dzisiaj badałam czy są ketony i pierwszy raz mi się glukoza pojawiła. A wczoraj o 24 zjadłam pół bułki pszennej, ale czytałam ze tak może być.

Nie miałam w moczu ani glukozy ani ketonów, od początku ciąży ani teraz. Musze też popytać o przebieg porodu jakby jednak SN był...
Miłego dnia dziewczynki Wam życzę :)

Mi dziś moja diabetolog powiedziała, że nie będę nic jadła podczas porodu, tylko dostanę kroplówkę. Jak mi się zacznie akcja, to mam nie wstrzykiwać insuliny, bo podczas porodu zapotrzebowanie na nią spada.

Ogólnie i ginekolog, i diabetolog chcą mnie położyć już na początku marca na patologię i tam mam zostać do porodu. Ale gdyby akcja zaczęła się szybciej - w domu, to diabetolog kazała od razu jechać do szpitala, nie czekając aż skurcze będą co 5 minut.

Jedyne, o co się teraz martwię, to to, że jeśli mam mieć kroplówkę podczas porodu, to pewnie oznacza to, że będę musiała leżeć, a ja bym wolała być aktywna - korzystać z piłki, móc chodzić itp.

reklama
Cześć dziewczyny, jestem tutaj nowa. Mogę?
Byłam dziś na teście glukozy! wynik na czczo 96 a po 2 godzinach po wypiciu 75g glukozy wynik 172! Wizyt u gina mam 27 lutego ale położna już dziś powiedziała, że czeka mnie szpital :(

Do góry