reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam wszystkie! Czy mogę do Was dołączyć?
Właśnie odebrałam wyniki z testu obciążenia glukozą. Wynik po 2h - 144. Moja pani doktor powiedziała, że to już cukrzyca ciążowa. Czy możecie mnie oświecić czego mam się teraz spodziewać i czym to grozi?
Dopiero we wtorek będę widzieć moją dr. Teraz powiedziała mi tylko, że dostanę glukometr i mam odstawić całkiem wszelkie słodkie:(( Napiszcie co i jak- jesteście już w temacie- a ja na razie ciut przerażona:baffled:

reklama
hej.
to moja druga ciaza z cukrzycą. dziewczyny powiedzcie po ilu godz.mierzycie po posilku cukier po 1 czy po 2/ bo bylam tak rozkojarzona na wizyciue ze nie zakodowalam a nie pamiętam.
masakre mam z tymi cukrami. glodze sie normalnie zeby utrzymac je na poziomie do 120 po 2 godz a i tak mi nie wychodzi. no i na czczo mam za wysoki codziennie. juz nie wiem co jesc.ciągle glodna jestem.

Syla28
Cukier mierzymy po godzinie- norma do 120. Wg mojej poradni mierzę 6 razy dziennie ( na czczo i po posiłkach). Niestety jeżeli nie możesz utrzymać cukrow to pewnie dostaniesz insulinę ( są dwa rodzaje- nocna i do każdego posiłku).O ile cukry dzienne można jakoś opanować dzieląc posilki, to na czczo niestety nie ma sposobu i wtedy daja nocną insulinę. Ja dostałam insulinę bo ciągle chudłam i stwierdzili że tak nie może być. Raczej nie powinnaś chodzić glodna, bo wtedy mogą Ci się pojawić ciala ketonowe w moczu, a to podobo nie za dobrze dla dziecka.
Malfilka
Każda poradnia ma inny sposób, u mnie w Krakowie mierzymy cukier 6 razy dziennie. Jeżeli chodzi o dietę podano mi adres strony Słodkie Mamy: Wszystko o cukrzycy w ciąży. Vademecum dla Kobiet z cukrzycą w ciąży i kazali sie do niej stosować. IOgólnie kategorycznie odstawiamy słodycze i cukier, uważamy na owoce, jemy 6-8 razy dziennie i nie przekraczamy po godzinie 120. Nie wolno smażonego i tłustych mięs. Ogólnie polecam tą stronę- wszystko jest tam dosyć fajnie opisane

Ostatnia edycja:
ja też mierzę po godzinie, biorę nocną insulinę w udo i drugą w ramię przed śniadaniem (które dzielę na 2 części) i przed obiadem

Jak nie urok to coś innego...cukier ok- nawet po cieście Rafaello to znów dzisiaj ketony w moczu...chociaż zawsze wieczorem jem to samo o tej samej porze...chyba dzisiaj bułke wszamam...

dziękuje za odpowiedz
kurde to ja mierzylam po 2 godzinach i przewaznie mam kolo 150,130

a na czczo dzis 126.. załamka..
jutro zadzwonie do mojej lekarki..
ostatnio zmierzylam po misce zupy na obiad po godzinie mialam 283 a po 2 godz.juz w normie..

Ja mocz mam póki co OK. Ale trochę już poczytałam i wyszło mi, że w zasadzie nie mogę jeść niczego co kocham:(((
Też mam wrażenie, że jestem non-stop głodna.
Czy do diabetologa też będę musiała iść? Jak jest z terminami? Czy kobiety w ciąży są jakoś przyjmowane poza kolejnością?

szwagierka na wizyte czekala 2 tygodnie.
ja mialam skierowanie na oddzial w poprzedniej ciazy i kontrole glikemii przez kilka dni.

teraz pewnie tez mnie skieruje bo co czuje ze bez insuliny sie nie obejdzie... zaraz zjem obiad i zaczynam mierzyc po godzinie. az sie boje. czytalam wlasnie na tej stronie slodkich mam jadlospisy to ja nawet 1/3 tego dziennie nie jem. po tkich posilkach to bym miala cukier z 500..

najgorsze jest to ze ja tego cukru nie mam jak spalic..

leze od 5 miesięcy. jedyny moj wysilek fizyczny to droga do toalety i prysznic.

Ostatnia edycja:
Mnie do poradni skierował mój gin...to znaczy kazał iść po skierowanie do rodzinnego. W Krakowie czekłam dokładnie 2 tygodnie na wizytę.

reklama
Hej Kobietki :)

Mnie do diabetologa skierował mój ginekolog i kobiety w ciazy wchodzą bez kolejki na wizytę czekałam tydzień, teraz jeżdżę co dwa tygodnie na kontrolę

U mnie cukry się unormowały rzadko kiedy przekraczam normę, ostatnio zjadłam kawałek śmietanowca i 3 czekoladki i cukier 87 :) ale to był ostatni raz

Pocieszam się ze zostały mi jeszcze niecałe dwa miesiace i Antoś się urodzi

Do góry