reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja już dzisiaj mierzyłam i po normalnym śniadaniu tzn. 2 kromki chleba zwykłego z serkiem topionym i kawa z mlekiem+łyżeczka cukru wyszło mi 173 ;/
Mierzyłam po godzinie od zjedzenia, dobrze?

Czy chleb graham mogę jeść? bo od jutra zaczynam konkretną dietę i się zastanawiam co mi wolno a co nie

reklama
pYŚKA bialego chlebka racej nie jedz no i cukru tez nie;-)

dobry razowy chlebek ale zeby nie byl z dodatkiem karmelu.
ja moge zjesc max 1 kromke na sniadanie. dzis zjadlam 2 kromeczki naprawde malutkie razowce z sałatą i szynką z kurczaka chudziutką i ogorkiem i po 2 godzinach mialam 146 :-(
no i okazalo sie ze mam jednak mierzyc po 2 godzinach. ciekawe czemu tak. dzis czekam na telefon na kiedy ide do szpitala. na czczo mam ciągle kolo 130:-( i nie mam pojecia co zrobic zeby byl nizszy.

Pyśka z cukrem??? Nie za dobrze :no: Niestety z mlekiem- też raczej na śniadanie odpada... chleb- mnie po zwykłym rośnie cukier no i serek topiony- za tłusto chyba.
Ja jem tak: 2-3 deski Wasa żytnie z masłem, chudą wędliną i zielonym ogórkiem do tego mała kawa zbożowa BEZ MLEKA i ABSOLUTNIE BEZ CUKRU !!!
173 to wysoko a mierzenie godzinę po zjedzeniu to dobrze :)

Wejdź na : Słodkie Mamy: Wszystko o cukrzycy w ciąży. Vademecum dla Kobiet z cukrzycą w ciąży

Paśka białego pieczywa nie jedz, najlepiej razowy , graham, może być wasa odradzam słonecznikowy. Cukier też nie wskazany, ja np nie mogę rano nabiału czyli mleczko na śniadanie odpada na kolacje jest ok

Syla wysoki ten cukier na czczo, i pewnie dostaniesz insulinę na noc
ja mierzę godzinę po posiłku i norma 120

Wiem kochane, ja na śniadanie nie zastosowałam kompletnie diety, bo chciałam sprawdzić co wyjdzie!

Ale się przeraziłam i zaczynam bardziej kombinować.
Mogę na obiad zjeść gotowaną pierś z kurczaka, ugorowane ziemniaki i marchew??
Bo chyba z obiadami będe miała największy problem :(

Z tymi ziemniakami to różnie bo niektórym dziewczynom nie służą, musisz sama popróbować co jest dla Ciebie ok a co nie

ja obiady jem normalne tzn staram się nie jeść smażonego, chociaż wczoraj po schabowym , trzech ziemniaczkach ii buraczku cukier 103 bez insuliny :)czyli ok

Ostatnia edycja:
NO ja nie mam mojecia dlaczego po 2 godzinach mam mierzyc.. kolezanka tez tak mierzyla. nie rozumiem.zobaczymy co powiedzą na oddziale... wczorj na czczo mialam 130 a reszte po posilkach w miare.. wiec na podwieczorek zjadlam jablecznika i po tym jableczniku mega niski cukier.szok.

u mnie jest jeszcze problem taki ze ja biore fenoterol, ktory troche zafalszowuje wyniki cukru .ale w poprzedniej ciazy tez go bralam i jednak bylam w stanie dietą wyregulowac cukry..

Pyśka menu na obiad ok:-) ale z ziemniakami nie przesadz bo z nimi to widze ze roznie. ja mam dzis schabik gotowany z kaszą jęczmienną i surówka no i zobaczymy co sie wydarzy:-) poki co najwiekszy cukier mialam po barszczu ukrainskim 283 po godzinie!!!

dziewczyny z większym doswiadczeniem jak macie jakies ciekawe pomysly na jedzonko co nie podnosi cukru to czekamy na wskazówki:-)

po jablku i pomaranczy na drugie sniadanko cukier tylko 95:-)

Ja właśnie jem obiad i ciekawe co mi wyskoczy :szok: a można marchew gotowaną? bo słyszałam, ze surową tak ale gotowanej już nie ;/ ooooooooo i zupa pomidorowa z ryzem :-( jem ją nałogowo w ciąży ale teraz to nie wiem ;/

reklama
U mnie marchewka obojętnie czy surowa czy gotowanaq cukier podnosi, więc do obiadu jem ogórka albo jakieś surówki. Po króliku i indyku pieczonym mam spoko cukier. Ale dzisiaj zjadłam talerz zalewajki i ciekawe co wyskoczy.

Ostatnia edycja:
Do góry