reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Agnieszka nie jestem załamana tą insuliną tylko tym jak będzie z nią poród wyglądał...i jak po nim dzidzia będzie sobie radzić...

reklama
Dzisiaj pierwszy raz wstrzykuję insulinę...i mam wyższe cukry...nie wiem czy dobrze to wstrzykuję bo na skórze zostaje po wyciągnięciu kropelka...Czy wy też tak macie?
I czy poród z insuliną jest na tyle skomplikowany że trzeba rodzić w specjalistycznym szpitalu? I jeszcze jedno...bardzo boję się o dzidzię...czy wy leczycie się na patologii ciąży?

DSCN6377.jpgDSCN6344.jpg

Witam was kobietki;)
Chciałam się pochwalić moim kochanym synkiem :) Szymuś 4,580kg , 63 cm :))) ma już 10 dni;)
Poród przebiegł w miarę szybko nie całe 6 h ;)
A jeśli chodzi o cukier to zaraz po porodzie się unormował;)

Pozdrawiam was wszystkie i życzę powodzenia !! ;)

Isia słodziutki maluszek :) Gratulacje :)) a jak tam cukier u małego po po porodzie ?

Marta ja jak wstrzykuję insulinę to po wstrzyknięciu liczę do 15 i dopiero wtedy wyciągam tak mi kazali w poradni ma to zapoiec cofnięciu się insuliny przynajmniej tak mówili . Nie wiem jak wygląda poród przy cukrzycy bo w pierwszej ciąży nie miałam i też strasznie boje się o maluszka, leczę się w poradni diabetologicznej w miejskim szpitalu w bydgoszczy i tam też muszę rodzić, bo w razie co małe będzie miał podaną kroplówkę z glukozą

Dzisiaj pierwszy raz wstrzykuję insulinę...i mam wyższe cukry...nie wiem czy dobrze to wstrzykuję bo na skórze zostaje po wyciągnięciu kropelka...Czy wy też tak macie?
I czy poród z insuliną jest na tyle skomplikowany że trzeba rodzić w specjalistycznym szpitalu? I jeszcze jedno...bardzo boję się o dzidzię...czy wy leczycie się na patologii ciąży?
Ja dostałam insulinę na pierwszej wizycie u diabetologa, mniej więcej 3 tygodnie temu. Nikt mi nic nie mówił i żadnej patologii ciąży, o specjalnych warunkach porodu. Mówili mi, że sama cukrzyca czy insulina NIE JEST wskazaniem do cesarki czy pobytu w szpitalu. Chodzę do "zwykłego" gina no i do diabetologa i tyle

Chciałam się pochwalić moim kochanym synkiem :) Szymuś 4,580kg , 63 cm :))) ma już 10 dni;)
Poród przebiegł w miarę szybko nie całe 6 h ;)
A jeśli chodzi o cukier to zaraz po porodzie się unormował;)
Piękny chłopiec :D Moje gratulacje... no i super cukry :D

ja jak wstrzykuję insulinę to po wstrzyknięciu liczę do 15 i dopiero wtedy wyciągam tak mi kazali w poradni ma to zapoiec cofnięciu się insuliny przynajmniej tak mówili . Nie wiem jak wygląda poród przy cukrzycy bo w pierwszej ciąży nie miałam i też strasznie boje się o maluszka, leczę się w poradni diabetologicznej w miejskim szpitalu w bydgoszczy i tam też muszę rodzić, bo w razie co małe będzie miał podaną kroplówkę z glukozą
|Ja robię tak samo. Wbijam pena, naciskam spust, po dojściu do zera liczę do 10 i wyciagam. Czasem zdarza mi się, że mam niewielka kropelkę na skórze...
Mam niewielkie dawki insuliny: 4/2/2

I powtarzałam po miesiącu hemoglobinę glikowaną: spadek z 6,3 na 6,1 :D

Dziś mam cały dzień kiepski cukier... nie wiem czy jedzenie, pogoda czy np. zaczyna się większe zapotrzebowanie na insulinę...

ja dzisiaj też mam jakieś dziwne cukry pisze dziwne bo niskie po obiedzie 50 ( bez insuliny ) po kolacji 60 . tyle ze ja biorę insulinę 8 j do śniadania obiad 0j kolacja 8j na noc 10 j
jutro wizyta w poradni

MartaH ja chodzę na Kopernika a raczej zaczęłam miałam miałam jedną wizytę.
Wiem, że bardzo patrzą na kationy w moczu.
W jakim czasie miałaś te przekroczenia?
Jaki kontrowali czas?
Pytałam co z porodem mówili, że musi być patologia ciąży (np. Ujastek) i szpital się musi zgodzić. Ja na pewno nie zgodzę się na poród na Kopernika.

Kurcze a mi nic mówili o jakimś szczególnym porodzie, o patologii ciąży... Ketony i glukozę w moczu badają mi u diabetologa czyli co 2 tygodnie- pani mi ten pasek wkłada do moczu, który ze sobą przynoszę...

Mam możliwość rodzenia albo w Katowicach u Bonifratrów albo w Krakowie w szpitalu Ujastek ... No i nie wiem co robić... Muszę się dopytać...

No i też jestem ciekawa, jak wygląda poród z insuliną mierzeniem cukru itd. jak szybko to ok a jak ileś tam godzin??

ja kteony badam sobie sama w domu dostałam receptę na te paski i badam przed śniadaniem,obiadem i kolacją raz w tygodniu

Isia kochana opisz nam jak wyglądał Twój poród ? Bo my tutaj wszystkie ciekawe co nas czeka :)

reklama
Olka86 badali okres 3 tygodniowy, ketony w moczu mialam śladowe dwa razy, nie miałam dużo przekroczeń, chyba w sumie 5, ale trzy były po obiedzie, najwyższe chyba 154 o ile dobrze pamiętam. Głównie chodziło o to że schudlam 3 kg w 3 tygodnie i dlategpo kazali jeść więcej kalorii i automatycznie insulinę. Mam skierowanie na patologię ciąży, to najbardziej przeżyłam, bo jak tam byłam to masakryczne warunki i zwialam. Ale dzwoniłam do mojego gina i mówił, że jak dają insulinę to zawsze kierują na kopernika żeby rodzić i że warunki na parterze to faktycznie syf, ale na górze jest lepiej i że pacjentki są zadowolone. Zastanawiam się nad tym porodem bo nie chcialabym zaszkodzić dzidzi.
A Ty Olka byłaś na tej patologii? Czy nie bierzesz insuliny? I u którego lekarza byłaś na ostatniej wizycie?

Ostatnia edycja:
Do góry