reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

ja sobie pozwalam na kostkę czekolady gorzkiej czasami do podwieczorku jako 1 ww i wtedy zjem do tego jakieś musli z jogurtem naturalnym i cukier jest ok

ja sobie w sobotę pozwoliłam na 6 takich własnej roboty rogalików z musem jabłkowym bo z marmoladą się bałam i bez lukru i cukier po godzinie 104 :) wiem że nie dozwolone ale ile można jeść kapuste pekińską ;)

reklama
Ja po wizycie u diabetologa, pani jest zadowolona, pochwaliła, że schudłam, cukry są ok, ketonów i glukozy w moczu brak, w połowie miesiąca mam powtórzyć hemoglobinę glikowaną (w pon badanie z krwi, w czwartek wizyta u diabetologa; w pon morfologia, we wt wizyta u gina- w jednym tygodniu tyle biegania... i mam leżeć na spojenie łonowe co mi się rozłazi... JAK PYTAM???)

Smutna_lala...zazdroszczę...a miałaś dużo przekroczeń? jeśli tak to duże? Ja mam wizytę w piątek i się trochę boję...
mi ostatnio cukry po obiedzie wariują...podzieliłam na dwie części i dziś 154...

mnie znów na śniadaniu wariują, na czczo 67, po jajku na miękko i cienkich 2 kromkach żytniego chleba 154 :szok:
gdzieś coś mi się obiło o uszy, że w okolicach 32 tygodnia te cukry mogą tak szaleć, słyszałyście coś na ten temat?

Ja nie słyszałam o wariactwie ale że tak powiem- jestem nowa w temacie. Wiem, że wraz z wzrostem ciąży może wzrastać zapotrzebowanie na insulinę, które spada przed samym porodem. Kolejną wizytę mam za 2 tygodnie. Miałam kilka przekroczeń: na czczo 100 np. 90 parę, po śniadaniach w granicach 140-150. Powiedziałabym na tydzień... ze 5-7 ??

dokładnie tak jest, wraz z tygodniami ciąży wzrasta zapotrzebowanie na insulinę, byłam dziś u lekarza i dostałam większą dawkę insuliny, zobaczę efekt dziś po kolacji

Wlaśnie jak się ruszałam miałam maksymialnie 3 przekroczenia...ale muszę leżeć bo mi się szyjka skraca...i moja dieta się poszla...i najgorszy teraz ten obiad...wkurzyłam się dzisiaj i zjadłam 2 kromki z wędliną i ogórkiem na obiad...i 115...

reklama
Jak najbardziej można a nawet powinno się robić takie badanie w domu. Jest to tego specjalny glukometr. Nakłuwasz sobie palca igłą po czym kropelkę krwi przenosisz na specjalny pasek, który kładziesz na glukometrze i odczytujesz zawartość cukru.

Do góry