reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

smutna_lala, a ile jesz tego chleba na śniadanie? Ile kanapek lub ile gram?

Ja ostatnio na chleb rano nie mogę patrzeć i codziennie jem musli z mlekiem - cukry w porządku. Dziś nawet odpuściłam sobie insulinę do śniadania, żeby zobaczyć, jaki będzie cukier i był w normie. Zawsze jednak uważam, żeby mleka nie było więcej niż 250 ml i 30 gr musli - ja jem Nestle Classic.

reklama
2 cienkie kromki, jest mniejszy niż standardowy bochenek, nie mam pojęcia ile to waży... dzwoniłam do diabetolog, powiedziała, że to nie dużo, że jest ok i mam po prostu próbować.
Może znacie gdzieś na Śląsku sprawdzone chleby? Mleka się boję na śniadanie... a płatki mieszam sama i czasem z jogurtem na 2 śniadanie zjadam :) reszta dnia jest ok ... tylko to śniadanie nieszczęsne...
Mama ma to samo- reszta dnia cukry w porządku a po śniadaniu ARMAGEDON... może to rodzinne?

Smutna_lala ja nie mogłam pomidora z rana jeść, tylko 2 kr żytniego i 2 jajka (na miękko lub jajecznica) do tego sałatka zielona i gorzka kawa zbożowa :-)trwało to chyba z 2 tygodnie a w końcu wywalczyłam niski cukier na śniadanie

Ja dziś z kolei przeżyłam szok po obiedzie, bo pierwszy raz miałam 163 mg po godzinie od posiłku. Faktem jest, ze obiad nie był przygotowany według diety cukrzycowej (2 bitki wołowe obtoczone wcześniej w mące, 2 kluski na parze i 1 ogórek kiszony, wszystko oczywiście z sosem), ale nie spodziewałam się tak wysokiego wyniku.
Dostrzyknęłam sobie insulinę, wzięłam psa na spacer i na szczęście zjechał do 88 mg.

tez sie udzielalam jakis czas temu tutaj :p

co do chlebka jadlam taki z biedronki Pano zytni (polecam) lub zytni taki prawdziwy (na sniadanie 3 kanapki, maslo, wedlina drobiowa, pomidor i ogorek z nieslodzona herbata). w kazdym cukry tylko kilka razy przekroczyly limit najwiecej mialam 137... diabetolog mnie chwalila zawsze, nie bylo nawet mowy o insulinie.

Opanowałam cukier rano był piękny: 86 !!! Mnie pomidory dobrze robią... ba! byliśmy w Ikea, zjadłam miseczkę sałatek i 10 klopsików bez sosu i był 89 !!! a na kolację zjadłam marchewkę surową z jogurtem i czosnkiem, 2 kromki chleba i polędwicę sopocką i wyszedł mi 198 ale uwaga !!! 5 minut później na tym samym glukometrze: 117, na glukometrze mamy: 123...w jaki wynik mam wierzyć?? i skąd taka DUŻA rozbieżność??

Opanowałam cukier rano był piękny: 86 !!! Mnie pomidory dobrze robią... ba! byliśmy w Ikea, zjadłam miseczkę sałatek i 10 klopsików bez sosu i był 89 !!! a na kolację zjadłam marchewkę surową z jogurtem i czosnkiem, 2 kromki chleba i polędwicę sopocką i wyszedł mi 198 ale uwaga !!! 5 minut później na tym samym glukometrze: 117, na glukometrze mamy: 123...w jaki wynik mam wierzyć?? i skąd taka DUŻA rozbieżność??

pomiar zalezy od tego czy kropla krwi byla wyciskana i czy umylas rece. poza tym glukometry roznie mierza, ja mam swietny :)

reklama
Do góry