reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

będziesz miała problemy czy pytania to pisz, w miarę możliwości dziewczyny tu pomogą ;-)
Dzięki Karenka... już na początek mam kilka pytań ;) naczytałam się o starzejącym się łożysku, o koniecznej kontroli przepływów, o potrzebie KTG... czy są to sprawy, które załatwi ginekolog na standardowej wizycie?
A drugie pytanie już bardziej osobiste- jesteś z Chorzowa, ja z Katowic. Znasz jakąś dobrą poradnię bądź diabetologa w naszych okolicach? Póki co jestem umówiona gdzieś na Kościuszki... może coś polecisz??
I jeszcze jedno- mniej więcej od 20 tc strasznie puchnę, zbieram wodę, przybrałam już 16 kg- czy to mogło być z cukru??

reklama
Smutna_lala - na KTG i dodatkowe USG powinien Cię skierować albo ginekolog, albo powinni to zrobić w Szpitalu, w którym prowadzisz cukrzycę.
KTG raz w tygodniu od 36tc o ile lekarz nie zaleci wcześniej i częściej. Dodatkowe 1 lub 2 USG pod koniec ciąży, żeby ocenić wielkość dziecka i łożysko.
Przy zaawansowanej cukrzycy z insuliną zwykle czekają najdalej do terminu porodu, ale postępowanie bywa różne, czasami od razu chcą wywoływać a czasami tylko zostawiają na jakiś czas w szpitalu, zeby mieć wszystko pod kontrolą.

Jeżel chodzi o puchnięcie to bardzo możliwe, ale to powinien stwierdzić lekarz.

ja USG mam robione raz w miesiącu, na KTG byłam w czwartek bo Juniorek coś za słabo mi się ruszał
nogi mi nie puchną...na razie
do Poradni Diabetologicznej chodzę do Chorzowa, na Ryszki, dlatego, ze tam mój gin z tą lekarką zna się od studiów i tam mnie pokierował, o poradni na Kościuszki niestety nie wiem nic:-( więc Ci nie poradzę

Ja już dziewczyny 1 dzień po terminie ... ;) Noi jak narazie dalej cisza, małemu chyba wcale się nie spieszy.. hehe
Mam pokazać się w niedziele ponownie na KTG, więc zobaczymy co to będzie..jeju mogło by się już zacząć bo troszkę już się denerwuje że już po terminie jestem, noi ogólnie jest już cieżko , kostki spuchły... eh :crazy:
Ale mam nadziej że już niedługo wszystko się w końcu rozstrzygnie...

Życzę powodzenia przy pomiarach i pozdrawiam. :-):-)

Isia kochana mały na pewno już na dniach będzie chciał wyjść :) trzymam kciuki za bezbolesne i szybkie rozwiązanie :)
Ja córeczkę też urodziłam tydzień po terminie

Jutr jadę do poradni na kontrolę a tak mi się nie chce no ale trzeba chociaż cukry są ok :) rano na czczo czasami zdarzy się 92 góra 96 ale to chyba jeszcze nie tak źle

tak sie ostatnio zastanawiałam dlaczego norma kiedyś była do 140 1 godz po posiłku a teraz jest 120 ?

Jestem po wizycie. Dostałam nowy glukometr i pena do podawania insuliny, powiedziały mi panie jak to wbijać, jakie jednostki... 2-4 przed śniadaniem, 2 przed obiadem, 2 przed kolacją... Opowiedziała mi Pani o diecie, odpowiedziała na wszystkie pytanie, kolejna wizyta 4 lutego. Dostałam stertę książeczek, ulotek no i ten glukometr w takiej kosmetyczce dla "Słodkiej mamy".
Trochę zamieszania z papierkami było- wypisali mi na złym druku skierowanie, nie mogła mi baba wydać recepty na insulinę, siostra do teraz biega i załatwia a dziś tak mega ślisko !!!
Ciekawe czy po ciąży mi przejdzie... Może być tak, że miałam cukrzycę już wcześniej i zostanie :(

Smutna _ lala kochana najważniejsze ze wiesz już co i jak :) a do diety insuliny i całej reszty szybko się przyzwyczaisz
Ja też jak dowiedziałam się o cukrzycy to masakra jakaś, to wszystko było dla mnie przerażające przerażające, a teraz doszłam do wniosku ze cukrzyca ma także swoje zalety od kiedy jestem na diecie nie przytyłam ani kilograma a to już 28 tydzień ciąży, za nim wykryli mi cukrzycę przytyłam 4 kg

reklama
Powiedzcie przy jakich wynikach cukrow mierzonych codziennie lekarz zalecił, że oprócz diety trzeba wprowadzić insulinę?
Mierzę od 5 dni 7-8 x dziennie i wyniki mam w górnej granicy lub przekroczone. Tak się zastanawiam, czy nie usłyszę, że muszę ją brać.

Do góry