reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

będziesz miała problemy czy pytania to pisz, w miarę możliwości dziewczyny tu pomogą ;-)
Dzięki Karenka... już na początek mam kilka pytań ;) naczytałam się o starzejącym się łożysku, o koniecznej kontroli przepływów, o potrzebie KTG... czy są to sprawy, które załatwi ginekolog na standardowej wizycie?
A drugie pytanie już bardziej osobiste- jesteś z Chorzowa, ja z Katowic. Znasz jakąś dobrą poradnię bądź diabetologa w naszych okolicach? Póki co jestem umówiona gdzieś na Kościuszki... może coś polecisz??
I jeszcze jedno- mniej więcej od 20 tc strasznie puchnę, zbieram wodę, przybrałam już 16 kg- czy to mogło być z cukru??

reklama
Smutna_lala - na KTG i dodatkowe USG powinien Cię skierować albo ginekolog, albo powinni to zrobić w Szpitalu, w którym prowadzisz cukrzycę.
KTG raz w tygodniu od 36tc o ile lekarz nie zaleci wcześniej i częściej. Dodatkowe 1 lub 2 USG pod koniec ciąży, żeby ocenić wielkość dziecka i łożysko.
Przy zaawansowanej cukrzycy z insuliną zwykle czekają najdalej do terminu porodu, ale postępowanie bywa różne, czasami od razu chcą wywoływać a czasami tylko zostawiają na jakiś czas w szpitalu, zeby mieć wszystko pod kontrolą.

Jeżel chodzi o puchnięcie to bardzo możliwe, ale to powinien stwierdzić lekarz.

ja USG mam robione raz w miesiącu, na KTG byłam w czwartek bo Juniorek coś za słabo mi się ruszał
nogi mi nie puchną...na razie
do Poradni Diabetologicznej chodzę do Chorzowa, na Ryszki, dlatego, ze tam mój gin z tą lekarką zna się od studiów i tam mnie pokierował, o poradni na Kościuszki niestety nie wiem nic:-( więc Ci nie poradzę

Ja już dziewczyny 1 dzień po terminie ... ;) Noi jak narazie dalej cisza, małemu chyba wcale się nie spieszy.. hehe
Mam pokazać się w niedziele ponownie na KTG, więc zobaczymy co to będzie..jeju mogło by się już zacząć bo troszkę już się denerwuje że już po terminie jestem, noi ogólnie jest już cieżko , kostki spuchły... eh :crazy:
Ale mam nadziej że już niedługo wszystko się w końcu rozstrzygnie...

Życzę powodzenia przy pomiarach i pozdrawiam. :-):-)

Isia kochana mały na pewno już na dniach będzie chciał wyjść :) trzymam kciuki za bezbolesne i szybkie rozwiązanie :)
Ja córeczkę też urodziłam tydzień po terminie

Jutr jadę do poradni na kontrolę a tak mi się nie chce no ale trzeba chociaż cukry są ok :) rano na czczo czasami zdarzy się 92 góra 96 ale to chyba jeszcze nie tak źle

tak sie ostatnio zastanawiałam dlaczego norma kiedyś była do 140 1 godz po posiłku a teraz jest 120 ?

Jestem po wizycie. Dostałam nowy glukometr i pena do podawania insuliny, powiedziały mi panie jak to wbijać, jakie jednostki... 2-4 przed śniadaniem, 2 przed obiadem, 2 przed kolacją... Opowiedziała mi Pani o diecie, odpowiedziała na wszystkie pytanie, kolejna wizyta 4 lutego. Dostałam stertę książeczek, ulotek no i ten glukometr w takiej kosmetyczce dla "Słodkiej mamy".
Trochę zamieszania z papierkami było- wypisali mi na złym druku skierowanie, nie mogła mi baba wydać recepty na insulinę, siostra do teraz biega i załatwia a dziś tak mega ślisko !!!
Ciekawe czy po ciąży mi przejdzie... Może być tak, że miałam cukrzycę już wcześniej i zostanie :(

Smutna _ lala kochana najważniejsze ze wiesz już co i jak :) a do diety insuliny i całej reszty szybko się przyzwyczaisz
Ja też jak dowiedziałam się o cukrzycy to masakra jakaś, to wszystko było dla mnie przerażające przerażające, a teraz doszłam do wniosku ze cukrzyca ma także swoje zalety od kiedy jestem na diecie nie przytyłam ani kilograma a to już 28 tydzień ciąży, za nim wykryli mi cukrzycę przytyłam 4 kg

reklama
Powiedzcie przy jakich wynikach cukrow mierzonych codziennie lekarz zalecił, że oprócz diety trzeba wprowadzić insulinę?
Mierzę od 5 dni 7-8 x dziennie i wyniki mam w górnej granicy lub przekroczone. Tak się zastanawiam, czy nie usłyszę, że muszę ją brać.

Do góry