Witajcie Slodkie Mamuski.
Ja jestem przysla Mama blizniaczek i od tygodnia mam zalecenie diety bez cukru i soli.
Chodze glodna i zla bo nie wiem co moge a co nie... Co do diety bez cukrowej to nie mam wiekszego problemu ale jak to polaczyc z dieta bez soli to zglupiec mozna.
Czy ktoras z Was miala podobne zalecenia?
Po obciazeniu glukoza 75g wynik po 2h mialam 142 wczesnejsze w normie.
Pozdrawiam,
witaj, ja miałam bardzo podobny wynik, bo po 2 h 141, skierowali mnie do diabetologa, ale zanim miałam wizytę zaczęłam sobie mierzyć cukry glukometrem,
krzywa robiona w 27 tygodniu, teraz jestem w 32, dieta z wyłączeniem węglowodanów prostych, ale bez szaleństw, najważniejsze żebyś wiedziała jaki masz cukry po poszczególnych posiłkach,
z rana lekko przekraczam 90, ale jest ok, ze śniadaniem muszę uważać, mała kanapeczka, zero nabiału bo trzustka słabo wyrzuca insulinę z rana i 1h po śniadaniu łatwo przekroczyć 120;
ale juz obiad spokojnie zjadam normalny, oczywiście pod względem wielkościowym bo zamiast ziemniaków jem kaszę, ryż brązowy, mięso bez panierki itp... i jest ok
to samo z kolacją, oczywiście zdarzają się małe grzeszki
diabetolog powiedział, że jak zdarzy mi się przekroczyć 100 rano i 140 po posiłku to mam się zgłosić, a tak to obserwować wymiary na usg czy są w normie i są na szczęście
dieta bez soli na prawdopodobnie związek ze zmniejszeniem ryzyka obrzęków oraz nadciśnienia, ciężko bez soli, warto stopniowo zmniejszać solenie, łatwiej kubki smakowe przyzwyczaić, dodawaj więcej innych przypraw, uważaj jaką wodę pijesz (powinna być niskosodowa)