reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Justyna, ja bym się cieszyła jakby mnie trochę ubyło:) Szczególnie jak Twoja Dzidzia całkiem ładnie waży i nie musisz się martwić że za mała:)
Byłam dziś na kontroli i tak jak się spodziewałam dostałam insulinę na noc;/ Trudno, jakoś to przeżyję, byle maleństwo było zdrowe:)

reklama
ja miesiac po ciazy wazylam -15kg a przytyłam tylko 5kg nie wiem jak jest teraz z waga ;)

a tak w ogole witajcie kochane nowe mamusie mnie nie kojarza ale tez zmagalam sie z cukrzyca ciazowa i urodzilam zdrowa coreczke ktora pieknie juz gaworzy z mamusia i cuuuuuudownie sie usmiecha ;) w weekend mielismy chrzciny wszystko super nawet pogoda planow nie pokrzyzowala ;)

jak tam reszta mamusiek są nowe dzidziusie mam nadzieje ze zdrowe i wsyztsko o.k zycze wam duzo zdrowia cierpliwosci ja diete mialam 3mies tylko czasami mialam jej dosc plakalam stres byl itp ale wytrwala i w was tez wierze

kruszka nie martw się na pewno wszystko bedzie dobrze ma jeszcze pare tygodni na urośnięcie mi na wszystkich usg ychodził termin na sierpień a na ostatnim usg termin wskazywał wrzesień urodziłam 16.08 córkę o wadze 3600g i 55cm długości :happy:

witajcie, dawno nie pisałam. Nie mierzę cukru bo niestety nie mam kasy na wykupienie pasków :-( Staram się mieć dietę, ale bez mierzenia robię częściej odstępstwa. Do tego brzuch mam dziwnie nisko, mama mówi że tak jakbym zaraz miała szła rodzić, skurcze nadal się utrzymują ok 1 na godzinę. Dobrze, że nie są bolesne. Łącznie przytyłam niecałe 10kg, w pierwszej ciąży 12. No i dziś zauważyłam 3 rozstępy na brzuchu, a po pierwszej ciąży ani jednego nie miałam. W środę mam wizytę to się dowiem kiedy mi jakieś usg zrobi bo chcę wiedzieć jak dziecko się rozwija. Mam mały brzuch tak mi każdy mówi, choć ja uważam inaczej :-D żebym jeszcze z 3 tyg pochodziła to byłoby dobrze, już bardzo bym chciała mieć to za sobą

A mój mały cos zaczał słabiutko rosnać... ma juz 10 dni opóxnienia...:-(

Nadrobi jeszcze ma czas. A może po prostu będzie maleńką kruszynką z urody. Wy jesteście wysocy? Nie martw się za bardzo bo to dopiero może zaszkodzić dzidzi i będzie się Wam potem darła po nocach :-)

kruszka nie martw się na pewno wszystko bedzie dobrze ma jeszcze pare tygodni na urośnięcie mi na wszystkich usg ychodził termin na sierpień a na ostatnim usg termin wskazywał wrzesień urodziłam 16.08 córkę o wadze 3600g i 55cm długości :happy:

Gratuluję córeczki :D

witajcie, dawno nie pisałam. Nie mierzę cukru bo niestety nie mam kasy na wykupienie pasków :-( Staram się mieć dietę, ale bez mierzenia robię częściej odstępstwa. Do tego brzuch mam dziwnie nisko, mama mówi że tak jakbym zaraz miała szła rodzić, skurcze nadal się utrzymują ok 1 na godzinę. Dobrze, że nie są bolesne. Łącznie przytyłam niecałe 10kg, w pierwszej ciąży 12. No i dziś zauważyłam 3 rozstępy na brzuchu, a po pierwszej ciąży ani jednego nie miałam. W środę mam wizytę to się dowiem kiedy mi jakieś usg zrobi bo chcę wiedzieć jak dziecko się rozwija. Mam mały brzuch tak mi każdy mówi, choć ja uważam inaczej :-D żebym jeszcze z 3 tyg pochodziła to byłoby dobrze, już bardzo bym chciała mieć to za sobą

No faktycznie jeszcze trochę by się przydało te 3 tyg minimum. Mnie też wszystko boli i czuję się jak słonica - mimo że niewiele przytyłam. Trzymaj dietę i co jakiś czas sobie zmierz może jak dasz radę i myślę że wszystko będzie ok.

A u nas kołomyja. Kuba złapał wirusa jakiegoś i mnie też zaraził. Na szczęście dość łagodnie przechodzimy.
Wczoraj byłam u diabetologa i kazała mi brać insulinę do śniadania. Zamurowało mnie bo śniadaniowe pomiary nie były tragiczne od 100 do 120. O innych porach dnia miewałam jakieś skoki spowodowane "grzechami" ale o śniadaniu w życiu nie pomyślałam. Przecież jest w normie. Gin nie kazał mi brać przy takich pomiarach insuliny bo mówi że to dużo za wcześnie (jakbym często miała 14o i więcej to tak a przy takich nie). I bądz tu mądra i pisz wiersze. Igieł boję się jak diabeł święconej wody i nie wiem jak miałabym sobie coś wstrzykiwać - no ale dla dobra dziecka jakoś może dałabym radę. No ale jeden fachowiec mówi brać a drugi nie. A jak się wczoraj zapytałam diabetolog czy cukrzyca ciążowa jest przeciwwskazaniem do "przenoszenia" ciąży i trzeba faktycznie ją wywoływać o czasie to powiedziała że nie wie bo to sprawa ginekologiczna. Myślałam że skoro leczy ciężarne to się na tym powinna znać. Kogo Wy byście posłuchały z tą insuliną?? :confused:

Iza ja bym brała tą insulinę, zresztą biorę i na noc i przed śniadaniem, dziecku nie zaszkodzi.

ja miesiac po ciazy wazylam -15kg a przytyłam tylko 5kg nie wiem jak jest teraz z waga ;)

a tak w ogole witajcie kochane nowe mamusie mnie nie kojarza ale tez zmagalam sie z cukrzyca ciazowa i urodzilam zdrowa coreczke ktora pieknie juz gaworzy z mamusia i cuuuuuudownie sie usmiecha ;) w weekend mielismy chrzciny wszystko super nawet pogoda planow nie pokrzyzowala ;)

jak tam reszta mamusiek są nowe dzidziusie mam nadzieje ze zdrowe i wsyztsko o.k zycze wam duzo zdrowia cierpliwosci ja diete mialam 3mies tylko czasami mialam jej dosc plakalam stres byl itp ale wytrwala i w was tez wierze

Asiek, a jakie miałaś dawki insuliny?? I od kogo dostałaś skierowanie do szpitala do Olsztyna?? od swojego ginekologa??

iza dziękuję i też jestem zaskoczona że dostałaś insulinę do śniadania przy prawidłowych pomiarach ale lapiej jednak słuchac diabetologa
ja w ciąży przy diecie przytylam ok 6,5kg
mi gin kazała się zgłosic do szpitala w terminie porodu bez skierowania z powodu cukrzycy

Bojaca albo pozostałe juz mamusie :) mam do Was pytanko, czy miałyście problemy ze starzeniem łożyska? Bo ja mam w tej chwili II stopień i ma sie zgłaszac do kontroli raz w tygodniu np. jutro własnie idę. Wiem, ze łozysko starzeje sie szybciej przy cukrzycy, ale jakie to ma dalej konsekwencje? Przepływy sa ok, to najwazniejsze

reklama
Do góry