reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Justyna, ja bym się cieszyła jakby mnie trochę ubyło:) Szczególnie jak Twoja Dzidzia całkiem ładnie waży i nie musisz się martwić że za mała:)
Byłam dziś na kontroli i tak jak się spodziewałam dostałam insulinę na noc;/ Trudno, jakoś to przeżyję, byle maleństwo było zdrowe:)

reklama
ja miesiac po ciazy wazylam -15kg a przytyłam tylko 5kg nie wiem jak jest teraz z waga ;)

a tak w ogole witajcie kochane nowe mamusie mnie nie kojarza ale tez zmagalam sie z cukrzyca ciazowa i urodzilam zdrowa coreczke ktora pieknie juz gaworzy z mamusia i cuuuuuudownie sie usmiecha ;) w weekend mielismy chrzciny wszystko super nawet pogoda planow nie pokrzyzowala ;)

jak tam reszta mamusiek są nowe dzidziusie mam nadzieje ze zdrowe i wsyztsko o.k zycze wam duzo zdrowia cierpliwosci ja diete mialam 3mies tylko czasami mialam jej dosc plakalam stres byl itp ale wytrwala i w was tez wierze

kruszka nie martw się na pewno wszystko bedzie dobrze ma jeszcze pare tygodni na urośnięcie mi na wszystkich usg ychodził termin na sierpień a na ostatnim usg termin wskazywał wrzesień urodziłam 16.08 córkę o wadze 3600g i 55cm długości :happy:

witajcie, dawno nie pisałam. Nie mierzę cukru bo niestety nie mam kasy na wykupienie pasków :-( Staram się mieć dietę, ale bez mierzenia robię częściej odstępstwa. Do tego brzuch mam dziwnie nisko, mama mówi że tak jakbym zaraz miała szła rodzić, skurcze nadal się utrzymują ok 1 na godzinę. Dobrze, że nie są bolesne. Łącznie przytyłam niecałe 10kg, w pierwszej ciąży 12. No i dziś zauważyłam 3 rozstępy na brzuchu, a po pierwszej ciąży ani jednego nie miałam. W środę mam wizytę to się dowiem kiedy mi jakieś usg zrobi bo chcę wiedzieć jak dziecko się rozwija. Mam mały brzuch tak mi każdy mówi, choć ja uważam inaczej :-D żebym jeszcze z 3 tyg pochodziła to byłoby dobrze, już bardzo bym chciała mieć to za sobą

A mój mały cos zaczał słabiutko rosnać... ma juz 10 dni opóxnienia...:-(

Nadrobi jeszcze ma czas. A może po prostu będzie maleńką kruszynką z urody. Wy jesteście wysocy? Nie martw się za bardzo bo to dopiero może zaszkodzić dzidzi i będzie się Wam potem darła po nocach :-)

kruszka nie martw się na pewno wszystko bedzie dobrze ma jeszcze pare tygodni na urośnięcie mi na wszystkich usg ychodził termin na sierpień a na ostatnim usg termin wskazywał wrzesień urodziłam 16.08 córkę o wadze 3600g i 55cm długości :happy:

Gratuluję córeczki :D

witajcie, dawno nie pisałam. Nie mierzę cukru bo niestety nie mam kasy na wykupienie pasków :-( Staram się mieć dietę, ale bez mierzenia robię częściej odstępstwa. Do tego brzuch mam dziwnie nisko, mama mówi że tak jakbym zaraz miała szła rodzić, skurcze nadal się utrzymują ok 1 na godzinę. Dobrze, że nie są bolesne. Łącznie przytyłam niecałe 10kg, w pierwszej ciąży 12. No i dziś zauważyłam 3 rozstępy na brzuchu, a po pierwszej ciąży ani jednego nie miałam. W środę mam wizytę to się dowiem kiedy mi jakieś usg zrobi bo chcę wiedzieć jak dziecko się rozwija. Mam mały brzuch tak mi każdy mówi, choć ja uważam inaczej :-D żebym jeszcze z 3 tyg pochodziła to byłoby dobrze, już bardzo bym chciała mieć to za sobą

No faktycznie jeszcze trochę by się przydało te 3 tyg minimum. Mnie też wszystko boli i czuję się jak słonica - mimo że niewiele przytyłam. Trzymaj dietę i co jakiś czas sobie zmierz może jak dasz radę i myślę że wszystko będzie ok.

A u nas kołomyja. Kuba złapał wirusa jakiegoś i mnie też zaraził. Na szczęście dość łagodnie przechodzimy.
Wczoraj byłam u diabetologa i kazała mi brać insulinę do śniadania. Zamurowało mnie bo śniadaniowe pomiary nie były tragiczne od 100 do 120. O innych porach dnia miewałam jakieś skoki spowodowane "grzechami" ale o śniadaniu w życiu nie pomyślałam. Przecież jest w normie. Gin nie kazał mi brać przy takich pomiarach insuliny bo mówi że to dużo za wcześnie (jakbym często miała 14o i więcej to tak a przy takich nie). I bądz tu mądra i pisz wiersze. Igieł boję się jak diabeł święconej wody i nie wiem jak miałabym sobie coś wstrzykiwać - no ale dla dobra dziecka jakoś może dałabym radę. No ale jeden fachowiec mówi brać a drugi nie. A jak się wczoraj zapytałam diabetolog czy cukrzyca ciążowa jest przeciwwskazaniem do "przenoszenia" ciąży i trzeba faktycznie ją wywoływać o czasie to powiedziała że nie wie bo to sprawa ginekologiczna. Myślałam że skoro leczy ciężarne to się na tym powinna znać. Kogo Wy byście posłuchały z tą insuliną?? :confused:

Iza ja bym brała tą insulinę, zresztą biorę i na noc i przed śniadaniem, dziecku nie zaszkodzi.

ja miesiac po ciazy wazylam -15kg a przytyłam tylko 5kg nie wiem jak jest teraz z waga ;)

a tak w ogole witajcie kochane nowe mamusie mnie nie kojarza ale tez zmagalam sie z cukrzyca ciazowa i urodzilam zdrowa coreczke ktora pieknie juz gaworzy z mamusia i cuuuuuudownie sie usmiecha ;) w weekend mielismy chrzciny wszystko super nawet pogoda planow nie pokrzyzowala ;)

jak tam reszta mamusiek są nowe dzidziusie mam nadzieje ze zdrowe i wsyztsko o.k zycze wam duzo zdrowia cierpliwosci ja diete mialam 3mies tylko czasami mialam jej dosc plakalam stres byl itp ale wytrwala i w was tez wierze

Asiek, a jakie miałaś dawki insuliny?? I od kogo dostałaś skierowanie do szpitala do Olsztyna?? od swojego ginekologa??

iza dziękuję i też jestem zaskoczona że dostałaś insulinę do śniadania przy prawidłowych pomiarach ale lapiej jednak słuchac diabetologa
ja w ciąży przy diecie przytylam ok 6,5kg
mi gin kazała się zgłosic do szpitala w terminie porodu bez skierowania z powodu cukrzycy

Bojaca albo pozostałe juz mamusie :) mam do Was pytanko, czy miałyście problemy ze starzeniem łożyska? Bo ja mam w tej chwili II stopień i ma sie zgłaszac do kontroli raz w tygodniu np. jutro własnie idę. Wiem, ze łozysko starzeje sie szybciej przy cukrzycy, ale jakie to ma dalej konsekwencje? Przepływy sa ok, to najwazniejsze

reklama
Do góry