reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

USG mam za 1,5 tygodnia i wtedy będę wiedzieć ile Malutka waży:sorry2:
Wczoraj po obiedzie na podwieczorek zjadłam pół rogala maślanego z serkiem Capri i lekko posmarowałam to dżemem truskawkowym:-p:cool2:, a potem normalnie zjadłam jeszcze kolację i cukier po kolacji 104:cool2:
O 3 rano mierzyłam cukier, 104 i na czczo też 104:confused:

reklama
Witam
a ja nie rozumiem dlaczego normy nie dla ciężarnych są takie: na czczo do 110, 2h po posiłku 140. A dla nas takie bardzo rygorystyczne, cięzko jest chwilami takie wyniki uzyskać, stres chyba bardziej dziecku zaszkodzi niż wynik 125 po godzinie, bo wiadomo że za 2 h będzie pon 100. A my tylko w nerwach po każdym posiłku. Wkurzające to. Ja dziś po śniadaniu 2 kromki jasnego (bo ciemne niestety się skończyło) ale takiego sprzed 2 dni i cukier 135. A po świeżej bułeczce kajzerce mam max 110. Paranoja. Nie mogę się doczekać porodu bo ta dieta powoli zaczyna mnie wkurzać.

Zgadzam się. To jakieś dziwne.
Jasne pieczywo mi też podnosi cukier znacznie. Najbardziej mnie wkurza to, że raz ta sama rzecz podnosi mi za bardzo cukier, a innego dnia nie. Nie raz już zjadłam coś nowego i cukier super - no to następnego dnia to samo i duuuupa cukier w górę....
Witam. Ja również zmagam się cukrzycą ciążową:crazy: Wiem o niej od jakiegoś miesiąca i nie powiem żeby mi było łatwo z tą dietą... Ostatnio nawet po grillowanej piersi z kurczaka z warzywami miałam cukier 187:(
Może to kwestia ilości. Może spróbuj rozłożyć to na dwie raty. Obiad podobno można podzielić na 2- pół godz odstępu.

My idziemy w sobotę na wesele. Już widzę swój cukier. Wczoraj z kolei byłam cały dzień głodna. Zjadłabym konia z kopytami dosłownie. Cukier niby nie był zły ale z 10 x musiałam zjeść chociaż cokolwiek bo myślałam tylko o tym jaka jestem głodna.Tak to jeszcze nigdy nie miałam.

USG mam za 1,5 tygodnia i wtedy będę wiedzieć ile Malutka waży:sorry2:
Wczoraj po obiedzie na podwieczorek zjadłam pół rogala maślanego z serkiem Capri i lekko posmarowałam to dżemem truskawkowym:-p:cool2:, a potem normalnie zjadłam jeszcze kolację i cukier po kolacji 104:cool2:
O 3 rano mierzyłam cukier, 104 i na czczo też 104:confused:

To chyba przez ten dżem. Mi pielęgniarka powiedziała że taki słodszy i większy posiłek to tylko jeśli planuje się jakąś aktywność fizyczną. Więc na kolację odpada pierwsze śniadanie też.

Witam. Ja również zmagam się cukrzycą ciążową:crazy: Wiem o niej od jakiegoś miesiąca i nie powiem żeby mi było łatwo z tą dietą... Ostatnio nawet po grillowanej piersi z kurczaka z warzywami miałam cukier 187:(

hej :) moze kwestia mieszanki warzyw? bo napewno marchwi i burakow nie wolno razem.

tak, równie dobrze tylko na tej podstawie mógł stwierdzic że urodzę kosmitę, dlatego zignorowałam to na ile się dało, bo gdzieś tam z tyłu głowy to słysze ciągle.
Fakt faktem że zbyt duży to mój synuś nie jest.ale mam nadzieję że podgoni, nie moge sie doczekac wizyty, zobaczymy jak rośnie.
Ja troszkę za późno ten test obciążenia glukozą zrobiłam,także jakiś czas z tą cukrzycą pewnie chodziłam, nie wiedząc o niej.

Aha...bułki jednak nie dla mnie, cukier 152!

ja robilam na ostatnia chwile ten test, odwlekalam jak moglam bo jakos podswiadomie czulam ze nie bedzie dobrze. oj a ile to chorob wyliczano mojemu dziecku to masakra... chorowalam od samego sluchania. najwazniejsze ze juz wiesz co Cie zaatakowalo i najlepiej nie zadreczac sie za bardzo bo to nie wplywa dobrze na Ciebie ani maluszka.

To chyba przez ten dżem. Mi pielęgniarka powiedziała że taki słodszy i większy posiłek to tylko jeśli planuje się jakąś aktywność fizyczną. Więc na kolację odpada pierwsze śniadanie też.

jesli dzem to niskoslodzony i tyle co kot naplakal :( no i ruch potem...

a dlaczego na pierwsze śniadanie odpada dżem? na noc rozumiem bo się kładzie spać, ale w dzien po sniadaniu można iść na spacer czy cokolwiek w domu porobić i cukier na bank będzie dobry:-) no bynajmniej w moim przypadku tak jest:-p

a dlaczego na pierwsze śniadanie odpada dżem? na noc rozumiem bo się kładzie spać, ale w dzien po sniadaniu można iść na spacer czy cokolwiek w domu porobić i cukier na bank będzie dobry:-) no bynajmniej w moim przypadku tak jest:-p

Nie wiem ;/ Powiedziała że śniadanie powinno być delikatne, bo rano po nocy też się cukier inaczej przyswaja. Tak jak mleko odpada na I śniadanie.

ja nie mowie ze dzem to zlo, tylko moze ilosc. zreszta no-jedna cukier bedzie miala dobry a druga jak zobaczy wynik zejdzie na zawal :-D

Dokładnie. Jednego dnia zjadłam kanapkę z chleba białego ze sporą ilością dżemu (taki świeżutki domowej roboty, nie sposób się oprzeć) i cukier był super (ok 100), następnego dnia na śniadanie zjadłam z ciemnym pieczywem i dużo mniejszą porcję i co...135

reklama
Do góry