reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Martusia z tymi ketonami tonie taka prosta sprawa, jeśli ich nie masz to super, ale jeśli sie pojawiają nawet w niewielkiej ilości to niedobrze,zresztą warto to sobie wygooglować i poczytać.
Mnie zajęło dwa tygodnie pozbycie sie ich,czyli prawidłowe ustawienie diety. Muszę jeść często ( nawet 7 posiłków) a mało, i w każdym posiłku muszą znajdować sie węglowodany najlepiej złozone.
Rano mogę jeść tylko chlebek wasa i to nie więcej niż dwie kromki, wieczorem juz mogę zwykły chleb zytni, ale tez najlepiej po 1 kromce w odstępach 2-godzinnych.

reklama
a wracając do nabaiału to mi też lekarz nie zalecał jeść go rano, także nawet nie próbowałam, natomiast wieczorem twarożek świetnie się sprawdza, niestety serek żółty raczej odpada.

A słuchajcie, gdzieś mi się przewinęło, że nie można wyciskać kropelki krwi z palca.
A dlaczego??

Jestem trochę podbudowana, po obiedzie cukier 95:happy2:

Beata26, dzięki za artykuł, w nocy i tak mam przykazane, raz w tygodniu mierzyć, ale zmierzę tak dla siebie.
Przypominało mi się, że jak wstawałam ok.4 rano na siku to byłam głodna, czyli to też nie jest dobrze:dry:

zizi jak jestem głodna jak wstaję w nocy, a że robię to ok 4-5 razy na siusianie to za każdym razem piję trochę wody niegazowanej, może i przez to cukier się szybciej obniża nie wiem.

ketony miałam przy niskim cukrze ale silnym stresie kilka razy 3 czy 4 razy. No i przy za wysokim cukrze tym po plackach 200 też.

21 sierpnia mam wizytę to się podpytam o te ketony co je powoduje czy tylko głód. Spytam też o te cukry poranne co należałoby zrobić.

Ja wizytę mam na 24 sierpnia w poradni.
Biję się z myślami, co mam zrobić, bo już wyszedł mi trzy razy wynik wyższy na czczo i powinnam jechać.
Powiem im, że pierwsze dni musiałam "wyczuć" dietę:sorry2: Chyba mi głowy nie urwą, najwyżej dostanie mi się parę słów o odpowiedzialności....kurczę daleko i drogo :baffled:

Witam dziewczyny czy możecie mi powiedzieć czy mam cukrzycę?
Pytam bo wizytę mam dopiero za 2 tyg.
wyszło mi tak:
glukoza na czczo 3.99 mmol 4.11- 5,89
glukoza po 1h 7,53 mmol 4,11-5,89
glukoza po 2h 5,95 mmol 4,11-5,89

zizi nie panikuj pierwsze dni są zawsze najgorsze krytykopwać cie nikt nie powinien jedyne co zrobią to dadzą ci jeszcze czas na ustabilizowanie albą każą brać insulinę dziewczyny które ją brały pisały że nie jest tak źle z nią jeśli cie interesują ich opinie poszukaj kilka stron wcześniej
ketony podobno oznaczają zbyt małą ilośc węglowodanów dlatego `najlepiej jeśc często nawet co 1,5-2 godziny a potrochu nawet zgrzeszyć kawałkiem czekolady czy drożdżówką
let a u ciebie jak cukry mam nadzieję, że są ok

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry