reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Martusia, mam tak samo jak wchodzę do sklepu, to staram się nie patrzeć na to czego nie mogę, najlepiej jak mam zapisane zakupy na kartce, to kupuję tylko to.
Chlebek już wczoraj sobie zakupiłam w biedronce (taki coś około 4zł) i jak na razie chyba tylko go będę spożywać, odstawię ten żytni pełnoziarnisty.
Lekarze powinni dać czas na nauczenie się, co nam podnosi cukier, jak jeść:confused2:
Tym bardziej, że do tej pory jadłam różne rzeczy nie wiedząc, co mi podnosi cukier.

reklama
Poczytałam przykładowe jadłospisy z tej strony i wypróbuje je, zobaczymy.

Wieczorem zjadłam serek wiejski (ok.21.30) a rano cukier 99:no:
Teraz po śniadaniu (3 kromki razowego chrupkiego pieczywa z wędliną drobiową i herbata z cytryną do tego) - cukier 124.
Już mam trzy wyniki złe:-( mogę już się wybierać do poradni:-(

Zizi_16 a jakie miałaś wyniki po obciążeniu 75g glukozy?

Po za tym z jakiego korzystasz glukometru? Jakiej marki? Może zanim się wybierzesz do diabetologa spróbuj podjechać do apteki i wymienić glukometr. Mi dali bez problemu za darmo w aptece. Ale musiałam poszukać apteki bo w różnych aptekach różne mają.

U mnie się zdarzyło takie coś, że miałam glukometr od koleżanki mamy (One Touch Select) którym najpierw mierzyłam zanim trafiłam do diabetolog (wyniki w normie), później diabetolog dała mi Optium Xido na którym wychodziły mi masakryczne wyniki (po każdym posiłku bardzo wysokie i nawet na czczo, a ja zawsze na czczo w laboratorium miałam w normie) i na końcu otrzymałam jeszcze Contour ES. Tak więc zgłupiałam i ze stresu robiłam pomiary trzema glukometrami i wyniki jakie wychodziły to One Touch Select i Contour ES miały podobne wartości natomiast na Optium Xido wychodziły bardzo duże. I tak np. po śniadaniu na tych dwóch pierwszych miałam 102 a na tym trzecim 134 czyli przekroczone, po obiedzie na tych dwóch pierwszych 110 a na tym trzecim 155. Teraz mierzę już tylko jednym.

Nie chcę abyś się tym sugerowała, że Twój glukometr źle mierzy ale warto może też to sprawdzić zanim zaczniesz się na dobre stresować i faktycznie podjechać do apteki aby Ci dali nowy.
Po za tym będę szła za niedługo na badania krwi to sobie zmierzę cukier w laboratorium i przy okazji na wszystkich 3 glukometrach i sprawdzę na którym wynik będzie zbliżony i wtedy będę już pewniejsza.
Na początku mocno panikowałam, bałam się tych wyników ale nie można dać się zwariować.
Oczywiście dietę staram się trzymać z podkreśleniem staram się bo to nie takie proste, z czasem już nie mam siły.

Zizi - serki i wszelakie przetwory mleczne maja laktozę czyli CUKIER i wg mojej diabetolog nie powinno się tego jadać no chyba że rano, wówczas organizm ma szanse to zmetabolizować. Jedz kolacje o 18-19 a godzinę przed snem kromke wasy. Pomidory, ogórki zwłąszcza kiszone są OK.
Chleb chrupki z Biedronki ma w składzie cukier, doczytałam na etykiecie.
No i powtarzam do upadłego: RUCH !! nikt nie każe Wam biegać maratonu ale wystarczy spacer i zobaczycie róznicę !!

ja z biedronki najpierwe jadlam chrupki a teraz jem razowy ale jedną max 2 kromki i dopiero po godzinie następną kanapkę niestetety czasami zjedzenie większej ilości tego co podobno możemy też podnosi cukier a najadałam sie doppero obiadem rosół, pomidorówka z normalnym makaronem z biedronki i cukier zawsz poniżej 120 także naprawdę trzeba czasu na sprawdzenie a jeśli chodzi o rzeczy zakazane mi diabetolog powiedzial że jak np. zjem cos niedozwolonego to powinnam poczekac normalnie do następnego posiłku dobrym sposobem na obniżenie cukru jest też trochę samego cynamonu lub jakieś słodsze jabłko pokroić w kostkę zagotować z wodą na pół miękko i dodać do tego sporą ilość cynamonu tak więc trzymajcie sie na pewno wszystko będzie dobrze

Zizi_16 a jakie miałaś wyniki po obciążeniu 75g glukozy?

Po za tym z jakiego korzystasz glukometru? Jakiej marki? Może zanim się wybierzesz do diabetologa spróbuj podjechać do apteki i wymienić glukometr. Mi dali bez problemu za darmo w aptece. Ale musiałam poszukać apteki bo w różnych aptekach różne mają.

U mnie się zdarzyło takie coś, że miałam glukometr od koleżanki mamy (One Touch Select) którym najpierw mierzyłam zanim trafiłam do diabetolog (wyniki w normie), później diabetolog dała mi Optium Xido na którym wychodziły mi masakryczne wyniki (po każdym posiłku bardzo wysokie i nawet na czczo, a ja zawsze na czczo w laboratorium miałam w normie) i na końcu otrzymałam jeszcze Contour ES. Tak więc zgłupiałam i ze stresu robiłam pomiary trzema glukometrami i wyniki jakie wychodziły to One Touch Select i Contour ES miały podobne wartości natomiast na Optium Xido wychodziły bardzo duże. I tak np. po śniadaniu na tych dwóch pierwszych miałam 102 a na tym trzecim 134 czyli przekroczone, po obiedzie na tych dwóch pierwszych 110 a na tym trzecim 155. Teraz mierzę już tylko jednym.

Nie chcę abyś się tym sugerowała, że Twój glukometr źle mierzy ale warto może też to sprawdzić zanim zaczniesz się na dobre stresować i faktycznie podjechać do apteki aby Ci dali nowy.
Po za tym będę szła za niedługo na badania krwi to sobie zmierzę cukier w laboratorium i przy okazji na wszystkich 3 glukometrach i sprawdzę na którym wynik będzie zbliżony i wtedy będę już pewniejsza.
Na początku mocno panikowałam, bałam się tych wyników ale nie można dać się zwariować.
Oczywiście dietę staram się trzymać z podkreśleniem staram się bo to nie takie proste, z czasem już nie mam siły.

Na początku miałam cukier w granicy normy - 139,5, a na ostatnim obciążeniu już 166:confused2:
Glukometr to Accu Chek i dopiero kilka dni go używam.
Myślę, że mam po prostu problem z dobraniem odpowiednich produktów w diecie.
Stresuje mnie to, że muszę znowu tak szybko do nich jechać, a nie mam jak:-(

Na początku miałam cukier w granicy normy - 139,5, a na ostatnim obciążeniu już 166:confused2:
Glukometr to Accu Chek i dopiero kilka dni go używam.
Myślę, że mam po prostu problem z dobraniem odpowiednich produktów w diecie.
Stresuje mnie to, że muszę znowu tak szybko do nich jechać, a nie mam jak:-(

wiesz mysle ze u Ciebie kwestia dobrania produktow jest. powiem Ci jak ja jadlam sniadanie: 3 kromki chrupkiego zytniego z maslem, ogorek w plasterkach, herbata bez cukru, no i 2-3 chudej drobiowej wedliny i najwiecej mialam cukru 110. na obiad zwykle jadlam filet z piersi kurczaka z ziemniakami i salatka bez niczego z pomidora i ogorka i cukier raz nawet 95. raz mi po mleku skoczylo bardzo bo 187. ja wiem ze roznie moze organizm reagowac, jednej sie podniesie cukier po pomidorze a drugiej po ziemniakach juz nie.

a glukometr mam Diagnostic Gold System. z ciekawosci mierze nieraz cukier i jest w normie. a dieta coz...

a wyniki z 75g mialam po 2h 160.

Jutro zjem takie śniadanie jak opisałaś i zobaczę jak z tym cukrem.
Teraz po obiedzie (miseczka zupy ogórkowej, dwie gotowane pałki z kurczaka + kasza jęczmienna + surówka z kalarepy z jogurtem naturalnym i łyżką majonezu) cukier mnie mile zaskoczył - 97:happy:
Przed chwilą zjadłam kolację, leczo z dwoma kromkami chlebka razowego, mam nadzieję, że nie będzie duży.

reklama
Zizi_16 chyba faktycznie to kwestia dobrania produktów, na początku niestety jest bardzo ciężko ale dasz radę.
Z tym glukometrem napisałam bo może tęż trafiłaś na Optium Xido ale skoro masz inny to myślę, że jest OK bo ja wiele negatywnych opinii wyczytałam właśnie o Optium Xido.

Do góry