*martusia*
Fanka BB :)
DZIEWCZYNY nie panikujcie, błagam !!!!
Miałam cukrzycę i jakoś udało mi się przeżyć i i zyje nadal
Moge tylko powiedzieć: żaden ale to żaden lekarz nie powie wam ile i kiedy macie jeść, bo nie wie kiedy wstajecie ani jaki rytm dnia macie. Trzeba jeśc co 3-4 godziny: 3 posiłki główne i 2 śniadanie + podwieczorek, a jeśłi chodzicie późno spać jeszcze coś na ząb przed snem żeby przerwa między kolacją a śniadaniem nie była za długa. Pieczywo "szuszone" wasa, bo niestety ale inne chleby nawet te razowe często są barwione cukrem :-( no i nalezy unikać jak ognia wszelkich produktów dla diabetyków. Bezpieczne są produkty o niskim indeksie glikemicznym. A produkty mleczne są pułapką, po nich zawsze cukier jest dośc wysoki :-) jadłam tylko do południa i to nic pt. light.
Jesli możecie to się ruszajcie regularnie - spacer po śniadaniu, kolacji,
przeciez nikt nie umiera, ale kazda choroba w ciazy nawet ta 'przejsciowa' zalamuje lekko bo myslimy na 1 miejscu o dziecku nie o sobie... co do chleba: ja jem chrupki chleb zytni i razowy i cukier ok [chleb z biedronki za niecale 2 zl- nawet malz mi podjada ;]]. poki co narazie sie ucze laczenia tego wszystkiego i jest coraz lepiej
a cukrzyce mialas w 1 ciazy? [sorki ze odbiegam od topicu]