reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

to może rozłóż sobie na 2 sniadania albo zjedz 1,5 kromki pokombinuj bo glodnym raczej nie mozna chodzic ;) jedz duzo warzyw kombinuj z nimi bedzie dobrze ;)

co do mojej wagi nadal stoi w miejscu i tez chyba dobrze ;) cukry o.k 3 razy przez ponad 2tyg podskoczyly a insuline 2j biore tylko o 22 czyli to ze nie tyje ani nie chudne znaczy ze tez dobrze trzymam diete a czasami nie wytrzymuje i zjem sobie cos slodkiego bo jak tu nie zjesc maleg loda w taki skwar ;/;/

reklama
hej, ja już trochę po, ale czasem tu zaglądam, ja zamiast chleba jadłam pieczywo chrupkie ( 4-5 kromek) i nawet można było się tym najeść, ale nudzi się bardzo szybko, teraz nawet nie tknę:no:

witam :)

ja we wtorek mam wizyte u diabetolog, z testu to nie wiem co mam myslec, lekarz kazal sie nie martwic. ale ja jak zwykle panika juz :p. ale dietka dobrze nam zrobi :)

Ostatnia edycja:
Asiek888, śmietankowego loda bez żadnych dodatków można zjeść od czasu do czasu. Ja najbardziej lubię Bambino i chyba dzisiaj w ramach podwieczorku się skuszę :) A w te upały w ogóle się nie chce jeść, tylko warzywa i owoce, czasem jak jem kanapkę to aż mi się niedobrze robi. Chrupkie pieczywo też jem, na 2 śniadanie i podwieczorek, tylko ja najbardziej lubię je z samym masłem.
Witaj *martusia*, a jaki miałaś wynik testu?

Asiek888, śmietankowego loda bez żadnych dodatków można zjeść od czasu do czasu. Ja najbardziej lubię Bambino i chyba dzisiaj w ramach podwieczorku się skuszę :) A w te upały w ogóle się nie chce jeść, tylko warzywa i owoce, czasem jak jem kanapkę to aż mi się niedobrze robi. Chrupkie pieczywo też jem, na 2 śniadanie i podwieczorek, tylko ja najbardziej lubię je z samym masłem.
Witaj *martusia*, a jaki miałaś wynik testu?

napisalam w watku o wynikach obciazenia 50g ale napisze raz jeszcze. na czczo 67, po 1h 137, po 2h 160 [mialam 75g]. w drugiej godzinie powinno spasc a tu zonk. ale lekarz kazal mi sie nie martwic tym az tak bardzo i dal skierowanie do diabetologa wzgledem porady [pewnie dietka i mierzenie cukru] na NFZ moze bym sie dostala w sierpniu ale prywatnie pojde we wtorek.

w poradni diabetologicznej dla ciężarnych powinni przyjac cie od razu, w wawie nie powinno byc z tym problemu.
w mojej poradni mialabyc ustalona diete i wizyty co 2 tygodnie.
Petaluda, 1 kromka to chyba za malo, ja na śniadanie mam zjesc 3,5 wymiennika tzn. min. 2 kromki chleba , jakis nabial i owoc np.
jesli po 1 kromce cukier jest za wysoki to moze powinnas przyjmowac insuline. ona nie szkodzi dziecku, a ketony i wysoki cukier owszem.
co na to diabetolog?

Ostatnia edycja:
w poradni diabetologicznej dla ciężarnych powinni przyjac cie od razu, w wawie nie powinno byc z tym problemu.
w mojej poradni mialabyc ustalona diete i wizyty co 2 tygodnie.
Petaluda, 1 kromka to chyba za malo, ja na śniadanie mam zjesc 3,5 wymiennika tzn. min. 2 kromki chleba , jakis nabial i owoc np.
jesli po 1 kromce cukier jest za wysoki to moze powinnas przyjmowac insuline. ona nie szkodzi dziecku, a ketony i wysoki cukier owszem.
co na to diabetolog?

Wizyte u diabetolog mam 20lipca wiec do tego czasu będę trzymać dietkę. Wydaje mi sie że to kwestia przyzwyczajenia z tym śniadankiem. Zjadam kromke z serkiem fromage zamiast masła do tego jakiś pomidor,ogórek sałata. Po godzince mierze cukier i jest ok więc za 30min zjadam kolejną. Z obiadami i kolacją nie mam problemu.
Jeśli ja mam ochotę zgrzeszyć lodem lub lepszym obiadkiem to zaraz po lece na basen popływac i cukier mam fajny. Nie przekraczam norm. Potrzebowałam kilka dni na testy co moge a czego nie teraz tylko kwestia przyzwyczaić sie.
Dziś na kolacje zjadłam nawet 3 naleśniki z dzemikiem i po godzinie cukier 105 więc całkiem całkiem :)
16lipca mam konsultacje z dietetykiem i tam dopiero przejde szybkie szkolenie co moge a co nie i jak to wszystko obliczać wieć jak narazie jem to co wiem że mogę :)

*martusia*, ja też po 2h miałam więcej niż po 1h. Miałam 148 i dostałam dietę i glukometr, też dostaniesz. Ja mam wizyty co tydzień, co dwa tygodnie, na szczęscie udalo mi się na nfz dostac do poradni, bo tak to chyba bym zbankrutowała. Wystarczy mi gin prywatnie!
Ja po śniadaniu chodziłam na spacery, ale ostatnio przez ból pleców i pośladków ciężko mi się chodzi, ani tego bólu nie mogę wychodzić, ani wyleżeć, a w ten upał to w ogóle nie chce się chodzić.

*martusia*, ja też po 2h miałam więcej niż po 1h. Miałam 148 i dostałam dietę i glukometr, też dostaniesz. Ja mam wizyty co tydzień, co dwa tygodnie, na szczęscie udalo mi się na nfz dostac do poradni, bo tak to chyba bym zbankrutowała. Wystarczy mi gin prywatnie!
Ja po śniadaniu chodziłam na spacery, ale ostatnio przez ból pleców i pośladków ciężko mi się chodzi, ani tego bólu nie mogę wychodzić, ani wyleżeć, a w ten upał to w ogóle nie chce się chodzić.

tez probowalam na nfz, termin na koniec sierpnia... ale mam pakiet w lux medzie ktory obejmuje diabetologa, wiec juz tam bede chodzic, chociaz terminy podobnie jak na nfz. ja jeszcze mam podejrzenie tachykardii i nadcisnienia, wiec tak nie przesadzam z ruchem, ogolnie spacerki, lekkie zakupy i takie dreptanie, aby te minimum bylo. makrosomii sie boje, ale z wynikow ostatniego USG to raczej nie.

reklama
*martusia*, aż musiałam skorzystać z wikipedii. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, trzymam kciuki. Ta makrosomia może się przydarzyć każdej z nas.
Mnie znowu skaczą cukry po śniadaniu, a wczoraj jeszcze po kolacji. Podejrzewam nowy chleb, chociaż razowy, z ziarnami, ale może barwiony czy coś? Do śniadania zwiększyłam insulinę już do 6 j. tak jak poleciła diabetolog i miałam 138, a nawet poszłam na spacer i rozwiesiłam pranie.

Do góry