reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

nice-girl- tak właśnie zrobiłam. Dziś na śniadanie odczekałam 1 h i dopiero zjadłam. Wynik mnie powalił bo 155. coś całkiem nie tak. Na obiad zjadłam kapustkę duszona do tego 1/2 kromki chleba i małe 2 gałeczki z sosu pomidorowego (sos bez cukru).
Przyjmuje insulinę Polhumin R.
Od kiedy przyjmuje tę insulinę mam całkiem zachwiane cukry:-:)szok::-:)szok:

reklama
labelo potwierdzam to co pisze azile 29 ja pod koniec ciąży też tak miałam że na śniadanie jadałam to co zawsze i wcześniej cukier miałam około 110 a pod koniec ciąży w okolicach 130. Na moje pytanie o to pani diabetolog opowiedziała, że to jest znak że powoli zbliża się poród i że przy końcu ciąży tak czasami będzie.

Dziewczyny wiem że dawno mnie nie było i nic nie pisałam ale zawsze was czytałam :) Dużo cennych wiadomości dzięki wam zdobyłam. Teraz już jestem razem z moją córusią i chce się nią wam pochwalić!

Hania urodziła się 28.03.2012 (termin był na7.04.2012) z wagą 2890 g (tak jak mi "wywróżył" mój gin nie dobiła do 3 kg) i mierzyła 52 cm.

IMG_8997.jpg

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a teraz mam pytanko. Dostałam skierowanie od pani diabetolog żeby po ciąży zrobić obciążenie glukozą. Nie mogę sobie przypomnieć kiedy należy je zrobić (coś mi świta że w ciągu 6 tyg.) Czy wszystkie po ciąży robiłyście obciążenie? Napiszcie też proszę jak to logistycznie rozegrać...dwie godziny w przychodni z maleństwem.

My dzisiaj wyruszamy pierwszy dzień na dwór. Jest trochę mroźno ale przed świętami musimy trochę się powietrzyć żeby móc pojechać do rodzinki.

Nefrete
dzieki za odpowiedz:), a powiwedz,mialas jakies tzw symptomy przepowiadające przed porodem?
ja od paru dni mam takie dziwne skurcze w pachwinach nog, twardniejąc brzuch, nawet pare razy dziennie, no i czuje, jak Mala "swidruje" na dol...

My bylismy w srode na usg, a to 36 tydzien, lekarz powiedzial,ze jest za mala, bo wg pomiarow na 33 tydzien:(,we wtorek mam nastepne usg, mam nadzieje, ze to nie hipotrofia:(, i jak tu podtuczyc Mala, jak cukrzyca jest:(

Nefrete -mi mówiono ze 6 tygodni po należy zrobić obciążenie glukoza.
Labelo jak nic po woli przygotowujesz sie do porodu, ale wiesz ze może to być za 2-3 tygonie nawet. Jeśli to twoje dziecko to nie wiadomo jak twój organizm przygotowuje sie do porodu:)

A u mnie nadal meksyk z tymi cukrami. Zaczynam wątpić w sprawność mojego glukometru. Ostatnio 2 razy sprawdzałam z glukometrem teściowej. I wynik różnił sie o 20 mg, Czyli u mnie było o 20 za dużo cukru. Dziwne to jest strasznie.

A może wiecie jak sprawdzić sprawność glukometru?????????????????????????????????????

labelo tak jak pisze azile29 jak nic powoli zbliża się godzina W (czyli rozwiązanie). Ja też miałam twardniejący brzuch, lekkie skurcze jak na @ i brzuch mi opadł w dół.

Nic się nie martw wagą maluszka. Ja miałam to samo. Podobnie jak jedna z dziewczyn tutaj od ok 32 tyg. chodziłam co tydzień na ktg i do szału mnie doprowadzało to, że za każdym razem musiałam się tłumaczyć podłączającej mnie pielęgniarce czemu mój brzuch jest taki mały! Hania też na przedostatnim ktg ważyła ok. 2560 g i na moje żale, że szkoda że tak malutko ginekolog powiedział, że spokojnie jak się z taką wagą nawet teraz urodzi to będzie ok. Ja w ciąży przytyłam raptem 6 kg (ważyłam 58 kg)! Dwa dni po porodzie stanęłam na wagę i z wagi sprzed ciąży 52 kg i teraz ważę nawet jeszcze mniej bo 51 kg. Głowa do góry!

Dzieki Dziewczyny,
tak mi szkoda Malutkiej,jej, taka kruszynka:(
Ja już zaczynam bzikować z tymi objawami przepowiadającymi, powinno być "z góry" ustalone poklei co i jak,hehe, ale nie ma tak dobrze:p.

Ogólnie termin z ost miesiączki mam na 20 kwietnia, ale trzymam sie dalej terminu z usg na 6 maja:p

Urodziłam w 39 tygodniu ciąży. Termin z @ miałam na 7 kwietnia.

Nic się nie martw wagą maluszka. Tak jak dziewczyny piszą usg czasami może się pomylić, tym bardziej że jak mówił mój gin mała już jest na tyle duża że ciężko wszystko na 100% wyłapać. Ja pod koniec ciąży miałam taką schizę że wchodziłam na wagę 4 razy dziennie żeby sprawdzić czy choć troszkę przybyłam na wadze :)

reklama
Czesc słodkie :) Niko chory ma kaszelek jestesmy na syropach pulneo . dexa pick i ambrolos ma takie czerwone oczka i ropieja mu jak spi :(:(:(....... poczekam do jutra zobacze jak ten kaszelek sie utrzymyje i jak zajdzie potrzeba to na kontrole pojde .... Jak wasze maluszki po swietach >>?? :):):)

Do góry