reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Smutnamamuśka- witaj!!!!!!!!:tak::tak::tak::-):-):-)
Labelo- tak jak pisały inne dziewczyny. Do wyniku trzeba podejść z dystansem. Nie przejmuj się na zapas , bo i cukry ci będą skakać.
A ja zaraz idę robić zastrzyk z insuliny. Dziś wyjątkowo cukry mi skaczą. Mimo , że jem to co zawsze:(

reklama
Nefii No własnie nie wiem czy zepsuty, zawsze się na nim wzorowałam ale obciążenie wyszło ok. Chciałabym mieć drugi, ale szkoda mi kupować.

Smutnamamusia
Miałam obciążenie 75gr badane po 2 godzinach i wyszło ok a przed pobraniem krwi mierzyłam glukometrem i wyszło coś ok 160. Nie wiem co mam o tym mysleć. A jak to pomyłka i będe szkodzić dziecku brakiem diety.

Agula 80 ty nie masz cukrzycy te badania sa wiarygodna tym bardziej obciazenie 75 TYlko sie cieszyc i moze nie zadreczaj sie tym glukometrem poporstu go schowaj bo nie masz cukrzycy !!!!!!!!! ..Pewnie jestes zbyt szczesliwa tym wynikiem zeby w to uwierzyc coo???? :):):):)

Niko juz spi ale przed snem mial kaszelek wiec podalam mu Pulneo ...za jakis czas zaczal znowu kaszlec i zwymiotowal mleczkiem ..za chwilke byl juz usmiechniety wiec nie wiem pewnie zwymiotowal przez kaszelek

No właśnie Agula nie dowierzam, ale chyba zrobię tak jak mówisz. Schowam a dietę nadal będe trzymać tylko nie tak rygorystycznie.

Agula80 to tylko ci pozazdrościć. :):)

Czy któraś z dziewczyn co przyjmuje insulinę mi poradzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dziś przed kolacja zrobiłam zastrzyk z 6 jednostek. Po 30 minutach zjadałam kromkę chleba, indyka i pomidora.
Po godzinie od posiłku wynik126. Po 2 h wynik 86. Wnioskuje że u mnie później ta insulina działa, czy tak??????????????

Dziewczyny, nie wiem, co sie dzieje, na śniadanko jem coraz mniej , a cukry coraz wyższe, dziś 170:(, nie wiem, co sie dzieje:(. To juz 36 tydzień..., a cukrzycowa dietę mam od 27 tyg i ogarnięte cukry byly zawsze.

labelo- przeczytałam właśnie że pod koniec ciąży cukry mogą tak mocno skakać i ponoć to objaw ze nie długo nastąpi rozwiązanie.
To na pocieszenie napisze , zę ja nie wyrabiam z insulina. jest gorzej niz bez niej. Dziś po insulinie standardowe śniadanie i cukier 155. po kolejnej pół godzinie 124. Musze do środy zaczekać żeby zobaczyć sie z diabetologiem.
:-:)-:)-:)-(Wykończę się:(

azile29
a gdzie czytałaś na ten temat?podrzucisz linka:).
Dzis konsultowałam z diabetologiem, mam wprowadzić zamiast chleba razowego, tylko Wase 2 kromki i obserwować....jak nie pomorze, to na oddział patologii i pewnie insulina:(

Labelo niestety linku ci teraz nie znajdę. Bo było to na jakimś forum.
A dzisiaj to ja chyba cały net przeczytałam na temat cukrzycy w ciąży.
Ja chyba bym wolała być na oddziale i żeby mi lekarze ustalili tą insulinę niż to co teraz przechodzę.

reklama
AZILE - jeśli po 2h wynik jest o tyle niższy to ja bym radziła właśnie dłużej odczekać z posiłkiem. Ja w I ciąży 1 godzinę czekałam aż. A jaką insulinę Ty bierzesz? A może warto by było porozmawiać z lekarzem o insulinie szybkodziałającej. Ja miałam w II ciąży novorapid i lepiej to wychodziło i wstrzykiwałam tuż przed jedzeniem.

AGULA - nie poszłam na obciążenie bo się pochorowałam. Muszę zadzwonić i ponownie się zapisać.

LABELO - i co lekarz powiedział? Wagą to się tak nie ma co przejmować, bo mnie przed porodem kilka razy mialam usg robione i różnice było po 500g. A dojrzałość łożyska może świadczyć o tym że do porodu już blisko.

AGULA80 - poziom cukru w krwi z żyły jest bardziej wiarygodny niż ten z krwi z palca, bo to jest krew włośniczkowa czy jakoś tak i te stężenia na ogół się różnią. Do tego glukometry też pokazują orientacyjnie.

Do góry