reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja nad czczo tylko 2 razy miałam zły wynik. I to co zjadłam wieczorem miało duży wpły. Dietetyczka zabroniła jeść suszone owoce i świerzych po 17 też juz nei jeść. Oprócz tego mam nei chodzić głodna. Zabroniła mi tego stanowczo. Kazała jeśc co 1h lub 1.5 małe porcje. Np. 1/2 jabłka. porcja mojego dozwolonego chleba. Ja czasem jak jestem mega głodna to gotuje 2 jajak i same wcinam. Daja sytości a nie podnosza cukru.

Ja nie mogę sobie robić długich przerw w jedzeniu. Maksymalnie 1.5 h
Bo jem mało węglowodanów jednorazowo i potem straszny głód mnie łapie i wiem ze wtedy łatwiej wychodzą mi zawyżone wyniki.
ja dziś jadłam zupę pieczarkową dodałam kaszkę kukurydzianą do tego 1/4 ziemniaka. Najadłam sie na ful i cukier był niski po godzinie kurczak a kromką chleba(należy czytać 1/2 kromki:))
Na kolacje zjadłam znów zupę i teraz juz 2 kolacje kromke chleba z serem. Już nie mierze cukru teraz czyli wieczorem po tej 2 kolacji.
jutro chyba spróbuje fasole gotowana lub ciecierzycę. Mam ochote na cukinie z fasola w sosie pomidorowym.
A sałatę robie z oliwa i sokiem z cytryny, ma delikatniejszy smak:). Oliwa łagodnieje

Ostatnia edycja:
reklama
no i wyszło mi 122 po kolacji a specjalnie wzięłam się w garśc i poszłam na 15 min szybszy spacer... dlatego nie mogłam aż uwierzyc to zrobiłam drugi raz z tego samego palca z tej samej kropli - wynik 108.
I jak tu mieć dobry humor i wewnetrzny spokój:-(

Dziewczyny pomóżcie proszę,

Byłam na badaniu glukoza 50g,wynik na czczo 86, po godzinie 162

Gin kazał powtórzyć badania, więc poszłam na obciążenie glukozą 75g, wynik na czczo 79, po godzinie 152, po dwóch 127.

Gin kazał mi całkowicie zrezygnować ze słodyczy, nie wspomniał natomiast o stosowaniu żadnej diety, a przecież cukier jest w wielu produktach.
Mało tego odrazu miałam iść na to obciążenie 75g glukozy, ale poprosiłam czy mogę mieć początkowo tą 50g, a jeżeli coś będzie nie tak to wtedy pójdę na to 75g.
Więc teoretycznie wyniki miałabym wszystkie w porządku, gdybym za pierwszym razem zdecydowała się na to 75g.
Lekarz nie kazał mi iść do poradni diabetologicznej, nie stosować żadnej diety (poza ograniczeniem słodyczy). Nie kazał też mierzyć poziomu cukru.
Co o tym myślicie?

Dziewczyny ale narzekacie ;-) Aż mi się to dobrze czytało, bo ja czuję to samo a nie muszę mówić na głos, ale podpisuję się pod tym oboma rękami...:tak:
Mnie dziś obudziło słoneczko i mój młody brykający w brzuchu- od razu się uśmiecham.
Ile waży wasze dziecko?
Mój Julek w 27 tygodniu miał wagę 1270... trochę dużo ale od 26tc dopiero jestem na diecie, więc nie zamierzam sie zadręczać.
Poza tym nie do końca wierzę w te pomiary, bo przecież tyle dziewczyn pisało, że każdy mówił dziecko duże a urodziło się mniejsze...

Berszka- wynik po 2h po obciążeniu 75 glukozy masz w normie (powinien być do 140- przynajmniej tak czytałam). To ten wynik wskazuje czy masz cukrzycę, czy nie. Nie wiem pogadaj może z tym lekarzem...

Witam się z rana.
Witam nowe słodkie mamusie.
Berszka w ciąży obciążenie robi się 75 i najlepiej od razu takie zrobić,itwój wynik wskazuje na brak cukrzycy,ale jeżeli jesz bardzo dużo słodyczy to możesz faktycznie je ograniczyć bo one niczemu nie służą.

Pamka mój synuś w 29tyg ważył 1500,ale on od początku był duży,po tatusiu hehe bo tatuś się urodził ponad 4 kg.Lekarz mi mówił,że przy takiej naszej kontrolowanej cukrzycy nie ma szans,żeby dzieci były za duże z powodu cukrzycy.

Ja wczoraj bylam u diabetologa,wprowadziła mi jeszcze jedną insulinę długo działającą na noc,także teraz biorę 2 rodzaje insuliny,zobaczymy co to da.

Hej!

Podczytuje was od pewnego czasu, też mam cukrzycę, albo nietolerancję zwał jak zwał problem ten sam. W pierwszej ciąży miałam normę do 140 młody urodził się w 39tyg z wagą 2860gr, więc był mały kurczak. Zobaczymy jak będzie teraz mi gin powiedziała, ze wskazane sa do 120 ale 140 nadal dopouszczalne. Ja cały czas pracuję, ciężko mi się trzymać godzin a już o regularnym mierzeniu nie ma mowy. Jem intuicyjnie, mierze jak jestem w domu i zazwyczaj jest ok. Nie miałam jeszcze obciążenia glukozą, ale już widzę po pomiarach glukometrem, ze w tej ciąży będzie to samo.

witam dziewczyny
nie wiem czy mnie pamiętacie
glukoza po 2h 149
no ,byłam u doktorka kazał wprowadzić dietę wiadomo gotowane mięso,ryby itd no i jeszcze ciśnienie mi podskoczyło do 150/85
no i czas się pilnować

Dziewczyny, (może te bardziej doświadczone coś powiedzą na ten temat) bo jednej rzeczy nie pojmuję, już to pewnie pisałam ale wkurza mnie to i musze powiedzieć/spytać jeszcze raz:tak: Dlaczego po półsłodkim rogaliku lub dośc duzym kawałku ciasta wychodzi dobrze, np. do 100 a po super zdrowej kanapce pełnoziarnistej i twarogiem i pomidorem wychodzi np. 145. Chyba spytam mojej lekarki nast. razem pewnie dostane jakąś wymijającą odpowiedź.;-)

nefiii to nie jest tak poprostu twoja trzustka raz wydzieli wiecej insuliny a raz mniej twoja lekarka tez ci nie odpowie na 100 procent dlaczego tak

reklama
Witam serdecznie,

u mnie po obciążeniu glukozą 50 po godzinie wyszło 180 (norma 140). Lekarz powiedział, żeby nie panikować, bo to nietolerancja glukozy i kazał wprowadzić dietkę, nie jeść słodyczy... Zastanawiam się, czy dla spokoju sumienia nie zaopatrzyć się w glukometr...?

Do góry