reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Cześć dziewczyny!
Dołączam do tematu.
Nie mam co prawda cukrzycy tylko nietolerancję glukozy ale wcale nie jest mi przez to łatwiej.
Od 3 tyg. trzymam dietę i jak na razie wyniki mi skaczą- szczególnie po śniadaniu i na czczo.
Lekarz pozwolił mi na czczo mieć 90 a ja mam od 90 do 100- nie wiem czy powinnam zwrócić na to uwagę mojemu ginowi czy dać sobie spokój... Śniadanie to dla mnie koszmar- co nie zjem to cukier mam od 120- 155. Już brak mi pomysłu co jeść- stwierdziłam, że od jutra zacznę jeść tylko warzywa na 1 śniadanie a na 2 śniadanie dopiero coś pożywnego...

reklama
Witam nowe mamusie:) Pamka- i siula. początki są trudne ale da sie żyć,
Pamka_ ja na śniadanie jem 2 jajka gotowane do tego 1/2 kromki chleba i sałate z olejem. Dziś zamiast sałaty były rzodkiewki. Mi też ciężko unormować cukier.

Ja jestem po usg. Jestem pod specjalną kontrolą bo zgodziłam sie być "królikiem doświadczalnym". W mojej klinice uniwersyteckiej robią szczegółowe badania naukowe. Ja muszę tylko częściej krew oddawać . W zamian mam usg u najlepszego ponoś dr. habilitowanego i poród w klinice zapewniony.
Więc byłam dziś na usg i nic dzidzi nie jest. Jest śliczna dziewczynką o długich nogach. Bo tylko nogi odbiegają troszkę od normy czyli są długie:). Waga na 30 tydzień to 1600g. Doktor mówi że mała przy porodzie powinna ważyć ok 3800-4000kg
wiec tak samo jak cała wcześniejsza 3 moich dzieci. Ciesze się ze wszystkie narządy są ok.

Dzisiaj popijałam sobie kaweczkę delikatnie osłodzona zrobiłam moze 6 łyczków, cukier w normie. Choć tyle mogę mieć przyjemności.

Ostatnia edycja:
Pamka - a co to znaczy nie tolerancja glukozy ??? jesli na obciazeniu wyszedl ci wynik powyzej 140 to masz cukrzyce ... a jaki jest wynik w nietolerancji glukozy??

heja
Witam nowe słodkie mamy:-)
Moja mała miała 2660 jak się urodziła(nie wiem czy to ma znaczenie ale u męża wszystkie dzieci w rodzinie mniej więcej takie się rodzą). Dziewczyny nie przejmujcie się tym ile"ważą" Wasze maleństwa na usg, bo naprawdę ciężko to określić dokładnie. Jak przyjmowali mnie na porodówkę zrobili mi usg i wyszło że Amelka urodzi się 3600:-)
Pamka-u kobiet w ciąży przekroczenie normy nazywamy cukrzycą ciążową, u "normalnych"ludzi mówimy o nietolerancji glukozy. Zwał jak zwał dietę musisz przestrzegać:-) Ja na śniadanie jadłam przeważnie 2,3 kromki razowego chleba(dobrego jakościowo, a nie np barwionego karmelem) z wędlina drobiową do tego tona warzyw np papryka ogórek świeży bądź kiszony(kiszonek można jeść naprawdę sporo). Ja mogłam jeść biały i żółty ser ale wiem że część dziewczyn miała problem z nabiałem na śniadanie.
azile-super że wszystko ok z fasolką:-) Ja piłam jedną kawkę codziennie to była moja namiastka szczęścia:-) Zawsze między 1 a 2 śniadaniem. Słodziłam fruktozą ma niski indeks glikemiczny-polecam
siula-ja robiłam obciążenie tylko raz, to rzeczywiście okropieństwo fu!!

U nas dni wesołe i cudne noce ciężkie pod znakiem ząbków. Amelka budzi się co kilkanaście minut siada(w takim półśnie)po czym przechyla się na bok i jakiś czas czołga się po nas po czym budzi się z płaczem i tak w kółko. Biedulka-ma już 2 jedynki górne, jedną dolną i wydaje mi się że widzę górne 2. Ja wyglądam jak zombie, praktycznie nie śpię:/ Ach byle do osiemnastki;-)

Irys moze podaj małej coś przeciw bólowego prze nocą. Ja tak robiłam zawsze. Dziecko i ja w miarę wyspane i ząbkowanie jakoś przeszliśmy bezboleśnie:). Musze kupić tę fruktozę.
Nefii i Viola pop dzięki:tak:.

iryska tak jak mowisz ;) hehe apo 18-stce to się dopiero problemy zaczną ;).
Po roczku będzie lżej z tymi ząbkami skoro teraz jej tak leca jeden za drugim.
trzeba po prostu to przetrwać - ja się nie dziwię że dziecię spać nie może jak cos jej przecina dziąsła...brrr\a jakjuz
te czwórki widziałam ogromne to wogóle mi jej szkoda było, chociaz u nas w miarę gładko przez ząbki
przeszliśmy. Idzie weeeckend wiec troszke odeśpisz - my dziś jedziemy do sali zabaw z małą :)) już się doczekac nie mogę.

Witam wszystkie nowe słodkie mamy :)) Bez nerwów, będzie dobrze, a na usg to radzę przymknąc oko, 2 godziny przed porodem moje
szczęście ważyło 3700 a urodziła się 3250 - myślę że to spora różnica ;). u mnie przez całą ciążę oprócz wizyt u diabetologa - raz w miesiącu\
byłam traktowana normalnie. Cukrzyca trzymana w ryzach diety nie zagraza maleństwu.

Thank's good is Friday :) :)

Agula po rozmowie z diabetologiem usłyszałam, że nie jest to cukrzyca tylko nietolerancja glukozy. Mój gin też się tego trzyma i robi mi problem z wypisaniem recepty na paski- bo to nie cukrzyca, ale diete każą mi trzymać. Diabetolog mi powiedział, że cukrzyca jest gdy po obciążeniu wynik wyjdzie 200 a od 140 do 199 to nietolerancja.

Zjadłam na śniadanie michę warzyw (pomidor, rzodkiewka, ogórek, ogórek kiszony), jajko i małą kromeczkę chleba razowego własnej roboty. Teraz czekam jeszcze 20 min i zmierzę cukier- jak to nie podziała to już nie wiem co...

Sprawdzone Cukier wyszedł 100- od razu mi lepiej.

Ostatnia edycja:
reklama
Pamka_ Nie wiem o co tu chodzi . Bo ja miałam cukier 168 po obciążeniu. I od razu "wyrok" cukrzyca ciążowa. Dostałam glukometr i paski mi wypisuje doktor diabetolog. Może spróbuj zmienić diabetologa.
A jak taki niski cukier to możesz śmiało spróbować troszkę więcej węglowodanów. Radziłabym jeszcze pół kromki zjeść:). Możesz śmiało 2 jajka na śniadanie zjeść. Ja często jem makrele wędzoną. Białka możesz jeść dużo, bo ono ma zerowy poziom glikemiczny.
Powodzenia życzę.
Ja juz po 2 tygodniach w końcu załapałam o co biega. Poznałam swój organizm i daje rade z dietą. :tak::tak::tak::tak:.
tylko czasem tak chce mi się coś pysznego:zawstydzona/y:. Kocham ciasta. Ale musze to przetrwać. :-p
Znalązłm fajny artykuł. Piszą jaka jest różnica miedzy cukrzycą a nie tolerancją.
http://www.cukrzyca.ciazowa.redmed.pl/

Ostatnia edycja:
Do góry