reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Wolałabym drobniejsze dzieciątko, bo lekarze straszą, ze po cukrzycy dziecko duże, a narządy nierozwinięte. Jednak to chyba ter przypadki, kiedy kobieta nie dba i je co chce.
Ponawiam pyt. jak często zmieniacie igły i czy można je dokupic?

reklama
Byliśmy dziś na usg,jej, tym tez sie stresuje,ze Mala już za duza :p
Ogólnie, jesteśmy w 33 tygodniu i Malutka ma 2100 g, hmmm, wgl lekarki górna granica normy,ale norma. Natomiast z tego, co czytałam , to na ten tydzień powinna ważyć w okolicach 1800g:(.
Mam nadzieje,ze 4 kg nie przekroczymy jednak:p

Addiena igły można kupić w aptekach lub sklepach medycznych ale weź ze sobą jedną żeby spasować bo jest tego dużo rodzai.

Ja byłam wczoraj u gina i mój mały waży już 1500 też jest w górnej granicy jak Twoja malutka labelo,ale lekarz powiedział,że to na pewno nie od cukrzycy, bo on jest od początku duzy, a wyniki cukrzycy musiałbym mieć bardzo złe i nie leczyć żeby dziecko było za duże przez cukrzycę.

witam dziewczyny
w tym temacie jestem nowa
byłam na badaniach z glukozą 75g
wyniki naczo 84
po 2 godzi 149
dziewczyny z mojego forum sprostowały mnie że norma to140 a do doktorka idę w poniedziałek
no i tu moje pytanie co jeść rozumiem że słodycze odpadają ale co dalej jakie warzywa,owoce i jakie mięsko nie chce żeby skończyło się to jakąs insuliną lub czymś podobnym.A i jeszcze jedno czy myślicie że będe musiała powtórzyć badanie bo ta glukoza była okropna fuj łe

siula do poniedziałku już niedługo. Przy cukrzycy odstawić trzeba słodycze,cukry proste i białe pieczywo.Nie możźna jeść tłuszczy zwierzęcych,mięso najlepiej białe i gotowane, trzeba jeść dużo warzyw,sałatek,surówek. I najważniejsze jeść 6 posiłków dziennie o stałej porze. Będzie dobrze:tak:

LABELO - moja Ala 'ważyła' w 33 tyg. 2500, potem przed porodem 1 usg 3200, za 2 dni usg 3600, a urodziła się 3590g. Trzeba też brać poprawkę na to że usg tylko szacuje i raz wychodzi to lepiej a raz gorzej. Więc niekoniecznie dziecko będzie aż tyle ważyć.

SIULA - witaj wśród słodkich :-) Nie jedz słodyczy, nie pij żadnych soków(do picia woda, herbata gorzka, mięta, rumianek itp - ważne żeby nie było słodzone), z owocami też uważaj żeby za dużo nie jeść. Najgorsze są winogrona i banany. Jedz częściej a mniejsze porcje. Najlepiej 2 kromki razowca z szynką i jakimś ogórkiem/sałatą, jajko gotowane, albo jajecznica - jajka są super przy cukrzycy. Na obiad warzywa na patelnię + pierś z kurczaka. Można jakiś kefir wypić, albo jogurt naturalny,ale nie za dużo. No i nie radzę próbować szelkich płatków do mleka/muesli itp - wydaje się zdrowe i niekaloryczne, ale cukier po tym wywala mocno.

reklama
siula witaj:-) Masz identyczne wyniki jak ja i jesteśmy nawet w tym samym tygodniu, o ile dobrze patrzę na Twój suwaczek:-D
Odwiedzaj forum, trzymaj dietę i będzie dobrze, tu jest sporo doświadczonych dziewczyn, które jakby co , to pomogą.:tak:

Do góry