reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Pamka_ Nie wiem o co tu chodzi . Bo ja miałam cukier 168 po obciążeniu. I od razu "wyrok" cukrzyca ciążowa. Dostałam glukometr i paski mi wypisuje doktor diabetolog. Może spróbuj zmienić diabetologa.
A jak taki niski cukier to możesz śmiało spróbować troszkę więcej węglowodanów. Radziłabym jeszcze pół kromki zjeść:). Możesz śmiało 2 jajka na śniadanie zjeść. Ja często jem makrele wędzoną. Białka możesz jeść dużo, bo ono ma zerowy poziom glikemiczny.
Powodzenia życzę.
Ja juz po 2 tygodniach w końcu załapałam o co biega. Poznałam swój organizm i daje rade z dietą. :tak::tak::tak::tak:.
tylko czasem tak chce mi się coś pysznego:zawstydzona/y:. Kocham ciasta. Ale musze to przetrwać. :-p

Cały problem z tym, że nie jestem pod kontrolą u diabetologa- spotkałam się z nim tylko raz na konsultacje, zaraz po badaniach w szpitalu i powiedział, że mam trzymac dietę a jak wyniki będą mi odbiegac od normy to wtedy mój gin ma mnie skierować dopiero do diabetologa dla ciężarnych. Paski wypisuje mi mój gin...
Mój cukier do ostatniej wizyty u gina był ok- miałam tylko 3 odchylenia i to nieznaczne więc gin stwierdził, że to pewnie bo kombinuję z dietą- tak było, raz po nabiale, raz zły chleb i raz nie pamiętam czemu.
Od tygodnia moje standardowe śniadanie (płatki owsiane ze startym jabłkiem i cynamonem na wodzie) po prostu się nie sprawdza- wyniki straszą, więc kombinuję.
Jutro zjem makrelę- zobaczymy :tak:
Ja też kocham ciasteczka i wszystkie inne słodycze a tu mi nie wolno nic... czasami sobie robię kisiel ale bez cukru i przed 17. Szału nie ma ale daję radę.

Ja już wymyślam co zjem jak tylko urodzę, choć wiem, że nie jest to możliwe bo przecież zamierzam karmić piersią :-)

reklama
Pamka ja też kocham owsianki z owocami. I niestety tez nie mogę. Tak jak u ciebie.
A jak u rodz ei będę mogła jeść cukier to już mam ciasta na diete dla ciężarnych:-p.
A teraz myślę co na święta sobie upiec.;-)

Pamka ja też kocham owsianki z owocami. I niestety tez nie mogę. Tak jak u ciebie.
A jak u rodz ei będę mogła jeść cukier to już mam ciasta na diete dla ciężarnych:-p.
A teraz myślę co na święta sobie upiec.;-)

Poproszę o przepisy.
Muszę sobie też coś wymyślić na święta ale pomysłu mi brak...
:-)

Pamka_ kochana ja mialam 142 i cukrzyca norma jest do 140 jesli ja przekroczysz to juz nie jest norma a ile z nas mialo insuline a to przeciez przy cukrzycy sie bierze .... tak jak iryska pisala zwał jak zwał ale dopilnuj ze w karcie bedzie adnotacja jak pojdziesz rodzic ze to cukrzyca bo lozysko sie szybciej starzeje i to jest wazna informacja dla lekarza poza tym masz prawo na ta recepte wiec niech ci okresla to jako cukrzyca

Pamka_ kochana ja mialam 142 i cukrzyca norma jest do 140 jesli ja przekroczysz to juz nie jest norma a ile z nas mialo insuline a to przeciez przy cukrzycy sie bierze .... tak jak iryska pisala zwał jak zwał ale dopilnuj ze w karcie bedzie adnotacja jak pojdziesz rodzic ze to cukrzyca bo lozysko sie szybciej starzeje i to jest wazna informacja dla lekarza poza tym masz prawo na ta recepte wiec niech ci okresla to jako cukrzyca

Ach, szkoda nawet gadać tyle mam nerwów na tych lekarzy.
O poród się nie martwię bo mój gin jest ordynatorem i mam ciotkę położną, więc jak coś jestem obstawiona;-)
ALe jak coś to paszczę będę drzeć głośno :-p
Ile przytyłyście od diagnozy o cukrzycy?
Ja jak do tej pory mam minus 2kg... więc od początku ciąży to będzie w sumie 10 na +

Pamka_ obiecuje przepisy wyśle ci na pr, ale w przyszłym tygodniu. Ja przytyłam 5kg, tylko juz 1 zgubiłam przez dietę. szczerze to w żadnej ciąży taka laska nie byłam. Odpowiada mi to bardzo:)

Ja cieszę się najbardziej z tego, że nie puchnę. Jeśli byłam choć trochę popuchnięta to ta dieta wszystko zlikwidowała.
Mam nadzieję, że mój Julek nie będzie ważył powyżej 4kg bo ja cały czas planuję rodzić SN choć mój gin zrobił dziwną minę jak mu powiedziałam ;-) o wadze młodego :-)

reklama
Witam
mam głupie pytanie,bo rozmawiałam ze szwagirką i ona powiedziała że nerwy też mają wpływ na cukier a ja w niedziele miałam doła i ryczałam jak wół a w poniedziałek byłam na pobraniu ale troche mi się w to wierzyć nie chce
wiem,że to głupie pytanie :-)

Do góry