reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

nice-girl, to bardzo pocieszające:) U tej diab. takie normy są od lat. Dla mnie trochę dziwne jest zmienianie norm:) zresztą słyszałam, że niektóre dziewczyny nadal maja 140 a inne 120. Nie wiem jak to skomentować:sorry:

A cukier mam mierzyć dokładnie godzinę po skończeniu posiłku. czy nic to zmieni jeśli w czasie tej godziny będe piła, np. ciepłą herbatkę lub duzo wody?

reklama
karolcia81 Napewno nie grozi to dzidzi pare podwyzszonych wynikow spokojnie ...z tym ze twoj diabetolog dal ci stare normy bo powinnas mierzyc po godzinie i wtedy do 120 jest norma .... tu chodzi o to zeby przez pierwsza godzinke cukier nie skakal bo potem to sam sie obniza ...... mierz po godzinie zeby bylo do 120 ...i daj znac...

nefii Oczywiscie ze wynik moze ulec zmianie ... Ja pytalam o normy jak bylam u diabetologa i mi powiedzial ze prawidlowo jest do 120 ..140 to stare normy ktore nie powinny byc podawane przez diabetologow .. ale glowa do gory tak jak nice pisala :):)

Maria to zycze ci zeby jaknajszybciej brzuch nie bolał...no i wspolczuje glodowki ja pamietam ze po drugiej dobie dostalam wieczorem jeden sucharek i jakis kleik bleeee .... ale juz niedlugo pączusie , ciasteczka , cukiereczki mnnniammm ..zobaczysz jak to zleci .... trzymaj sie i buziaki dla Apolonii :):):):*:*:*

Ostatnia edycja:
Kurcze....to jak to w końcu jest.....po jakim czasie mam mierzyć...?
Mój diabetolog jeden kazał po godzinie, a drugi ( bo chodzę do niezależnych jeden prywatnie, drugi na NFZ) po 2 godzinach....tak samo mój ginek...powiedzial, że dla niego jest ważny wynik po 2 godzinach....

Ja to we własnym zakresie...jak zjem coś " podejrzanego" to sobie robię pomiar po godzinie....i tez zwykle nie przekraczam 120....choć się kilka razy zdarzyło.....ale do dzienniczka ida tylko pomiary po 2 godzinach tak jak chcą lekarze.

dzidzia rośnie...ale w normach...za to ja odkąd jestem na tej diecie nie przytyłam nic...ani kg, od 2 miesięcy.....czy to dobrze?

karolcia ja mierzę po 1 h . Po śniadaniu po 1 h mam np 140 a po 2 już 90,ale niestety liczy się pierwszy wynik i jestem już na insulinie.

AGULA - no to ładnie Nikuś Ci przybrał:-) To ile teraz waży?

NEFII- jak się dużo pije to działa to pozytywnie na wyniki, bo woda wypłukuje cukier z organizmu,więc picie wody,albo niesłodzonej herbaty itp jest jak najbardziej wskazane :-) Ja zawsze jak miałam skoki cukru to piłam od razu dużo wody i dużo chodziłam,żeby jak najszybciej spadło.

KAROLCIA - w ciąży mierzy się po 1h przy normalnej cukrzycy mierzy się po 2h,a w ciążowej po 1h bo w ciąży jest szybszy metabolizm i cukier się szybciej wchłania (najwyższy jego poziom jest 1h po jedzeniu)i tak jak napisała VIOLA - wynik np 100 po2 h o niczym nie świadczy, bo w tym wypadku 1h po jedzeniu mógł wynosić 150. A tu nie chodzi przecież o to jak Twój organizm radzi sobie z cukrem i czy zbija ten cukier czy nie. Tu chodzi o to, żeby wcale nie dopuszczać do za wysokich poziomów cukru, bo ten poziom cukru przechodzi do dziecka, a Twoja insulina nie przechodzi przez łożysko i dziecko musi sobie samo radzić z tym wysokim poziomem cukru.

karolcia81 też odkąd pamietam to kazali mi mierzyć 1h po jedzeniu. I teraz i w poprzedniej ciązy.
Ale mieszają z tymi wynikami i pomiarami, niedawno też na innym forum pisała dziewczyna która ma mierzyć 1,5h po jedzeniu. Albo te normy...

Hura cieszę się, że po kolacji wyszło mi 95. A były 2 kromki chleba z twarogiem i mała parówka
Ciekawe co będzie jutro po sniadaniu. Po sniadaniu zawsze miałam najgorzej.

reklama
Maria28, Gratulacje! i życzę, żeby coraz mniej bolało.
to jest faktycznie masakra jak trzeba żebrać o każde 10 ml mleka dla dziecka.

ja dostałam już skierowanie na test z 75g, ze względu na cukrzyce w pierwszej ciąży. i nawet jeśli nic nie wyjdzie to trzeba będzie powtarzać co 8 tyg. no to w sobotę zrobię ten pierwszy raz.

Neffi, Viola, podobno to typowe, ze po śniadaniu jest najgorzej, bo trzustka się dopiero rozkręca po nocy.

Ostatnia edycja:
Do góry