reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej:-)
mam pytanie. Może naiwne ale nie daje mi spokoju:
bo ten cukier przecież najbardziej podnoszą węglowodany typu chleb, ziemniaki, ryże, makarony itp.
A czy nie można prawie z tego zrezygnować?
I jeść np duuuuzo mięsa chudego, twaróg, kefiry, mase warzyw w postaci surówek, sałatek z mięsem, jajka, ryby, troszke owoców, oliwe z oliwek.
I jeść np. 4 chlebki chrupkie na dzień. bez ziemniaków i in.

Może nie wiem na czym polega ta cholerna cc dlatego tak kombinuję...:eek:

reklama
witam ponownie, ja tylko na chwilę zameldować, że 25.02. urodziłam moją Kingę, rano odeszły mi wody płodowe, no to do szpitala, tam po 6 godz dostałam oksytocynę, bo akcja się nie rozwijała a po kolejnych 3,5 h miałam małą przy piersi, potem 6 dni w szpitalu, bo mała miała żółtaczkę, ale wystarczył 1 dzień pod lampą i wyniki były na tyle dobre, że nas wypuścili do domku, moimi cukrami nikt sie nie interesował, tylko w czasie porodu jak się zaczęłam trząść to dostałam glukozę, potem sprawdzali tylko małej i był 56, to tyle na razie, pozdrawiam

Załączniki

• IMG_4527.jpg
    IMG_4527.jpg
    19,8 KB · Wyświetleń: 63
nefiii Jestes w ciazy musisz dostarczac dziecku wszystkich witamin mineralow i weglowodanow nie mozesz zrezygnowac ale ograniczyc ...dostalam wymienne weglowodanowe od dietetyka ?? No naperwno kazda z nas miala to stosuje sie i obliczaj ile masz jesc niektorym sama dieta wystarcza a niektorym insulinka ja np stosowalam sie do wymiennikow i udalo mi sie byc tylko na diecie mialam na sniadanie 3WW obiad 7WW a kolacja 4 ww reszty nie pamietam .....

ania_kropla Gratulacje malenka slodka i jakie wloski ma :):)

hej
ania_kropla-gratuluję, mała słodka:-)a ile włosków. Zdrówka dla Was obu.
Maria-jak samopoczucie przed godziną zero?Trzymam kciuki:-)
nice-girl-ja też siedzę teraz u taty bo przyjechał na 2 tygodnie, niestety lada dzień wyjeżdża. Jestem zachwycona jak moja mała na niego reaguje. Jak widzi dziadzia od razu cała buzia jej się śmieje. I ja odpocznę co nieco np posiedzę przed kompem podczas gdy mój tata szaleje z Amelką.
majka,elmoo(w sumie wszystkie mamy:-)) od kiedy zaczęłyście sadzać na nocnik?

Witam nowe słodkie mamy:-) Nie zapamiętałam która z Was pytała o to czy można zrezygnować z jedzenia ziemniaków i zastąpić chudym mięsem itp. Nie za bardzo bo od braku węglowodanów tworzą się ketony w moczu. Dieta musi być zbilansowana. Węglowodany to energia.Samo białko zakwasza organizm.

Chciałam się pochwalić że minionej nocy wyszły nam 3 ząbki!!!! Może chociaż kilka najbliższych nocy będzie spokojniejszych. Biedna Amelka się nacierpiała-tyle kiełków naraz.

ANIA_KROPLA - Gratulacje!!!:-) Ojej,ale Kinga jest śliczniutka :-) No i te kruczo-czarne włoski - cudo :-)

NEFII- podisuję się pod tym co napisały dziewczyny - nie można całkiem zrezygnować z węglowodanów.Dziecko w3/4 czerpie energię właśnie z węglowodanów które zjadasz,więc są one potrzebne. Trzeba je po prostu ograniczyć i wybierać takie,które mniej odnoszą poziom cukru we krwi.

IRYSKA - 3 ząbki jednej nocy:szok: Wow! Gratuluję Amelce, dzielna dziewczyna. A dziadkowi współczuję - nie wypłaci się za te ząbki jak będą w takim tempie rosnąć :-D

Ania kropla gratuluje pieknej dziewuchy:)

Nefii-ja np nie moglam w tamtej ciazy jesc jogurtow i mleka i wszystkiego co biale bo mialam wyzszy cukier niz po szarlotce, wiec dla kazdego co innego.

Iryska gratuluje zabali i dziadka co sie dzieci nie boi:)

Ja dzis na 2,5h wybywal do lasu- piknie jest dzis:) a potem do centrum pobujac sie i wypic czekolade goraca z wedla:) HA! To moj triumf na zakonczenie cukrzycy i ciazy! Teraz do domu przyszlam i ide sie dopakowac i szykowac przed godzina 0:) jutro wam sle info o moim cc i moze wreszcie imie bedzie ta nieznajoma miala na buzi:) bo kompletnie pomyslow brak!!!!!

iryska nocnik jak maly zaczal stabuilnie siedziec tak w sumie od 7 miesiaca sadzam teraz robi na nocnik ale tez nie zawsze ..w sumie wie do czego nocnik czasem nawet sam wyjnuje i chce usiasc :):) Mojej siostry corka teraz ma 12 lat ale jak miala roczek to nosila pampersa tylko na noc a w dzien wolala ale ona to wybitna zdolniacha

Maria powodzenia daj znac koniecznie!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
witajcie slodkie :)

noc juz nadeszla ale poklikac jeszcze mozna :)

Maria - oczywiscie czekamy na wiesci i trzymamy mooooooocno kciuki za was :):):)

Elmoo - u nas ostatnio pogoda marzenie... wczorajszy spacer zaliczony z wynikiem 5 godzin łącznie z herbatka w kawiarni :)

nefii - oooj widze ze ty nerwowo mocno podchodzisz do tematu :) meliske popijaj i odetchnij glęboko :) dobrze rozumiem że pisząć cc masz na mysli cukrzyce ciazową a nie cesarskie cięcie? z dzidziulkiem twoim wszystko jest w porządku :) poważne powikłania cukrzycowe pojawiają sie przy ciągłym cukrze pow 180 czy 200. oczywiście nie mozna zakładac ze z tego powodu naszym dzieciaczkom nic nie grozi ale cukier należy mierzyć właśnie z racji tego że podwyższony cukier u matki powoduję dużą masę urodzeniową dziecka a po porodzie może powodować niedocukrzenia ponieważ trzustka maluszka jest przyzwyczajona do duuuużej produkcji insuliny:)
co do jedzonka - to tak jak dziewczyny piszą - węglowodany trzeba jesc bo to jest podstawowy budulec naszych dzieciaczkow :) ale trzeba jesc je tak zeby byly dobre wyniki :) poczytaj o indeksie glikemicznym i ładunku glikemicznym :) ważne jest to jakie jesz węglowodany i z czym je łączysz - bo np łyżka cukru podniesie wynik mocno, ale ta sama łyżka cukru w kapuscie kiszonej przejdzie prawie niezauważona :) wiec polecam art. klik i tabele indeksow glikemicznych
ja jadlam praktycznie caly czas (czyli godzina na pomiar i znowu cos szamalam) rano po przebudzeniu mierzenie, potem deseczka lub dwie wasy z pasztetem za godzine jajecznica i tak sie dzien rozkręcal, na pewno nie moglam jesc chleba, ziemniakow i nabialu na sniadanie :) potem dopiero doszlam do tego jak co i z czym łączyć ze moglam zjesc dwie kromki chleba ale z talerzem bigosu :)

nice girl - najlepszego dla malutkiej na 2 miesiace :)

ani kropla - GRATULACJE - śliczna kruszynka :):):)

iryska - nie sadzam i nie sadzałam :) kieryje sie kilkoma wskazowkami ktore gdzies wyczytalam swiadczące o świadomym trzymaniu moczu przez dziecko :) m.in. - sucha pielucha po nocy, zainteresowanie dziecka, chowanie sie w czasie zalatwiania w pieluszke itp. średnio to przychodzi kolo 2 roku - jak sie pojawi to dam znac :)

no to tyle ode mnie :) dobranoc i niskich cukrow rano :)

majka20001 dzięki za wyczerpujące wskazówki, linka sobie dodałam do ulubionych:) I innym dziewczynom też dziekuję.
Oczywiście pisząc cc mam na mysli cukrzycę ciążową a nie cesarkę;)

Z moją dzidzią ok. 3 tyg. temu na USG było wsyzstko OK, ale wtedy jeszcze jadłam w miarę normalnie, a teraz od tygodnia w sumie, mam dietę i schudłam. Mierzyłam brzuch 2 tyg. temu i było 97 a teraz 95cm.
Dodam że jestem szczupła i mam tylko 3,5kg na +
Wiem wiem, jem węglowodany ale mało. Powiem wam że głodna jestem, bo nie da rady najeśc się jabłkiem, marchewka czy deseczka wasy.
Ale OK, jutro mam wizytę u diab. i przedstawie jej moje pytania i pomysły;)

Ja po obciązeniu miałam wynik 149 po 2h, wynik nie jest koszmarny ale cc jest! Czy myslicie że taki wynik z badania ma sie jakoś do poźniejszych wyników i dalszego przebiegu cc?
Jakie miałyście wyniki po tym badaniu i jak się rozwijała cc u was potem? Bo ja tak po cichu się pocieszam, że wynik nie był straszny więc może będzie OK, ale może się łudzę.

OK nie zawracam już sobą głowy, chciałabym juz to opanowac choc troch
ę :)

reklama
nefiii Ja mialam wynik 142 ale to chyba cukrzyca rozwija sie bardziej im wiekszy plod i i m blizej do porodu ...sluchaj ty nie mozesz chodzic glodna ustal sobie tak zeby wymienniki ci sie zgadzaly a i zebys sie najadala warzywa nie podnosza cukier jedz na sniadanie np 2 chlebki razowe + warzywa pomidory ogorki zrob sobie salatke rzodkiewi dodaj jogurtu naturalnego do tego troche soku potem drugie sniadanie i tak dalej ja nie bylam glodna potym co jadlam powodzenia:)

Do góry