reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Jeszcze mialam powiedziec ze cukry w normie do poludnia a potem zaczynam jesc co 30min i lipa z mierzenia ( mierze w nierownych odstepach) nie wiem co mi jest - do 33 tyg ledwo jadlam a teraz wciaz mam na cos ochote i nie wiem na co! Zjadlam na objad dwa nalesniki z niczym i nawet ok bo 125, ale potem dojadlam pomarancz ok 19 - no a to juz nie dozwolone i teraz juz prawie spie :)

reklama
Witam! :-)

Na Karową się dostałam więc już jestem po poniedziałkowym szkoleniu :tak: sporo mądrzejsza bo tak samemu się wgłębić to ciężko...

Cukry mierzę dziś 3-ci dzień na czczo mam tak około 70, po posiłkach różnie... muszę wyczuć co i jak... pierwszy dzień bajka! Nie przekroczyłam 120, a wczoraj po obiadku (czyli dzień drugi świadomej diety) 146 :szok: zjadłam zupę jarzynową i niepotrzebnie dopchnęłam dwoma kanapkami z drobiową szyneczką... hmmm... :nerd: Po kolacji było ok- 108 a zjadłam salaterkę kurczaka w galarecie+2 kromki żytniego razowca.
Dziś po śniadaniu 128 :blink: muszę wyczuć ilości!

Jakie to jest okropne... tak maltretować dietą ciężarne... Z jednej strony burza hormonów, zachcianki itd a z drugiej ścisła dieta... a ja jestem takim łasuchemmmm.... :rofl2: Uwielbiam słodkości... i biały świeżutki chlebek taki chrupiący z prawdziwym masełkiem... Starczy tej fantazjiii!!!! :wściekła/y::-D:rofl2:

Miłego dnia słodkie mamuśki!!!!

Witam
U mnie niestety po śniadaniu znowu wysoko 164,a zjadłam 2 małe kromki chleba żytniego z wędliną i ogórkiem.Pewnie insulina mnie nie ominie:-( Jestem przerażona:-(

Paula też mierzę 3 dzień echh i zawsze mam super co bym nie zjadła ,a po śniadaniu lipa:(

Kochane,
jak to jest z wprowadzeniem insuliny. Ile trzeba mieć wyników "ponad normę", żeby było wskazanie na insulin. Ja w ciągu tygodnia miałam 3 wyniki ponad 125, czy to już jest źle?
Sorki,za takie pytania,ale jestem kompletnie "zielona", no i się boje, szczerze.

DZiewczyny tak od tygodnia mała ma na łydce i trochę na udzie z tyłu takie czerwone plamki
w dotyku takie jakby trochę wypukłe (coś jak gęsia skórka), normalnie blade sa dość ale po kąpieli czerwone.\
Znajomy mówi że to mu wygląda na alergię pokarmową na coś - też tak myślicie? W sumie jakby była na proszek czy płyn
to byłaby tez w innych miejscach ciała - np. bardziej wrazliwych a tak to ma tylko tam. Jeśli coś jedzeniowego to nie mam pojęcia co
nic nowego nie jadła. odstawiłam cheeeriosy bo tam jednak miód, no ale nawet gdyby to jaki czas po odstaweieniu może być widac poprawę?
Głównie to nice jest chyba ekspertem w tej dziedzinie ale jakbyście coś mogły poradzić to czekam :). bardzo nam to nie spędza snu z powiek bo poza tym jest
wsio ok. Mogę te miejsca czymś smarować - żeby złagodzić??

labelo to nie głupie pytanie i normalne że się denerwujesz, chociaz tez nie ma co się tej insuliny bać, bo lepiej jeść i się
najadać niż się głodzić a i tak skoki bedą. ja insuliny nie miałam , ale wyniki pow. 125 się zdarzały i to nie spowodowało że się
kwalifikowałam do tej podawania. Nieunormowany cukier na czczo bezwzględnie prowadzi do insuliny, a jak masz takie wyniki jak
podajesz to nie masz co się bać :)

Jedzeniowo u nas wczoraj 2 kotlety mielone, 1 ziemniaczek i parę różyczek kalafiora - to chyba rekord :) mały obżartuch :p

Dziękuję wszystkim dziewczynom za radę. Chyba kupię ten płyn hippo :)

Wczoraj byłam pierwszy raz na ktg (ze względu na cukrzycę ciążową mój gin zlecił chodzenie co tydzień od 34 tygodnia). Jestem bardzo zadowolona, lekarz dyżurny powiedział że wszystko jest ok!

Zauważyłam że najlepsze wyniki po obiedzie mam gdy jem na obiad rybę, ziemniaki i surówkę z kapusty kiszonej. Tylko czy to nie jest dziwne, że przed obiadem mam wynik 80 a po 87? Może ja jem za mało? Paski do mierzenia ketonów dostałam i mierzę codziennie wieczorem i wynik jest ok.

Elmoo nie wiem co to u ciebie :( mnie zawsze dobijaja takie plamki krostki itd bo nigdy sie nue dojdzie do tego co to za cholerstwo, dlatego ja juz staram sie bartka przebierac z zamknietymi oczami zeby nie widziec:) i ta jego kupa co nigdy nie byla inna niz zielona i w ilosciach 2-5 dziennie!

Co do insuliny to nic strasznego dziewczyny- zupelnie nie boli a dla dziecka bezpieczne i mile dla was bo mozna wiecej jesc.
Co do wysokich wynikow po sniadaniu - to napewno po chlebie razowym bo ja tez nie moge wziasc zadnego chleba do ust i zadnego nabialu bo odrazu ponad 140! Tylko wasa wchodzi w gre.
A co do wynikow ponad 120 to zauwazylam ze u mnie na karowej lekarz uwaza wynik do 140 za swietny a dopiero powyzej 140 wrzeszczy- jednak pomimo nowej normy do 120 oni dalej uwazaja 140 za bezpieczny prog.

labelo kwalifikacja na insuline zalezy od diabetologa ja mialam surowego i naprawde pare wynikow mialam ponad norme a ona juz mnie straszyla ze jak za dwa tyg ( bo chodzialm co 2 tyg ) bede miala ponad norme jakies wyniki to mi insuline da wiec to jest z tym roznie ... u mnie obylo sie bez ale tak jak Maria pisze to nic strasznego i dobrze dla dzidzi

na slodziaki wstawie zaraz fotki Niko ...:):)

Maria ja mam po śniadaniu wysoki cukier ale na kolację jen ten sam chleb i mam ok:(
2 godź pi śniadaniu już jest cukier dużo niższy i zastanawiam się co by było jakbym jadła śniadanie godzinę później bo od poniedziałku jem o 8

reklama
ViolaPop W stabilizacji cukrow bardzo duza rolę odgrywa systematyczność posiłków jesli nie bedziesz jadla o stalych porach tylko bedziesz zmieniala godziny to cukry jeszcze bardziej bedą ci skakac... ja na poczatku tez mialam roznie potem jak jadlam o stalych porach jak w zegarku i trzustka sie przystosowala i byla przygotowana na wydzielanie insuliny zeby zbic cukry ....

A tak wogole to dlugo nie było Kasi B halooooo kolezanko

Ostatnia edycja:
Do góry