reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Padam dzisiaj na twarz!!!
Amelka obudziła się o 2 chyba męczyły ją ząbki, siedziała wtulona we mnie i próbowała zasnąć na siedząco:-( Jakoś zasnęła o 4 niestety ja już nie zdążyłam. Jak na złość popołudniowej drzemki też nie było bo młoda podniecona jest raczkowaniem po całym mieszkaniu:-) Muszę jakoś zabezpieczyć szuflady bo wszystko z nich ląduje na ziemi, spoko jeśli są to gatki i skarpetki ale poję się co to będzie jak odkryje szuflady w kuchni:-)

reklama
witam

jestem w 30 tygodniu ciąży. Test obciążenia glukozą 75g po dwóch godzinach to 9,1 lub 164.

Mój ginekolog stwierdził nietolerancję glukozy, zalecił unikać cukrów i dietę niskowęglowodanową. Ograniczyłam cukry proste, żadnych słodyczy, słodzenia itp. wyregulowałam ilość i wielkość posiłków. Po tygodniu diety od koleżanki dostałam glukometr, zaczęłam mierzyć cukier w godzinę po większych posiłkach. Okazało się że moje cukry po posiłkach rzadko przekraczają wartość 80. A zdarzają mi się cukry na poziomie 36,25,21.
Dziś zmierzyłam cukier przed zjedzeniem winogron 76 a godzinę po zjedzeniu małej kiści cukier wynosił 21.
Moje pytanie jest zatem takie czy powinnam kontynuować dietę? i czy tak mocno spadające cukry nie są niebezpieczne dla mnie i dziecka.
Dodam, iż lekarz nie zalecił zgłoszenia się w poradni, ani kontrolowania cukru. Troche głupio mi tak kontrolować lekarza i podważać jego decyzje. Ale bardzo się martwię

kaśkach po pierwsze dziewczyno masz nienormalnego lekarza po drugie tak niskie cukry to szok i sa gorsze dla dziecka niz wysokie ..a po trzecie to daje sobie reke uciac ze masz zepsuty glukometr !!!!!
Ty jaknjaszybciej zmien lekarza i musisz isc do diabetologa zeby ci diete ustalil co konkretnie i w jakiej ilosci masz jesc ....zaloze sie ze nie wiesz jakie masz cukry bo nie wierze ze ten glukometr dziala poprawnie nawet bedac zdrowa nie mialabys tak niskich cukrow !!!!!!!!!!! Ja cie radze jutro isc do innego lekarza bo to nie sa zarty !!! A swoja droga szok ze tak cie potraktowal cukrzyca w ciazy musi byc pod kontrola specjalistow !!!! No i winogrona w cukrzycy to najgorsze co mozesz jesc !!

Agula dziękuję:)
Może właśnie dlatego mam po śniadaniu wyżej bo zawsze jadłam później 1 posiłek a teraz od wtorku w zasadzie jem o 8 bo tak mi kazała pani dietetyk.
kaśkach to faktycznie dziwne żeby ci lekarz nie dał skierowania do diabetologa ja miałam podobne wyniki po obciążęniu i od razu dostałam skierowanie i miałam tam się niezwłocznie udać. Mi też się wydaje,że masz zepsuty glukometr może on 1 nie wyświetla z przodu?

witam, ja ciągle nierozpakowana, nastawiam się jednak na szpital w poniedziałek a tam zobaczymy (mój lekarz tam nie pracuje), cukry ok, jeżeli nie zgrzeszę, powiedziałabym nawet że jest poprawa, tzn nie muszę wykonywać po posiłku jakichś intensywnych prac żeby się zmieścić w 120,

z tymi lekarzami naprawdę bywa różnie, mój zobaczył wyniki 78 na czczo i 174 po 2h 75g i bez wahania powiedział cukrzyca a u diabetologa byłam 2 dni później, natomiast już kilka razy spotkałam się z taką sytuacją, że jak dziewczyna miała na czczo w normie to w ogóle nie miała testu robionego, jedna z nich chodziła do sławy rzeszowskiej !!! pół biedy jak tej cukrzycy faktycznie nie ma, jeszcze inny lekarz twierdzi, że "wymyślają" z tą cukrzycą, a ja słucham i nóż się w kieszeni otwiera, bo znajoma położna ma teraz pod opieką pacjentkę, która miała niezdiagnozowaną cukrzycę ciążową i dziecko prawdopodobnie z tego powodu zmarło niedługo po porodzie, teraz jest w kolejnej ciąży, jest pod kontrolą, ale przeżywa bardzo i się boi, napisałam to nie żeby straszyć tylko żeby nie olewać tej naszej cukrzycy

dobra, tyle tych żali, bo tak szczerze to fizycznie ta cukrzyca nawet służy kobietom w ciąży, ale mi psychika momentami siadała, dopiero od niedawna jakoś mniej to przeżywam,

nefrete te ketony mierzysz wieczorem? nie wiem czy nie lepiej rano, mocz bardziej zagęszczony, chyba że tak ci kazali, ja mierzyłam z pierwszego porannego

pozdrowienia dla wszystkich obecnych i przyszłych mam!!!

Witajcie Moje Słodziutkie,

Witam takze nowe cukierkowe mamusie:tak:Przepraszam ze mnie długo nie bylo:zawstydzona/y:czasem udzielalm sie na zamknietym.Cały czas jezdze z Alankiem do lekarzy ogólnie dzieki Bogu kontrolnie:tak:zapisalismy sie wreszcie na echo serca na 21marca:szok:Ogólnie kardiolog go zbadala i powiedziala ze nie slyszy zadnych szmerów ,ale dala nam skierowanie na ECho po 3 miesiacu żeby zrobic.U nas Hemoglobinka jeszcze malutka ale juz nie bierze Hormonów:confused2:wizyty w szpitalu mamy co 2 tyg i robia mu wszystkie badania ,morfo,posiew z moczu i kupki.Bylismy u gastrologa bo przez miesiac robił kupke z krewka okazalo sie ze ma alergie pokarmowa i przepisana mu Nutramigen który juz nie jest na recpte:no:A moj żarłoczek potrafi zjesc 180ml naraz!!! w ciagu nie calego miesiaca przytył 900g:-DChyba przejde na diete cukrzycowa:-Dbo kg nie chca juz isc w dół a ta dietka jest BOSKA!!!:tak:

Maria
- urodzilas juz????który szpital wybrałas??

Ostatnia edycja:
KASKACH-glukometr na 100% zepsuty,bo przy cukrze21 to Ty byś już w śpiączce leżała w drgawkach. O ile dobrze pamiętam to cukier poniżej 35 prowadzi do śpiączki cukrzycowej.No chyba że tenglukometr Ci w molach pokazuje,ale 21 moli to chyba strasznie wysoki wynik.
No i wynik po2h po obciążeniu 75g dość wysoki,ja miałam sporo niższy a brałam duże dawki insuliny ostatecznie.

PHELANIA-dobrze,że wyjaśniła się sprawa z Alankiem:-) Trzymam kciuki za echo-na pewno będzie dobrze.No i widzę,że apetyt małemu dopisuje,jak on 180ml jużzjada:szok:Pewnie nadrabia wcześniejsze braki przez te problemy zdrowotne. A z nutramigenem nie zazdroszczę ceny. A może na Pepti zmieńcie?Terazjeszcze po tej ustawie potaniało,bo jest 30%odpłatność,a nie 50%jak wcześniej było.U Przemka lepiej służyło Pepti niż Nutramigen.No i ja mam jeszcze 1 puszkę Nutramigenu 1,chętnie oddam,jak bywasz w Warszawie:-)

Więcejjuż nie mam siły pisać,dzieciaki dają nam ostatnio w kość i uskuteczniają bujne życie nocne,a my chodzimy nieprzytomni

Nice- mały pił BEBILON PEPTI 1 przez miesiac i byla krew w kupce nic nie pomogło ,odkad pije Nutramigen jak narazie nic nie widze na pieluszce chyba ze ma utajona:cool2:Ale jak pił Bebioln to krewka była widoczna gołym okiem. Kochana z checia bym odkupila od Ciebie Nutramigen te mleczko jest teraz na Wage złota:-DBywam bardzo czesto w Warszawie (badania itp) i jestem zmotoryzowana wiec podjechac czy cos nie ma problemu:tak:

reklama
Phelania- żal twojego maluszka ale super że chociaż znasz w miarę przyczynę. My na echo latamy z Bartkiem co pół roku bo to co miało mu się zamknąć nie zamknęło się - ale tragedi nie ma - większość ludzi z tym żyje i nawet o tym nie wie - wlaśnie tydzien temu u mnie tą nie domkniętą zastawkę ( co u niego ) podejrzewa gin bo wysłuchała szmery :) a nikt wcześniej mi tego nie wysłuchał !
nie urodziłam, zapisałam się na 6 marca na cc do IMiD ale w poniedzialek mam już wcześniej umówioną wizytę na madalińskiego to pójdę - w sumie chcę tam iść odwołać ale ja to taka pipa jestem że jeszcze pewnie i tam się na cc zapiszę (bo mi głupio będzie odwołać) i w środę na karowej mam ktg to i tam się zapiszę :) hahahah a potem będę plakać że poszłam nie tam gdzie trzeba :) ogólnie IMiD jest strasznei daleko i nie ma gdzie tam zaparkować i chyba nie da się wjechać na teren tego kompleksu szpitalnego więc nie wiem jak tam jechac gdybym zaczeła rodzić! mam tam iśc od tej bramy na piechotę ! nie wiem na czym to polega.
W czwartek idę do IMiD na jakieś kwalifikacje do cc - to sobie jeszcze raz to wszystko obejrzę.

A ja latam po mieście i nic to nie daje bo mała wyjśc nie chce- ale muszę sobie czymś mózg zająć bo oszaleję.
Mam znów od 4 dni meeeeeeeeeeeeega zgagę a już miesiąc co najmniej nie miałam i byłam pewna że to przez to że brzuch pewnie mi opadł i taka szczęśliwa byłam, a tu lipa - aż przełknąć nie mogę tak pali. Cukry po grzechach są poniżej 120 nagle - już NIC nie kapuję ! ale cóż należy się tylko cieszyć i tyle!

Do góry