reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

labelo wiesz co no to jest druga skrajność ktora tzreba zglosic u lekarza ..ja mialam normy na czczo 70 -90 nigdy ponizej nie mialam ....a mierzysz ketony w moczu ja mierzylam raz na tydzien na czczo paskami .... No i niski poziom cukru z rana tez moze miec ostatni posilek przed snem jesli nie jesz o tej samej porze rano moga ci cukry szalec w takze w druga strone :):):)...

ViolaPop
czesto tak jest ze w danej porze dnia twoja trzustka nie jest w stanie wydzielic dostatecznej ilosci insuliny poczekaj jeszcze troche i jesli po sniadaniu nadal bedzie ponad norme to popros diabetologa o insuline w zasadzie sam pewnie ci ja da ....czasem jest tak ze zjesz to samo co wczoraj a wynik jest zupelanie inny ale to nie wina jedzenia ale trzustki ktorej czasem musi pomoc insulina zeby spalic nadmiar cukru .... i tez wazne jest w zasadzie duzy wplyw ma na wynik przestrzeganie godzin posilkow ....codzien o tejk samej porze

reklama
VIOLAPOP- odstaw jogurt,mnie na bank by wywaliło po 2 kanapkach i jogurcie.Jedz na śniadanie 2 kromki razowca z wędliną i jakąś sałatą czy ogórkiem i nic więcej. Nabiał mi bardzo podnosił cukier. A wymiennikami to się tak nie przejmuj,ja miałam niby jeść na śniadanie 4-5WW,a w praktyce jadłam 2WW i więcej nie mogłam,bo by cukier kosmiczny był.

Przemek za to o dziwo lubi mięcho.Zrobiłam mu pulpeciki (wersja dla alergika - wieprzowina mielona,trochę mąki kukurydzianej,sól,pieprz,zioła prowansalskie) i o dziwo wcinał aż miło,gryzł ładnie i w szoku byłam,bo wcześniej to on raczej papkowate rzeczy jadał. A z warzyw lubi ziemniaki,kalafior, ziemniaki, szpinak, ziemniaki,kapusta, brokuły,buraczki i ziemniaki;-) No i w zasadzie to żadnych innych nie jada. Z mięs kaczka i wieprzowina.Jadał jeszcze królika,ale to w słoiczkach. No i ryż, kasza jaglana i gryczana.O dziwo moje dziecko uwielbia kaszę gryczaną:szok:

nice-girl Brawo dla Przemusia :):) u nas jak narazie Niko wszystko jedzacy przez chwilke nie chcial ryb ale juz teraz wcina :):) a kalafior i brokuly to uwielbia ....lubi parowki choc nie czesto mu daje to czasem na sniadanie mu zrobie ...miesko tez je ladnie wszelkiego rodzaju ...kaczki w sumie tylko w sloiczkach jadl ..ja nie robie bo ania ja ani S nie lubimy ...
Niko ma 13 zabkow i juz mu nie rozdrabnaim pokarmow wcale tylko miesko kroje .....

dzis brzydki dzien po obiedzie jade na solanki maly do babci potem kosmetyczka raz w miesiacu robimy sobie z przyjaciolkami taki wypad relaks ....

Elmo - a z tymi warzywami to zawsze talk bylo czy teraz mala zaczela wybredzac zastanawiam sie jak to bedzie z NIko bo narazie je wszystko co mu dam ....

Gabrielka
no bedziemy teraz pilnowac tego nocnikowania poki chetnie siedzi :)

Agula8888 ,

nie mierze ketonów w moczu.... a powinnam?lekarz nic mi nie mówił na ten temat:(.
Śniadanie zawsze jadam o tej samej porze, ale rzeczywiście, ostatni posiłek zjadam ok 19 i to jest najczęściej jogurt 0%. Chyba będę musiała włączyć tzw kanapkę wieczorna.

Majka ja sie bardzo ciesze ze wpadlas:)

U nas Bartek jadl mieso, potem okolo 4 miesiecy jak nie dluzej nie jadl miesa, potem jadl wmieszane w ziemniaki a teraz znow nie je- w rezultacie teraz nic znow nie je. Np wczoraj - pol kanapki z niczym, 2pierogi ruskie, danonka i mleko na noc:) i tyle ile.

Witam dziewczyny dzisiaj robilam krzywa po obciazeniu 50
i wynik masakra przed 105 po godzinie 180 nigdy nie mialam problemow robilam sobie wczesniej cukier i byl 80 nieraz mierzylam w domku bo tesciu ma cukrzyce i bylo ponizej 100 .w sobote mam wizyte nie wiem czy czekac czy dzwonic do lekarza jestem 29 tygodniu ciAZY
pozdrawiam

labelo
no ja dostalam od swojego diabetologa paski i co tydzien mierzylam ketony w razie jak by wystpaily mialam jechac szybko bez rejestracji spytaj na wizycie ..a i co do wieczornych posilkow to ja sie nie dziwie dlaczego masz tak niski cukier rano jak posilek ostatnio o 19 :szok: ja jadlam o 20.30 kolacja i o 22 ostatnio posilke przed snem ja do dzis pamietam jadlam tak

8.00 sniadanie
9.30 II sniadanie
13.00 Obiad
15.30 podwieczorek
18 kolacja
20.30 II kolacja
22.00 przed snemk 2 kanapki

i taki schemat codzien udalo mi sie tak utrzymac do konca ciazy

Maria28 to Bartus tak codzien malo je czy tylko taki kaprys mial dzis ?? Ale wazy normalnie ?? Bo Niko to je tak mysle ze dobrze nie opycha sie za duzo ...ale obiadu je wszystko z talerza na sniadanie mleko potem jakis chlebek tez nie zje calego do tego jogurt

Ostatnia edycja:
Hej
Witam nowe mamusie
Majka-miło że wpadłaś:-) smutno było bez Ciebie
Iabelo-ja też nie mierzyłam ketonów paskami, tylko przy badaniu moczu co jakiś czas. Zawsze było ok, chyba tylko raz jeden + ale ginekolog mówił że to nic takiego mam jeść więcej na kolacje węglowodanów.Kolację jadłam około 20 potem jeszcze przekąska w moim przypadku to była tona orzechów:-)
Maria-jak samopoczucie na finiszu?Cukry opanowane?
Gabrielka,Elmoo-jak Wasze dzieciaki?
Patrze na swój suwaczek lada dzień 10 miesięcy:-) do roczku zleci piorunem

U nas wesoło mała raczkuje jak szalona, któraś z Was na słodziakach dostrzegła diabliki w oczach:-) Mała jest pełna energii cały czas się śmieje. Dzisiaj dorwała się do szuflady męża z gatkami i wszystkie wywaliła na podłogę. Potrafi kosi kosi, jak mówię mniam mniam klepie się po brzuszku, M. uczy ją olaboga:-)
Zębów nadal nie ma:-( Dziąsła ma na maxa napuchnięte biedna nocami się męczy chociaż tfu tfu ostatnie 3 noce spała znośnie budziła się tylko 2 razy

ja tak szybciutko

Maja odkąd pamiętam to je smażone, jak widzi że smaże na patelni to już krzyczy, dostaje koltleta, widelec i je sam , jak dobrze pamiętam to z książkami skończyłam w 10 miesiącu i już szło wszystko.
co do mięsa innego to uwielbiał gotowaną kurę, teraz nawet nie tknie, jak ostatnio robiłam strogonow to wyczuwał mięso w buzi i wyciąga, kiedyś uwielbiał a teraz nie tylko smażone i ryba , często daje mu na śniadanie paluszki rybne, to 3 zjada, parówki nie - próbowałam wszystkie jeszcze jadł grube teraz już też nie.
buraczki starte dałam mu na spróbunek w ziemniakach a teraz jak widzi buraczki to krzyczy że chce, także taki okres.
u nas średnio raz w miesiącu zmienia się meni, nadal zero mleka i kaszek, z nabaiału je danio , płatki na mleku, ale tylko płatki wyciąga z miski, ser żółty nie , wędlina tak ale tylko dobra szynka:-Drośnie mi mały hrabia:-Dzupy uwielbia ale tylko ziemniaki z nich i woda, wcześniej jadł marchew seler wszystkie gotowane warzywa i tu też się zmieniło, najlepiej ziemniaki lub kasza z sosem , nadal tylko banan jabłko i gruszka , do picia roibos lub sok z herbapol lub domowy kompot, nie słodze niczym, jak jest katar dodaje miodu a tak normalnie pije, woda? tylko z 1,5 litrowej butelki inaczej to pije i pluje

jeżeli wstanie do 8 to śpi po południu 2 h, jeżeli o 9 jak dzisiaj to cały dzień nie śpi, o 18.30 zasnął ale nie wiem czy nie obudzi się w nocy.

Agulla super, że Niko ma apetyt, i oby mu się nie zmniejszył:-)

reklama
Bartek z miesa uwielbia parowki ktore sa zawsze w sobote:)
Kaszy nigdy jeszcze nie gotowalam bo my nie jadamy bo nie umiem sosow robic a suchej nie zjem!
Ogolnie on co drugi dzien je ale duzo w tym mojej winy bo my jemy 2posilki wielkie dziennie plus mega ilosc slodyczy,i ostatni posilek objadowy jest o 17-18 i potem zapominam mu cos dac (no poza mlekiem).
Bartek na sniadanie je albo pol kanapeczki albo jajecznice z 2jajek albo parowke albo uwielbia platki kornfleks na mleku (bo ja to uwielbiam tyle ze na mroznym mleku) i on tak ze mna zjada.
Aha no i zaczal jesc slodycze no bo moj M zjada np paczke ptasiego mleczka dziennie i do tego drazetki lub czekolade, wiec maly widzi i sie nauczyl chociaz taki chetny wczesniej nie byl do slodyczy.

Iryska ale ten czas leci -dopiero co rodzilas:)

Gabrielko moj wstaje 7-8 i chodzi spac 21-22:( dramat nic odespac sobie nie moge! Jeszcze w ciazy to ja zasypiam na stojaco a ten mnie meczy zeby sie nim zajac bo sam nie chce sie do dzis bawic i oglada juz bajki ale po 3min.

Do góry