reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

ja dziś jakimś cudem utrzymałam się w normach oprócz na czczo :no:

marli44
czy ja dobrze rozumiem - 60 j x 3 razy dziennie = 180 plus 34 j na noc to znaczy,że 214 j na dobę ? to jakie poziomy cukrów ty miałaś? w jakim czasie tak ci insulinę ustawili? aż mi się wierzyć nie chce...:szok:

reklama
Dziewczyny jestem przerazona wczoraj bylam u mojej gin i pokazalam jej wyniki krzywej oraz moje samodzielne pomiary,a ona do mnnnie ze od piatku kladzie mnnie do szpitala:szok::szok:a ja tak bardzo balam sie tej mozliwosci:no::no:normalnnie jestem przerazona...

nadulec ja tez lezalam, mierzyli mi cukier co 2 godziny.przez całą dobe.

u mnie z dietą ok, chociaz wczoraj zjadlam na sniadanie kawalek ciasta drożdzowego i cukier po 2 godzinach 170!!! alez bylam wsciekla na siebie! po 3 kanapkach na kolacje tez ponad norme. wiec dzis znowu ograniczam wymienniki.

kamilkar mam dokładnie takie same wytyczne.

Ostatnia edycja:
syla28 a jaki masz po kolacji? bo jak wieczorem wysoko to i rano może być wyżej...ja pomimo dobrych cukrów wieczornych ranne nie za bardzo i mam już 13J insuliny,ale co poradnia to inny zwyczaj ...

nadulec a jakie te twoje wyniki są jeśli można wiedzieć?
ja to nie bardzo rozumiem, to kładzenie do szpitala, bo zazwyczaj właśnie w szpitalu cukry zaczynają wariowac wiadomo stresik no niby zrobią profil ale jak się uprzeć to można samemu sobie zrobić glukometrem tym bardziej jesli i tę metodę stosują w szpitalu, a i dietka szpitalna to tak z ogółu cukrzycowa ja np. dostawałam 8 kromek chleba dziennie a toleruje na maxa 3 kromeczki.

W ogóle to jestem normalnie zła na te poradnie diabetologiczne...co miasto to inaczej, paranoja inne normy, inne metody np. u mnie panikują jak mam parę dni cukry rano 95-100, no i mam dość sporo insuliny na noc a u Agorany np. twierdzą,że cukry ranne nawet 110 nie są wskazaniem do insuliny,i te normy też różnorakie - w dodatku ten mój glukometr optium xido - podobno zawyża -się naczytałam,
boje się żeby nie podwyższał bo insulinę mam zwiekszaną (na podstawie oczywiscie wyników glukometru) i obawiam się spadków, których on nie pokaże bo jak np. na nim 100 to jesli zawyża to może być de facto np.70 , na dodatek już go nie stosują w tej mojej poradni teraz juz dają accu check active:(

u mnie dziś cukry troszkę niżej ale na czczo 104, i po obiedzie 143 :( a zjadłam 1 ziemniaka małego, rybkę z piekarnika, 1 pomidora i 4 różyczki kalafiora - zwiększona telefonicznie insulina na 3x 4j, lepiej 143 niż 160-170 ale i tak mam doła.Oj ten mój Junior, mam nadzieje, że da radę i będzie zdrów jak rybka.

Ostatnia edycja:
optium xido zawyza na bank, moj tesc ma porownanie z badaniami w labo dziś robił , oddał krew i zaraz zmierzył glukometrem i potem odebrał wyniki i co się okazało ? optium o 23 jedn zawyzył:szok: i jak to ma być miarodajny wynik. Kazdy kogo znam i uzywa glukometrow roznych mowi ze one zawyżają wyniki, ze dobre są jak zrobią w labo z żyły. a co do diety 8 kromek w szpitalu szok poprostu, ja zjem dziennie 4 max 5 małych razowego, a w szpitalu ponoc dają białe pieczywo. Wogóle już się nie mogę doczekać porodu, choć się go bardzo boję, bo chcę mieć już spokoj z tym mierzeniem cukrów i stresem czy będzie niski wynik czy ponad normę. Ale jeszcze 4 tyg mi zostało to wytrzymam, zajęłam się kompletowaniem wyprawki i robieniem przetworów więc czas mi szybciej leci :-)

HEJ dziewczynki to może wy mi powiecie jak to jest z moim cukrem,bo juz zgłupiałam,jestem w 34tc..moja dzidzia waży ponoć mnie więcej 2800..szok jak dla mnie...synka urodziłam w 39tc 2950,ja urodzona miałam 2900,mąż 2600,ogólnie wszyscy mali w rodzinie się rodza,no a mnie na krzywej cukrowej cukier za 1 razem wyszedł na czczo 77,po godz 127,po 2 godz 143..więc kazała powtórzyć bo stwierdziłyśmy że moze zaszła pomyłka...i 2 raz na czczo 70,po godz 140 a po dwóch 116...czyli ja już nie wiem..czy to żle???..po 2 godz zaczął spadać,czyli lekarka mówi że niby ok,a później że mam dietę trzymać raczej,,już nie wiem,,czy te pomiary na usg są aż tak dokładne,czy moja córcia będzie po prostu większa,czy to przez moją dietę,no nic na dietę tak czy siak przeszłam już od dziś,zobaczymy!!!!!!

aa i jeszcze dodam ze za kazdym razem cukier był badany na czczo a później po wypiciu glukozy 70g..jak mozecie wyrazić swoje opinie to z góry DZIĘKUJĘ!!!

Ostatnia edycja:
syla28 moja diabetolog zawsze zwracala szczegolna uwage na poranne cukry, one sa o tyle wazne ze pokazuja jak organizm radzi sobie sam z regulacja insuliny ( czy jakos tak). Wyniki wysokie w ciagu dnia czesto sa poprostu bledem dietetycznym:baffled::baffled::baffled: jesli czesto przekaraczasz ranna norme to skonsultuj sie z lekarzem. A ile posilkow jesz dziennie ? o stalych porach ? bo to tez podobno ma wplyw na ranne cukry.

klaudeczka11 no dziwne te Twoje wyniki. Z tego co pamitam norma po 2 godz jest 140 wiec pierwszy pomiar nieznacznie przekroczony a drugi ok. To ze spada to oczywiscie dobrze :tak:Tak jak wszytskim radzimy w takiej sytuacji lepiej trzymac diete dla dobra malenstwa:tak: a wyniki usg czasami sa przeklamane, no i niby drugie dziecko czesto rodzi sie wieksze :baffled:

reklama
HEJ dziewczynki to może wy mi powiecie jak to jest z moim cukrem,bo juz zgłupiałam,jestem w 34tc..moja dzidzia waży ponoć mnie więcej 2800..szok jak dla mnie...synka urodziłam w 39tc 2950,ja urodzona miałam 2900,mąż 2600,ogólnie wszyscy mali w rodzinie się rodza,no a mnie na krzywej cukrowej cukier za 1 razem wyszedł na czczo 77,po godz 127,po 2 godz 143..więc kazała powtórzyć bo stwierdziłyśmy że moze zaszła pomyłka...i 2 raz na czczo 70,po godz 140 a po dwóch 116...czyli ja już nie wiem..czy to żle???..po 2 godz zaczął spadać,czyli lekarka mówi że niby ok,a później że mam dietę trzymać raczej,,już nie wiem,,czy te pomiary na usg są aż tak dokładne,czy moja córcia będzie po prostu większa,czy to przez moją dietę,no nic na dietę tak czy siak przeszłam już od dziś,zobaczymy!!!!!!

czy robiłaś badania w wiarygodnym laboratorium? ja kiedyś poszłam tam gdzie bliżej i oczy mi wyszły jak zobaczyłam wyniki. zmieniłam laboratorium na szpitalne i okazało się ,że miałam zfałszowane wyniki.

Do góry