reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Hej dziewczyny!
Mam takie pytanie jak wątpliwy wyszedł Wam wynik po obciążeniu glukozy 50g. To później gin na wysłał Was na obciążenie 75g? Ale 2 czy 3 stopniowe? Będę wdzięczna za odpowiedź.

reklama
Test obciążenia 75 skalda się z trzech pobrań: na czczo, potem pijemy 75 glukozy i za godzinę pobranie krwi,potem po 2h następne pobranie krwi.POWODZONKA!!

Wielkie dzięki !!!!:-) Pytam ponieważ w pierwszej ciąży nie robiłam 50g tylko od razu 75g i tez na czczo i po 2h.
teraz na początku obecnej ciąży miałam obciążenie 50g na czczo i po 1 h i wyszedł wynik 7,40. Niby nie cukrzyca, ale glukometr wykazywał dużo ponad normę wyniki więc znowu miałam obciążenie 75g ale tez 2 stopniowe na czczo i po 2 h i wyszło 4,08 i po 2h 4,58 więc niby nie mam cukrzycy a jednak jak nie trzymam ścisłej diety cukier mam masakryczny np. po 1 kanapce z białego pieczywa z masłem i szynka mam 144. Więc nie wiem co z tymi wynikami jest nie tak? I zastanawiał się czy nie powinien mnie wysłać gin na 3 stopniowa krzywą cukrową tą 75g ale na czczo, po 1h i po 2h... teraz trochę się martwię ale w poniedziałek idę na wizytę więc zobaczę co mi powie... pozdrawiam i dzięki

Ostatnia edycja:
Witam

ojoj ale wysypało tej zimy cukrzycówek ;-)Witajcie wszystkie nowe słodkie mamy - jak coś to pytajcie :) Ja nie miałam pilnować wymienników i całe szczęście :) bez tego tez się da.

Maria no niedobrze - może jakaś 3-dniówka albo inna wirusówka bo zęboli to macie chyba już dużo?

U nas wszystko super - dobrze że piątek ;) mamy zamiar się wybrać z małą do takiej sali zabaw dla dzieci - niech trochę łobuz energii straci - moja mała elektroda ;).

Pozdrawiam ciepło :)

hej, tłusty czwartek minął bez pączka, a już miałam nadzieję, że mała się urodzi i dostanę obiecanego od K :(
a tu sobota i dalej nic, wczoraj na ktg wszystko ok tzn żadnych skurczy, tętno prawidłowe, waga z usg 3570g, mała powoli robi się nie taka mała :), łożysko powoli zaczyna się starzeć, miałam w tym tyg iść do szpitala ale gin stwierdził, że termin nie jest 21 tylko 24 więc wyśle mnie dop w następnym tyg, coraz bardziej się skłania ku cc, nic to, zobaczymy,
cukry za to masakra, przez ostatnie dwa dni po obiadach 158 i 153, ale ten wczorajszy to moja wina, nawet się nie przyznam , co jadłam, po prostu koniec z eksperymentami, jeszcze tydzień trzeba wytrzymać

asiula33 u mnie chleb odpadł całkowicie, na początku jeszcze razowy wchodził w grę, ale od jakiegoś czasu jadę tylko na chrupkim, tzn mogłabym jeść jedną kromkę razowca, ale to mnie niestety nie satysfakcjonuje ilościowo :)
wymienników nie pilnuję, diab wyliczyła mi po 7 wymienników na obiad i kolację, na resztę posiłków 2,6 i 1,3 co okazało się zupełnie nieżyciowe, nie wiem, co bym musiała zjeść, żeby po 7 wymiennikach nie mieć wysokich cukrów, więc sobie to wszystko uśredniłam

blondi1213 witaj wsrod slodkich :)
Dziewczyny jak podajecie jajko maluchom?
Na twardo czy na miekko ...ja czesto robie Nikusiowi jajecznice ale jak gotowane to raczej na twardo nie wiem jak lepiej ??

Agula u nas albo jajecznica na masełku albo sadzone obsmażane z 2 stron na twardo za suche dla mojego smakosza - chyba ze samo białko wtedy - ja na miękko nie daje zawsze to jakieś ryzyko salmonelli ale nasze mamy nam dawały i się tym nie przejmowały ;)

reklama
Witam sie:) ja dalej malo dietuje i cos dziwnego sie stalo bo nagle mi cukry przestaly szalec pomimo coraz wiekszego braku diety. Wczoraj zjadlam dwa kawaleczki czekolady mleczno kawowej i po 30min 89 po godzinie 91 i po poltorej 86- nie wiem czy mi glukometr oszalal czy cos ze mna nie tak! Na obiad makaron z szpinakiem i lososiem i 128, na sniadanie zjadlam parowke a po niej 2 tyg temu mialam 156 a wczoraj 98- dziwne bardzo. Ale za to zgage mam non stop:)
Nudze sie jak moje mopsy w tym domu! Tylko sprzatam i kanapa, w tv NIC nie ma wiec siedze na BB cale dnie i tez gapie sie w ekran:) a biedny Bartosz nie moze wyjsc i jak w wiezieniu.

Jajka daje bartkowi w postaci jajecznicy-uwielbia, na twardo nie zje a na miekko nie probowalam.

Bartek dalej goraczkuje ale juz mniej- dzis od 37,8-39 i jeszcze ibum mu nie dalam - teraz probuje go uspic bo on w dzien nie chce juz spac ale przy chorobie by mogl. Wiec jak jutro nie bedzie goraczki to znaczy ze 3dniowka to byla ale mocz i tak bym chetnie oddala mu gdyby robil na nocnik cholercia! A tak to nie wiem jak zlapie z rana!

Do góry