reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Agula - ja przeklinam okropnie i co drugie słowo to u mnie Kur... a jak mi cos spadnie to zawsze Kur... mać - no i Bartkowi jak coś spanie to mówi - mać :) nie umie powiedzieć K więc nie próbuje Kur.. mówić, ale Dup. na początku dziennym - cóż chłop to chłop najwyżej po mamie będzie przeklinał jak szewc ( bo tatuś nigdy nie przeklina:zawstydzona/y:) jakaś równowaga musi być w rodzinie :)
A jak ci wyszła ta kolacja dla znajomych?

Nice- niby mam taką opcję że krzyknę cc i mi je zrobią - ale do końca w to nei wierzę - bo jak nie będzie tej pani ordynator to co? Nie wyobrażam sobie żeby któraś z babć zechciała tak się zająć którymś z naszych dzieci :) hahaha dobre - w nocy wstać do niemowlaka i PRZEWINĄĆ dziecko ! szok - chyba by obydwie uciekały gdzie pieprz rośnie :) zresztą dobrze mi samej w opiece nad niemowlakiem ( co innego Bartkiem który wymaga już duuuuuuuuuuuuuuuużo więcej mojej aktywności której już mi brak ) .
Na karowej byłam tydzień temu i numer gdzieś mam - ale to dopiero jutro mogę podać.
Cukry dziś nie mierzę bo w domu nie byłam i nie jadłam jak trzeba! mam dość tych cukrów i całej reszty :)

Ale ciekawostkę się dowiedziałam u endokrynologa dziś - bo mam niedoczynność tarczycy i powiedziała mi endo że się widzimy 2 miesiące po porodzie chyba że z laktacją będzie gorzej - no to się jej zapytałam a co to ma do tego - a okazuje się że niedoczynność powoduje zmniejszenie laktacji bądź jej zanik - a ja z Bartkiem jak głupia walczyłam z tym mlekiem i nigdy nei założyłam nawet jeden wkładki bo miałam mleka akurat dla niego - a to właśnie mogła być ta tarczyca ( szczególnie że jak zwykle odrazu po porodzie olałam te tabletki i diety i całą resztę :) )

reklama
Nice-girl - termin mam na 7 kwietnia ale mój pan doktor twierdzi, że cukrzycy ciążowej nie można przenosić i chce się zabrać za wywoływanie porodu 2 kwietnia. W poniedziałek byłam na kontrolnym usg i pan doktor stwierdził że wszystko jest ok., mała waży 2 kg, oby tylko tak do końca!

Cukry u mnie mnie przeważnie w porządku, nie mam problemu ze śniadaniami i kolacjami natomiast obiad wypada różnie. Staram się jak mogę, nie jem zakazanych produktów a i tak czasami wynik potrafi mnie zaskoczyć na minus! Ostatnio 3 szt. ziemniaczków i pół papryki faszerowanej warzywami i kuskusem a wynik 152 :( Dzisiaj wizyta u pani diabetolog. Dam znać jak poszło!

labelo rozumiem twoje zdziwienia sama to przezylam u mnie w rodzinie tez nie ma cukrzycy i ja sama jestem szczupla ale jednak ja mialam wyniki 142 po 50 g i 75 g glukozy taki sam .... zycze niskich cukrow i pytaj pomozemy :):)

Maria no ja tez przeklne jak sie zdenerwuje a po porodzie to ja strasznie nerwowa sie zrobilam jak nigdy i maly podlalam to kuła hehehe ...a kolacje wyszla super jeszcze S kupil karaoke i spiewalismy ubaw po pachy .....

Nefrete
a jakie masz wymienniki??

Agula8888,
dzieki
za slowa otuchy, dzis na karowej na szkoleniu bylam, jej, te wymienniki(.
liczyłyście wszystko idealnie,ze np na snaidanko 3-4 WW....
Najbardziej sie boej tego klucia, glukometr juz mi wypożyczono, jutro do odbioru paski, bo dzis zabrakło:p

Agula8888 - z wymiennikami dałam sobie spokój, po prostu patrzę na oko co mi służy a co nie. No i przede wszystkim nie objadam się.

Pani diabetolog ogólnie była zadowolona z moich wyników, narzekała na mały przyrost wagi - co zrobić :(

A jutro tłusty czwartek! Dziewczyny jak my się obejdziemy bez pączka?

Witam:)

W poniedziałek odebrałam wyniki glukozy po obciążeniu 75g po 2 godź wyszło 163:( Lekarz dał mi tylko skierowanie do poradni diabetologicznej,idę tam 20.02.

Mam mętlik w głowie , nie wiem czy bardzo złe są te wyniki, nie wiem co jeść czego nie:( Do 20 jeszcze kilka dni a ja chciałbym coś zrobić żeby już nie szkodzić maluszkowi.
Jeżeli możecie to pomóżcie proszę..

ViolaPop Witaj wsrod slodkich ..przede wszystkim odstaw biale pieczywo ..w gre wchodzi tylko razowe cukier slodycze oczywiscie tez na bok :) ...ziemniaki makarony podnosza cukier jedz duzo warzyw ....kapusta jest ok .... jak pojdziesz do poradni diabetologocznej tam wyznacza ci wymienniki weglowodanowe bedziesz liczyc ile czego mozesz jesc ale potem uwierz mi bedziesz juz to robic odruchowo i na pamiec ... powodzenia i daj znac jak cukry i pytaj zawsze pomozemy :)

No , my pierwszy dzionek po pomiarach glukometrem. Na czczo:66, godzinę po śniadanku:99, obiedzie:93, kolacji:90.
Co myślicie o wynikach?
Tłusty czwartek bez pączusia się obył:p:p:p

labelo wyniki super z tym ze ja mialam na czczo od 70 - 90 ale niektore dziewczyny tu mialy od 60 wiec chyba ok :):) no ten pączuś mogłby Ci trochę namieszać :p:p:p

Nice Doomka Maria Elmo agga Gabrielka wzywam do obecnosci :):):)

reklama
A ja jestem sobie tu:) bylam na ktg -zero skurczy:(
Usg mala wazy 2600g i tyle ile. Cukry jakos sie unormowaly ale wczoraj zjadlam 1,5 paczka to nie zmierzylam. Grzesze czasem i nie mierze. No i jem 3 posilki a nie 6:)

Bartek goraczkuje co kilka dni po 38,5-39,5 i nie wiem czemu. Dzis od wczoraj poludnia ma 39 i zero innych objawow! Nie wiem o co chodzi!wiec siedze z nim w domu i sie byczymy.

Do góry