reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Agula już bym chciała tą insulinę ale dopiero 8.02 idę do diabetologów ( niby - no bo wiem że oni mi i tak nic nie dadzą tylko glukometr i skierują z powrotem do gin, a gin jakaś ciemna i nie rozumie że nic nie pomagają i potrzebne mi raczej skierowanie do diabetologa niż do tej poradni cukrzycowej!) Ale ogólnie się nie przejmuję bo nie wiem czym grozi cukrzyca u płodu poza wielką wagą urodzeniową która się u żadnej z nas nie zgodziła - więc dopuki mała bryka w brzuchu ( a bryka sto razy bardziej niż Bartek) to nei narzekam.
Narzekam na nudę i agresję wobec M z mojej strony :)

Ja też nie wychodzę z małym bo wyciera policzki od razu po posmarowaniu i już ma odparzone poliki. chodzę z nim 3 razy w tyg na basen i zaczęłam teraz do centrum zabaw dla bobasow - ale ciężko mi tam bo on wszędzie chce ze mną a sam się boi/wstydzi czy nie wiem co:)
MOje mopsy to nosa za drzwi nie chcą wystawić, szybkie siusiu pod drzwiami i do domu myk :) kocica po jednym 2 minutowym spacerku zrezygnowała już 2 tyg temu i siedzi w domu - głównie cholera jedna leży w łóżeczku przygotowanym już dla małej - a linieje jak prosie oczywiście!

A gdzie Gabrielka?????????????????????? Majka - odezwij się czasem!
Aasica też wsiąkła i w ogóle NIKOGO nie ma - a tu takie zimne nudy :-D

Idę na słodziaki jakieś starocie powrzucam bo wreszcie zgrałam z aparatu.

reklama
Maria28 Sprobuj poprosic ginekologa o skierowanie moze ci da w sumie to powinien bez proszenia !!! No my tez wybieramy sie na basen do Bydgoszczy tam jest taki specjalny dla malych dzieci ale to jak te mrozy puszcza :)

My dzis wybieramy sie do Flinston City taki Hopland dla dzieci jest tam kacik dla dzieci do 3 rz Niko lubi tam chodzic zawsze umawiamy sie z kolezankami i dzieciaki sie bawia a i przy poniedzialku duzo ludzi nie ma :)

Ok ide robic karkoweczke na obiadek

Milego dnia kochane

Witam wszystkie słodkie mamy :)

U mnie również stwierdzono cukrzyce ciążową. Jestem teraz w 32 tygodniu i chciałam się was poradzić. Tak jak na początku nie miałam problemów z kontrolą cukrów, tak ostatnio mam problem z opanowaniem cukrów po obiedzie. Pani diabetolog poradziła rozdzielić zupę z drugim daniem ale jest jeszcze gorzej (przedtem cukry były w okolicach 126-130 a teraz 154-155).

Poza tym na śniadania i kolacje mam cukry idealne. Dziewczyny proszę doradźcie co robić/jeść.

Nefrete no ja mam cukry wciaz w granicach 150 ale rozdzielenie zupy z drugim to podstawa. Moze dajesz smietane do zupy ? Bo ja np po nabialu mam od 120-180 wyniki.pozatym im dalej w ciaze tym gorzej. Coz moze dostaniesz insuline ale to nic zlego i spokojnie spisz. Ja jutro ide do diabetologa i licze bardzo na ta insuline bo zupelnie nie umiem unormowac cukrow.

Dziękuję Maria za odpowiedź! Jeśli chodzi o zupy to właśnie nie dodaje śmietany...jest to np. zwykła zupa pomidorowa na warzywkach z ryżem. Na szczęście po wczorajszym obiedzie miałam idealny wynik 99 :) więc już się nie stresuje.

Dziewczyny czy któraś z was brała insulinę mimo, że wyniki cukru ponad normę miała tylko po obiedzie?

Nefrete tak wlasnie na ogol bierze sie insuline bo tylko po jednym posilku jest podwyzszony wynik.
Mysle ze ryz powoduje za wysoki wynik, ja dzis po pieczonej szynce z 3ziemniakami i pomidorem po 3h mam 157!makabra!
A bylam na karowej na badaniach i pol dnia sie nami zajeli i dosc duzo wyjasnili ( a nie tak jak 2lata temu )

Zastąpiłam ryż i ziemniaki kaszą i narazie wyniki z obiadu mam w normie. Cieszę się, że się dobrze Wami zajęli w przychodni, u nas w Zielonej Górze dostałam ulotkę informacyjną i sama muszę dojść co można jeść a co nie. Powiedz proszę Maria czy przepisali Ci insulinę?

Teraz jedyne co mnie martwi to moja waga - niestety nie chce rosnąć. Od ostatniej wizyty schudłam 0,5 kg :(

Nefrete-nie martw sie,moja waga tez nie rosnie,na ostatniej wizycie mialam 1kg mniej,gin mowil,zeby tym sie nie martwic,dzidzia rosnie jak trzeba,ze wszystko jest w porzadku.

MARIA-a co za badania Ci robili? No i przepisali Ci tam paski i insulinę? Jak się w ogóle czujesz?

NEFRETE - po kaszy też może cukier wywalić,tylko po czasie.Zmierz sobie profilaktycznie cukier tez po2h. Wagą się nie przejmuj.Ja w I ciąży przybrałam 7kg, po samym porodzie spadło mi od razu 8,5kg, czyli ważyłam mniej niż przed ciążą. Teraz w II ciąży przytyłam tylko 5kg,a po porodzie spadło8kg.Czyli ważę 3kg mniej niż przed ciążą,a Ala urodziła się 3590g,więc doskonale sobie radziła z wyjadaniem moich zapasów:-)

reklama
Nie dostalam insuliny tylko paski i glukometr wzielam bo okazuje sie ze tylko dwa glukometry maja od tego roku refundowane paski. Wiec accu cheki nie maja :(
Badania- usg, ktg, pomiary, posiew, diabetolog, gin.

Przyznam sie - wyniki po obiedzie ponad 160, na czczo 98 - ale to ja nie dietuje - nie daje rady- juz i tak nic nie pomoge ani nie zaszkodze bo mysle ze za 2-3 tyg maks urodze.albo zaraz sie zapisze na cc na koniec lutego i po ptakach.

Do góry